Rakentelut

Kaikenlaisia värkkäilyjä ja pieniä projekteja tulee joskus tehtyä. On järkeviä ja vähemmän järkeviä yrityksiä, mutta semmoinen pieni puuhastelu on kuitenkin hauskaa. Tälle sivulle kokoan niitä rakentelujuttuja, joita tulee dokumentoitua.

Voit valita alla olevista otsikoista tai valikosta ja aloittaa ihmettelyn. Osa rakenteluista on dokumentoitu paremmin, osa huonommin. Rakenteluita on kertynyt vuodesta 2008 lähtien, joten kaikennäköistä on tullut puuhasteltua. Julkaisujen päivämäärät otsikoiden alla eivät ole alkuperäisiä tekopäivämääriä, vaan pikemminkin merkintä siitä milloin ne on luotu uuden sivuston yhteyteen vanhoista materiaaleista. Tästä syystä myös monet vanhemmat kuvat voivat olla rakeisia ja heikkolaatuisia.

En väitä, että kaikki rakentelut olisivat olleet järkeviä, tai että esittämäni asiat olisivat 100 % oikeassa. Vanhimmasta rakentelusta on kulunut aikaa jo yli 15 vuotta, joten jokainen varmaan ymmärtää, että ensimmäiset rakentelut ja selitykset saattavat olla vähän mitä sattuu ja sinne päin.

Rakentelut-valikkoon on lisätty erillisiä blogi-kirjoituksia, jotka ovat tuolla blogin puolella näkyvissä, joten kaikki ylävalikon kirjoitukset eivät ehkä löydy tältä sivulta. Jos joskus saan inspiraatiota ja aikaa muokata sivua tältä osin yhtenäisemmäksi, niin teen sen. Mutta siihen asti kannattaa tarkistaa ko. valikko ja sivut alta jos jotain tiettyä kirjoitusta etsit tai muuten vain selailet.

RC666 Pistehitsilaitteeseen latausvalo

Pistehitsilaitteella voidaan tehdä nimensä mukaisesti pistemäisiä hitsauksia ja tämä työkalu on varsin kätevä, jos johonkin laitteeseen pitää akku vaihtaa. Laitteella hitsataan nikkelipinnoitettua metalliliuskaa Li-Ion tms. akkujen napoihin (nikkelirainaksikin joissain piireissä näitä liuskoja kutsutaan). Tämä kirjoitus ei ehkä aivan suoranainen rakentelu ole, mutta haluan sen tänne rakentelut otsikon alle lisätä kuitenkin. lue lisää >>

3D-tulostus kodin töiden apuna

Omassa talossa on kaikenlaista pientä ja suurempaa tekemistä, ainakin tämän ikäisessä talossa missä asumme. Tässä kirjoituksessa tuon esille, kuinka hyödynsin 3D-tulostinta kodin pienessä kaapelointityössä. Modeemin paikka ja kaapeleiden veto Tarina alkaa siitä, kun kaapelimodeemille piti löytää kodissa paikka jostain muualta, kuin lattialta tai lipaston päältä. Talossamme kaapeli modeemille kulkee talon sisäkaton yläpuolelta piilossa, mistä se alas tullessaan jatkoi listoja pitkin makuuhuoneeseen. Halusin asentaa kaapelin vähän huomaamattomampaan paikkaan ja asensinkin käytävän ...jatka lukemista!

ITL – IskariTesterin Liikennevalot -rakentelu

Lyhyestä virsi kaunis. Sain tehtäväksi (tilaustyönä) tehdä paremmat valot Katsastuskontti Oy:n iskunvaimentimen testereihin talvella 2020. Kuopiossa paikalliseen katsastuskonttiin oli jo aiemmin yhdenlaiset valot pienillä ledeillä tehty, mutta ne eivät aivan olleet tarpeeksi valovoimaisia varsinkaan kirkkaalla auringonpaisteella. Kuuleman mukaan, katsastusmies joutui joskus pitkäänkin "vekslaamaan" autoa oikeaan kohtaan testerissä - asiakkaan ihmetellessä vieressä. Ongelmaan täytyi siis saada ratkaisu ja ongelmakohtia lähdettiin ratkomaan ensiksi sähköpostittelulla ja puhelinsoitoilla. Aluksi minun täytyi saada ongelmasta perusteellinen ...jatka lukemista!

Ender 3 PSU:n hiljennys

3D-tulostimista lähtee ääntä. Kahdesta 3D-tulostimesta lähtee vielä enemmän ääntä. Tästä syystä olen nyt ottanut missiokseni pienentää melusaastetta tulostimien ympärillä ja aloitin työni hiljentämällä Ender 3:n virtalähteen suhinaa. Tässä rakentelussa tulostetaan Ender 3 tulostimelle virtalähteeseen uusi kansi, kiinnitetään siihen tuuletin ja tehdään kytkentä, joka muuttaa 24 voltin tuulettimen jännitteen 12 volttiin käytettävälle tuulettimelle sopivammaksi. Kirjoituksessa käydään läpi myös hieman asiaa tehohäviöstä ja jäähdytyselementeistä. Virtalähteen kannen tulostus Ensitöikseen täytyi laittaa 3D-tulostin hurisemaan ...jatka lukemista!

Arduino koekytkentäalusta

Tämä rakentelu sai syntynsä oikeastaan siitä, kun sain tuossa viime vuoden puolella pienen ohjelmointityön, ja sitä varten piti hieman värkkäillä koekytkentäalustan kanssa. Koekytkentäalustalle piti rakentaa yksinkertainen kulma-anturin (inklinometri) I2C-väyläinen kytkentä. Koska kyseessä oli yksityinen työ ei siitä voi sen enempää kirjoittaa, mutta rakennetusta demoalustasta voi. Tässäpä siis lyhyesti siitä. Sinänsä tässä "demolevyssä" ei ole mitään ihmeellistä, eikä monimutkaistakaan, mutta mielestäni on kätevää jos samalla alustalla voidaan tehdä koekytkentä, ohjelma ja ...jatka lukemista!

Jyrsimellä sorvaus

Jyrsimellä, että mitä? Luit oikein, joten luehan eteenpäin :) Sorvausta jyrsimellä! Tämä rakentelu tuli oikeastaan ns. "tilaustyönä", kun eräs kaveri kyseli pystyisikö pieniä holkkeja (8 kpl) 3D-tulostamaan. Veikko oli sitä varten jo piirtänyt mittakuvan, mistä pystyin nopeasti mallintamaan holkit, sen kummemmin ajattelematta koko asiaa. Käsin piirretty mittakuva lue lisää >>

TC4056A Li-Ion akkulaturi 18650

Olen jo pitkään haaveillut käyttäväni varastossa lojuvia 18650 akkuja yksittäisiin rakenteluihin ja muihin värkkäyksiin, missä olisi kätevää että virta otettaisiin akusta, eikä esimerkiksi verkkovirrasta erillisen virtalähteen avulla. Minulla onkin tekeillä yksi suurempi projekti, joka tarvitsee akkua toimiakseen, mutta ei siitä tässä vaiheessa vielä enempää. Tilailin joku aika takaperin elektroniikkaa Digitspacesta ja ostoskärryyni sujahti koekytkentälevyn jännitemuuntimen lisäksi mm. tällaisia pieniä akkulaturipiirejä. Akkuja löytyy moneen eri lähtöön ja kokoon, joten universaali yhden ...jatka lukemista!

3D Dioraaman teko

Tämä rakentelu lähti liikkeelle siitä, kun ostin paikallisesta Prismasta pienoismallin yo. kuvan tankista. Ajattelin, että kokoan ja maalaan tankin hyllyn koristeeksi, mutta sittemmin tästä kehkeytyi ajallisesti paljon suurempi rakentelu kuin mitä olin kuvitellut. Minun täytyikin rakentaa tankille ympäristö, missä malli olisi ja hieman "tarinaa" siihen ympäristöön. Dioraama on käytännössä pienoismalli tai useasta pienoismallista koostuva pienoisympäristö, missä yritetään yleensä sen katselijalle kertoa jokin pieni tarina (todellinen tai fiktiivinen). Ilmeisesti dioraamarakentelijoiden keskuudessa ...jatka lukemista!

Ender 3 syöttövarren teko

Ender 3 syöttövarsi
Tämä rakentelujuttu on dokumentoitu videoiden muodossa, joten tätä sen kummemmin selittelemättä, video olkaa hyvät: https://youtu.be/iMxtdY7E17o

Yale Doorman älylukon virtalähde ja paristovarmennus

Yale Doorman Älylukko (linkki) Tämä rakentelu lähti liikkeelle siitä, kun sain tämän vuoden alussa talvella (2020) Villeltä yhteydenoton, missä hän haaveili hankkimiinsa Yale Doorman älylukkoihin paristojen tilalle virtalähdettä. Internetistä luetuin tiedoin ja ihmisten käyttökokemuksen mukaan, laitteiden paristot (4kpl AA = 6V) tyhjenevät turhan nopeasti ja tämä tuntuikin olevan ongelma, joka kaipaa ratkaisua. Tottakai paristojen kestoon vaikuttaa käyttötaajuus, mutta hyvin ymmärrettävä asia mielestäni. Aluksi en päässyt tämän ongelman kimppuun muiden projektien ...jatka lukemista!

Valoboksin tekoa

Nykyään olen alkanut kiinnittää enemmän huomiota kuvien ja videoiden laatuun sivujen sisällön tuotossa. Netin eri verkkokaupoissa ja kaikenlaisilla sivustoilla on monesti hyvin otettuja valokuvia, joissa on valaistus ja värit ja varjot kohdallaan. Valaistushan on kuvattaessa yksi olennaisimpia asioita ja joskus myös hankalaa saada aivan täydellisesti oikein. Tämän rakentelun idea lähti eräästä youtube-videosta, missä rakennellaan valolaatikko hyvien kuvien ottamista varten. Koska rakenteluun ei tarvitse pahvilaatikkoa, valkoista paperia ja kuumaliimaa kummallisempia asioita ...jatka lukemista!

Työkaluteline

Työkaluja
Työkalut ovat ehkä maailman mielenkiintoisimpia välineitä, joiden avulla pystytään luomaan uutta, muokkaamaan olemassa olevaa ja korjaamaan kaikenlaista. Olihan nykyihmisten syntyhistoriassakin työkalut tulen tekoon ja metsästykseen yksi olennaisimpia askeleita kohti täysin varusteltua hutasun labraa. Jokainen työkone vaatii oman työpisteen. Työpisteillä on myös yleensä koneen käyttöön, säätöön tai kappaleiden tekoon soveltuvia työkaluja. Hutasun labrassa työkalut ovat suurinpiirtein järjestyksessä, mitä nyt sivuleikkurit ja mattopuukot ovat välillä toisen työpisteen luona (koska yksi ja sama ...jatka lukemista!

LM2596 Minipoweri

LM2596 Simple Switcher
3D-printtauksien lisäksi, aina välillä tulee yhteydenottoja ihmisiltä, että "tarvitsisin tällaisen ja tällaisen laitteen". No, tämä on taas yksi näitä juttuja :) Elektroniikka ja laitteet, kuten varmasti kaikki ymmärtää, toimivat sähköllä. Sähköä on kuitenkin niin sanotusti monessa erilaisessa muodossa. Ville tarvitsi itselleen pientä poweria, joka pitää riistakameraa päällä akuston voimalla. 12 Voltin akkuja ei kuitenkaan suoraan voi kameraan kytkeä, koska savut karkaavat pihalle, vaan väliin tarvitaan jotakin joka pudottaa jännitettä siedettävämmälle ...jatka lukemista!

Pulssiohjattu LED-valo

Pulssivalo
Viime talvena (3/2018) kollegan pyynnöstä tilaustyönä toteutettu suhteellisen nopea rakentelu on tehty Kajaanin Uimaseuralle heidän toimintaansa varten. Jos vielä muistan oikein, niin ajanottajia varten tarvittiin ns. flash-valo, mikä väläyttää valoja aina esiohjauksen mukaan. Ohjauspulssina on 50 millisekunnin (open-drain tai avokollektori) lähtö, minkä mukaan valon pitää välähtää. Kytkentä löytyy kuvana alta ja on varsin yksinkertainen, vaikkakin ei ehkä kaikkein parhain (mutta tässä olikin tarkoituksena saada nopeasti jotain toimivaa aikaiseksi). Kytkennästä tuli ...jatka lukemista!

HBM X-2L metallijyrsin

Nälkä kasvaa syödessä sanotaan. Vanha sananlasku, joka pitää mielestäni paikkansa hyvinkin monessa asiassa. Esimerkiksi harrastuksissa, joissa rakentelu ja kaikenlainen puuhastelu on lähellä sydäntä. Tai käsiä ehkä enemmänkin. Mutta kuitenkin. Metallintyöstö on tähän mennessä onnistunut lähinnä käsipelillä, rautasahan, viilan, pylväsporakoneen, akkuporakoneen ja pistosahan avulla. Olenkin pitkään haaveillut paremmasta tavasta työstää metallia ja aluksi ajattelin, että ostaisin jyrsinteriä ja ristisyöttöpenkin pylväsporakonettani varten. Asiaa kuitenkin aikani tutkittua huomasin, ettei se ehkä ole kaikista ...jatka lukemista!

Kuumaliimapistoolin modaus

Kuumaliima on monelle ihmiselle tuttu ja hyödyllinen aine. Sen avulla voidaan kiinnittää joko pysyvästi tai väliaikaisesti esineitä ja osia toisiinsa kiinni. Se on myös monesti kaikenlaisessa prototyyppien kehityksessä sekä esineiden rakenteluissa oiva apuväline tilapäiseen kiinnitystarpeeseen. Kuumaliimapistooleita on monenlaisia, mutta minulla sattuu olemaan tällainen Rapid EGPoint kuumaliimapistooli. Sinänsä ihan kätevä työväline, mutta siitä puuttuu mielestäni yksi olennainen asia eli virtakytkin. Kyseinen kuumaliimapistooli on kätevä, kun siinä ei roiku johtoja rajoittamassa käytettävyyttä, ...jatka lukemista!

Anet A8 3D-tulostimelle autolevellointi

Olen jo pitkään haaveillut autolevelloinnista tulostimilleni (engl. auto bed levelling). Valitettavasti miniFactoryyn tämä on ollut aika hankala toteuttaa (johtuen tulostimen mekaniikasta) joten en sitä ole siihen edes yrittänyt tehdä. Sen sijaan hankkimaani Anet A8 tulostimeen tämän lisäominaisuuden teko on melkein jopa helppoa. Okei, vaatii se perehtymistä aiheeseen, mutta ei ole mitään rakettitiedettä kuitenkaan. Autolevelloinnin toimimiseksi, tarvitsee tulostinta hieman muokata ja tehdä anturin kiinnikkeitä, sekä tietysti hommata induktiivinen (tai kapasitiivinen) anturi ...jatka lukemista!

Lisävalo LCD-näytön taustavalosta

Valoa kansalle! Sitä nimittäin tarvitaan kun väkertää illan hämärässä elektroniikkanurkassa. Kaapissa lojui käyttämättömänä tällainen LED-valolista, joka on alunperin purettu LCD-näytöstä. Eli kyseessä on LCD-näytön taustavalo. Lisäksi minulta löytyi ylimääräinen vanha nokialaisen laturi (5,7V nominaalijännite, 890 mA). Mutta kuinka ollakkaan, taustavalo vaatii yli 20 volttia toimiakseen (24 volttia nominaali). Tähänkin hätään löytyy valmiina ratkaisu nimittäin Step-Up muunnin eli hakkuri. Tuli joskus tilattua Ebaysta tällainen hakkurimoduli nimeltään XL6009. Tätä tuotetta en ole ...jatka lukemista!

Anet A8 tulostuspään FET-ohjain

Törmäsin tässä ongelmaan tulostimeni kanssa. Ah nimiddäin (*läts käsi ohtaan*) tulostuspään lämpötila hädin tuskin ylsi 210 asteeseen, vaikka maksimi pitäisi olla 260 C. Arvelin tämän johtuvan köykäisestä 12 voltin powerista, mikä tulostimessa on vakiona, mutta asia ei aivan näin ollut koska tulostuspää ei edes yksinään lämpiä 210 astetta kovemmalle lämmölle. Ongelma ei siis ole itse poweri vaan se, että ohmin laki määrää kuinka paljon watteja tulostuspäähän voidaan syöttää. Ratkaisuna olisi ...jatka lukemista!

Työpöydän vetolaatikko

Pöytätila on tärkeä osa värkkäillessä ja puuhastellessa. Sitä saisi aina olla enemmän kuin on tarjolla, koska tilaa vievät meneillään olevan projektin lisäksi työkalut, mittalaitteet ja muut tarpeelliset (ja tarpeettomatkin) välineet. Kaikkia työkaluja ei tietenkään tarvitse koko aikaa pidellä käsissä, mutta niiden on hyvä olla koko ajan jossakin lähellä. Tämä rakentelu sai alkunsa siis työpöydältä puuttuvan tilan vuoksi. Ajattelin, että sellainen vetolaatikko, mihin tavarat saisi kätevästi tarpeen tullen piiloon, olisi kätevä. ...jatka lukemista!

Speden Speli

Jotkut lukijoista muistanevat varmaan legendaarisen Speden Spelit televisio-ohjelmasta tutun nopeuspelin. Kyseisessä pelissä pelaajalla on painettavanaan neljä eri väristä nappulaa, joihin syttyy valo satunnaisessa järjestyksessä. Tällaista peliä olen joskus jossain huoltoasemalla huvikseen pelannut ja hauska pelihän se on kieltämättä. Varmaan siitä syystä on mielessäni muhinut jo vuosia halu rakentaa sellainen peli myös itselleen. Ei välttämättä sellainen täysin identtinen kopio vaan peli-idealtaan vastaava laitos. Koska olen blogiin jo rakentelujen eri vaiheista kirjoittanut, ...jatka lukemista!

Säädettävä AC-AC tai HV-DC jännitelähde (0-260Vac)

Elektroniikkaharrastajana tarvitsee kaikenlaisia mittalaitteita ja välineitä, joista onneksi suurimman osan saa kaupasta valmiina ja testattuna tuotteena, mutta tätä laitetta en ainakaan itse löytänyt oikein mistään. Kyseessä on siis säädettävä vaihtojännitelähde, joka on lisäksi suojaerotettu muusta sähköstä (talon sähköstä). Miksi tarvitsin tällaista? No se selviää kun luet eteenpäin. AC-AC jännitelähde on nimensä mukaisesti muuntaja, joka muuttaa AC-jännitteen toiseksi AC-jännitteeksi. Tässä ei sinänsä ole mitään erikoista, kaupastahan saa muuntajia mitä erilaisimmilla spekseillä. ...jatka lukemista!

DatavisionLCD-kirjasto Arduinolle

Sain tässä hiljattain hutasu.net:in lukijalta Vesalta projektiapupyyntöä LCD-näytön ohjaukseen Arduinolla. Hän oli näitä kyseisiä näyttöjä itselleen haalinut useamman kappaleen, mutta helppokäyttöinen ohjausmetodi puuttui. Hän kysyi minulta apuja ja sovittiin, että hän lähettää minulle yhden näytöistään ja minä alan työstämään apukoodia näytön ohjaukseen. Näyttö on mallia Phico Datavision DV-16215-1-S2RB ja se koostuu kahdesta 2x16 merkin LCD-näytöstä, joita ohjaa näyttömoduuliin integroitu mikroprosessori. Itse näyttömoduulia taas ohjataan sarjaportilla periaatteella: valitse näyttö - anna komento ...jatka lukemista!

Bussiaikataulunäyttö Raspberry Pi 3:lla

Tämän rakentelun toteutti Jere ja hän on tekemästään työstä kirjoittanut seuraavasti. Elektroniikka-aiheisen sivuston vieraskynäilijän roolissa otan kunniatehtävän vastaan kirjoittaa hieman softapainotteisempi artikkeli. Pääkaupunkiseudulla asuessani olen sataprosenttisesti julkisen liikenteen armoilla (ihan omasta tahdostani). HSL.fi –sivusto sekä Andropas-sovellus on tullut tutuksi kyytejä etsiessä. Kotona kuitenkin haluan vapautua samojen sivujen sekä jatkuvan klikkailun ja tarkistelun tuomasta taakasta. Tästä syntyi ajatus luoda kotiin alati päällä oleva bussiaikataulu, joka päivittyy itsestään. Valitsin alustaksi Raspberry Pi ...jatka lukemista!

Sarjaporttiohjattu 7-segmenttinäyttö

Sarjaporttiohjattu 7-segmenttinäyttö Tämän rakentelun idea syntyi erään toisen projektin ohella. Kyseisessä projektissa tarvitaan näyttää käyttäjälle useampinumeroinen luku ja sitä lukua pitäisi pystyä ohjaamaan mahdollisimman pienellä vaivalla, sekä IO-määrällä. En ole vielä koskaan rakentanut sarjaporttiohjattavaa näyttöä, vaikka sellaisia olen kyllä muuten ohjaillut, niin tässä oli sopiva haaste myös toteuttaa kyseinen ajatus ihan käytännössä. Määrittelin mielessäni suurinpiirteisen kuvan siitä, millainen näytön tulee olla ja millaisilla komennoilla sitä ohjattaisiin. Lopulta ideaksi muodostui käyttää ...jatka lukemista!

LED-testerin pikavärkkäys

Tämän rakentelun julkaisin ensin blogiini, mutta lisään sen myös tänne näkyvyyden parantamiseksi. Lisäilen tähän myös hieman enemmän tietoa käytetystä komponentista. Rakentelin tuossa pikaisesti 10 mA:n LED-testerin LM317-regulaattorilla, vastuksella ja parilla kondensaattorilla (LM317 datasheet). Ai että miksikö? No siksi, koska on tullut tilailtua kaikkea LED-härpäkettä viime aikoina ja on helpompaa ja nopeampaa testata LEDiä vakiovirralla, eikä etuvastuksesta tarvitse näin ollen huolehtia aina, jos ja kun testijännite muuttuu. Kytkentä perustuu LM317:n datalehdestä ...jatka lukemista!

Kotityöhuoneen kunnostus

Aikojen saatossa työhuoneeni oli ajautunut alla olevan kuvan mukaiseen kaaokseen. Pöytätilaa oli niukasti ja aina jokin roju on tiellä jos jotain yksinkertaistakin yritti tehdä. Näin ollen kotityöskentelystä tuli tuskastuttavan hidasta ja aina jokin asia oli hukassa. Minulle avautui kuitenkin tilaisuus päivittää huonettani uudempaan, olihan työpöytäkin jo lähes kymmenen vuotta vanha ja raihnainen. Uuden työpöydän sain ilmaiseksi työpaikaltani, koska sieltä remontin tieltä raivattiin tilaa ja muutettiin toistaiseksi eri tiloihin tekemään suunnittelutyötä. ...jatka lukemista!

PS2 Laserin / lukupään korjaus

Vuosikausia varastossa pölyttyneen pleikkarin kohtaloksi oli päätyä kierrätykseen ja kaatopaikalle, mutta 3D-tulostimen avulla sain siihen elvytettyä henkeä vielä vähäksi aikaa. Miksi pleikkari alunperinkin oli varastoon päätynyt vuosien saatossa, johtui siitä, että sen laser "ruksutti" ja aiheutti "Disc read error" -virhesanomaa. Tätä en ole aiemmin osannut korjata - ainakaan ennen tätä päivää. "Disc read error" voi aiheutua monista eri syistä, mutta PS2-konsolissa hyvin yleinen syy on se, että laserin siirtäjäpalan muovinen ...jatka lukemista!

Automaattinen valomerkin sammutin

Tämän rakentelun idea tuli kollegaltani, joka pähkäili kuinka saisi tehtyä sellaisen laitteen, joka "sytyttää ja jättää lampun palamaan, mutta sammuttaa sen, kun toisaalla flash-valo välähtää". Keskustellessa laitteen toiminnasta, hahmottelin alla olevan kuvan (ohjaussignaalin toiminta): Lisäspekseinä oli, että laite ei saisi kustantaa kovin älyttömiä (tämä nyt on aina kaikilla mielessä...) ja että käyttöjännite olisi 24 volttia. Valonkatkaisin ei saisi olla myöskään hirmu herkkä, eli että normaali valaistusympäristö ei häiritsisi toimintaa. Ahaa, ...jatka lukemista!

3D tulostettu tuulettimen pidike

3D tulostuksessa on monia asioita, joita tarvitsee ottaa huomioon kappaleita tulostettaessa. Yksi näistä asioista on esimerkiksi kappaleen jäähtyminen, mihin voidaan vaikuttaa ulkopuolisilla keinoilla. Tulostettaessa muovinauhan jäähtyminen korostuu esimerkiksi siltarakenteita tehdessä, jotta muovi kerkeää tarpeeksi jäähtyä kun se tulee suuttimesta ulos. Jäähtymistä ei kuitenkaan saa olla liikaa, ettei tulostusalusta tai tulostuspää jäähdy liikaa. Lisäksi, muovinauhalla pitää olla tarpeeksi lämpöenergiaa, jotta tulostettu nauha "hitsautuu" alempaan kerrokseen rakenteen lujuuden takaamiseksi. Tulostimeni käyttää 24 ...jatka lukemista!

3D-tulostettu NASA:n räikkäavain

Tämä ei ole varsinaisesti rakentelu, sillä tässä minun ei tarvinnut mitään rakennella, mutta 3D-tulostimeni tarvitsi rakentaa - joten kiitos sille. Jokatapauksessa halusin tällaisen räikkäavaimen tulostaa ihan mielenkiinnon ja kokeilun vuoksi. Ai niin, pitäisi varmaan kertoa mikä tämä oikein on. Kyseessä on NASA:n Made In Space ohjelmassa suunniteltu 3D-tulostettava räikkäavain. Kyseisen räikkäavaimen 3D-malli lähetettiin ensi kertaa maasta kansainväliselle avaruusasemalle (ISS) joulukuussa 2014, eli muutama kuukausi takaperin. ISS:llä astronautit tiedoston saatuaan tulostivat ...jatka lukemista!

HC-05 Bluetooth sarjaportti

Sulautetuissa laitteissa usein tarvitaan sarjaporttia ja sarjakaapelia tiedonsiirtoa varten. Joskus voi kuitenkin olla tilanne sellainen, että tarvitaan langatonta tiedonsiirtoa, koska kaapelia ei ole mahdollista käyttää tai sen käyttö olisi hyvin vaikeaa (esim. liikkuva sovellus tai jokin usean metrin päässä oleva laite). Käytännössä langattomia tekniikoita on tarjolla paljon muitakin, kuin otsikossa mainittu HC-05 moduuli, mutta tässä keskitytään kuitenkin vain tämän käyttöön MSP430 Launchpad alustalla. HC-05 moduulin avulla saadaan luotua yksinkertainen langaton ...jatka lukemista!

Sähköä johtava maali

Ostinpa tuossa SP-elektroniikasta tavaraa tilatessani tällaista sähköä johtavaa maalia. Maali on samanlaisessa purkissa, missä säilytetään kynsilakkaa ja suti taitaa olla myös sama, vaikka suti tässä purkissa oli hieman kovettunut. SP-Elektroniikan sivuilla on maalista seuraavanlainen kuvaus: Koska maali ei ole tinattavissa, tulee kontaktit painaa maaliin kiinni ja lukita esim. liimalla, niitillä, teipillä jne ... Soveltuu hyvin monenlaisiin pienivirtaisiin demonstraatiojuttuihin vaikkapa LED:in sytyttelyihin jne ... Maalatun viivan ohminen vastus riippuu maalikerroksen leveydestä ...jatka lukemista!

Kannettava kaiutin-vahvistin yhdistelmä ”Boombox”

Kesäisin on ihan mukava kuunnella musiikkia ja istuskella nurmikolla kavereiden kanssa, nauttien auringosta, lämmöstä ja seurasta. Usein kuitenkin musiikkisoittimena toimii vain kännykkä tai muu varsin vaatimaton äänenlähde ja montaa tuntia ei nykyiset älypuhelimetkaan pysty musiikkia soittamaan ennen kuin akku loppuu. Tämä rakentelu saikin idean siitä, kun eräs kaverini kertoi haaveestaan rakennella sellainen "pömpeli" jonka voisi aina ottaa mukaan retkelle tai milloin minnekkin ja mistä pystyisi musiikkia kuuntelemaan, ilman pelkoa että kännykästä akku ...jatka lukemista!

Magneetilla aktivoituva soittoääni

Tässä rakentelussa ideana oli toteuttaa jo aiemmin tekemäni RTTTL-soitin hieman erilaisempaan muotoon ja suunnitella "ihan oikea" piirilevy, jonka tilaus tapahtui iTead Studiosilta. Lyhyesti kuitenkin voidaan sanoa, että tässä tuotetaan haluttu tunnusmusiikki, melodia tai mikä tahansa RTTTL-nuoteista koostuva ääni MSP430G2211 -mikrokontrollerilla ja piezo kaiuttimella. Mikrokontrolleri soittaa esiohjelmoidun musiikin kun kytkentä aktivoidaan REED-releen avulla ja sähköt otetaan pienestä CR1216 3-voltin litium-paristosta. Alla olevasta videosta nähdään, mihin käyttöön tai "lopputuotteeseen" tekemäni piipitin meni. ...jatka lukemista!

Super Mario tunnusmusiikki piezo-kaiuttimella

Tämän pienimuotoisen rakentelun idea lähti eräästä toisen harrastelijan projektista, mihin olisi hyvä saada ääntä aikaiseksi. Itsekin olin jo hetken aikaa mietiskellyt mihin voisin käyttää viallisesta siivousrobotista irroittamaani piezo-elementtiä. Kyseinen elementti oli siinä käytössä ollut jonkinlainen pölyntunnistin, enkä ollut varma toimisiko tämä elementti kaiuttimena ylipäätään. "No ei auta kuin kokeilla" ja siitäpä projekti lähti etenemään. Tutkin aluksi miten "hyvää" ääntä elementti ylipäätään tuottaa ja huomasin, että yksinään kaikesta irrallaan oleva elementti ...jatka lukemista!

TXB0106 Signaalitason muunnin

Hyvin usein elektroniikkaharrastuksen parissa tulee eteen tilanne, missä tarvitaan logiikkasignaalin tasoa muuttaa, esimerkiksi 3.3 voltin jännitteestä 5 volttiin ja takaisin. Kourallisella transistoreita tämä tietysti onnistuu ja kytkentätapojakin löytyy invertoivista ei-invertoiviin ja niin edelleen, mutta mielestäni "nykyaikainen" tapa on tehdä tasonmuutos IC-piirillä. Kytkentä Tässä pienimuotoisessa rakentelussa käytin Texas Instrumentsin TXB0106 muunninpiiriä ja REG710-5 5 voltin Buck-Boost varauspumppua. Kytkentään voidaan syöttää 1.8 - 5.5 volttia, mistä REG710-5 -piiri tekee 5 volttia toisen ...jatka lukemista!

Tietokoneen ilmanvaihdon testaus savukoneella

Nykyisille ja vanhemmillekin tietokoneille on tärkeää riittävä jäähdytys ja ilmanvaihto lämpötilojen pitämiseksi kurissa. Jos tietokoneen jokin komponentti ylikuumenee, voi seurauksena olla rikki mennyt komponentti ja pahimmassa tapauksessa tietojen menetys. Prosessorilla ja emolevyllä sekä näytönohjaimilla yleensä on ylikuumentumissuoja, jolloin ne sammuttavat itsensä, mutta tähänkään ei aina välttämättä luota. Paras tapa varmistua kaiken toiminnasta onkin nähdä asia henkilökohtaisesti omin silmin. Olen useasti ihmetellyt ja mietiskellyt, mikä olisi hyvä keino testata tietokoneen ilmanvaihtoa ...jatka lukemista!

Kauko-ohjattu TV:n LED taustavalo

Tämän rakentelun idea lähti oikeastaan siitä liikkeelle, kun kavereillani näin että heillä on televisiossaan LED-taustavalo, joka hämärässä ja pimeässä antaa miellyttävän taustavalon ja parantaa hieman telkkarin katselukokemusta. Kavereillani nämä LEDit toimivat käsiohjauksella kytkimellä. Itse en kuitenkaan halunnut kytkintä käyttää, joten keksinkin että ohjaan taustavaloa TV:n kaukosäätimellä. Komponentit ja tarvikkeet Aluksi piti hommata nettikaupasta hieman osia, että homma pääsi vauhtiin. Tilasin partcosta pari kappaletta TSOP34836 IR-vastaanottimia ja LED-valolistaa sekä muita osia, ...jatka lukemista!

Piippauskytkentä 555 timerilla

Tämä elektroniikan rakennelma tuottaa käyttäjälleen piippausäänen, jota voidaan ohjata esimerkiksi mikrokontrollerin I/O linjalla, kytkimellä tai vaikkapa toisella ajastinpiirillä. Kun mitään ääntä ei kuulu, niin virtaakaan ei kulje yhtään, joten kytkentä on siinä mielessä paristoystävällinen. Idea tähän kytkentään tuli eräästä toisesta rakenteilla olevasta vempeleestä mihin äänimerkki tulee, mutta ei siitä tähän sen enempää. Kytkentä perustuu 555-ajastin eli timer -mikropiiriin, jolla voidaan tuottaa erilaisia ajastettuja ohjauksia tai oskillointitaajuuksia. 555-piirin avulla on aikojen ...jatka lukemista!

3,3 voltin DC-DC Muunnin TPS62132 piirillä

Nykyaikaiset mikrokontrollerit ynnä muut digitaaliset laitteet tarvitsevat usein käyttöjännitteeksi 3,3 volttia. Tämän vuoksi halusin toteuttaa 3,3 voltin dc-dc muuntimen käyttämällä jotain valmista IC-piiriä. Texas Instrumentsilta löytyikin minun käyttööni sopiva piiri TPS62132. Kyseinen IC-piiri tarvitsee aika vähän ulkoisia komponentteja (5 komponenttia) itsensä lisäksi, jotta kytkennästä saadaan toimiva. Kyseisen piirin datalehti löytyy tästä osoitteesta, ja datasivuilla näytetäänkin kuinka piiri tulee kytkeä. Alla kuvakaappaus mainitusta: Kytkennän toiminta Kytkentä kokonaisuudessaan toimii aika yksinkertaisesti sisäisen kontrollerin ...jatka lukemista!

3,3 Voltin ja 5,0 voltin jännitelähde

Aina välillä on tarpeellista tehdä mikrokontrollereilla ja muille IC-piireille tarpeellisia jännitteitä jostakin toisesta jännitteestä. Olipa se sitten paristo, akku, muuntaja tai muu virtalähde. Itselläni ei kaapissa juuri sopivia 3,3 tai 5,0 voltin jännitelähteitä oikein ole, niin minun täytyi nämä sitten itse tehdä. Olin Texas Instrumentsilta aikaisemmin pyytänyt näytekappaleita, TPS7A4533 LDO regulaattorista ja REG71050 5,0 voltin DC-DC muuntimesta. LDO tulee sanoista Low DropOut ja DC-DC-muunnin tietenkin tasajännitemuunninta. LDO toimii siten, että ...jatka lukemista!

Akkulaturi säädettävällä regulaattorilla

Tämän puuhastelun ideana oli toteuttaa yksinkertainen ja mahdollisimman vähän komponentteja tarvitseva akkulaturi Li-ion akuille. Li-ion akkujen lataus on itse asiassa tarkoin määriteltyä puuhaa, mutta tässä kaikkia "taiteen" sääntöjä ei aivan noudateta. Li-ion akkuja pitää ladata aluksi vakiovirralla, kunnes jännite on noussut 4,2 tai 4,1 volttiin per kenno, riippuen akun spekseistä. Tämän jälkeen akkuja ladataan vakiojännitteellä kunnes virta on pudonnut hyvin pieneksi alkuperäisestä latausvirrasta. Akkujen kyljessä on usein mallimerkintä, kuten tässäkin ...jatka lukemista!

Moottoriohjainkytkentä L298N IC-piirillä

Tämä kytkentä on rakennettu moottoreiden ohjaimeksi ja soveltuu liitettäväksi 5 voltin logiikkatasolla toimivaan ympäristöön. Moottoreita voidaan ohjata puolestaan jopa 50 voltin jännitteellä ja virtaa saadaan yhdestä kanavasta 2,5 - 3 A. Tehoinahan tämä tarkoittaa 125 - 150 W, mutta näin suuria tehoja tuskin kannattaa tällä piirillä ohjailla. Pienten robottien ja muiden kuormien ohjaamiseen varsin toimiva piiri. Kytkentä Puuhastelu alkoi kytkennän piirtämisellä. Kytkentä on yksinkertainen ja ohjainpiirin lisäksi tarvitaan vain muutama ...jatka lukemista!

Polymorph muovi

Polymorph on polymeeristä tuotettu muovituote, joka on täysin turvallista ja myrkytöntä muovia. Sen avulla on suhteellisen helppo tehdä kaikenlaisia osia muovista, mitä nyt vain sattuu mieleen tulemaan. Muokkaaminen tapahtuu siten, että muovia lämmitetään hieman päälle 60 C asteeseen, jolloin polymorph muuttuu läpinäkyväksi ja löysäksi, helposti muokattavaksi "mönjäksi". Muovia muokataan lämpimänä haluamaan muotoon ja sen annetaan jäähtyä, jolloin se kovettuu. Polymorph on loputtomasti muokattavissa ja sitä voidaan värjätä ja muokata miten ...jatka lukemista!

EMF-mittari

Tämä mittariprojekti sai alkunsa siitä, kun minuun otettiin yhteyttä (jälleen kotisivujeni avulla) ja esitettiin toivomus EMF-mittarin rakentamisesta. Pienen tuumailun jälkeen otin haasteen vastaan mielenkiinnolla ja aloitin suunnittelutyön. Aluksi piti miettiä, mitä EMF-mittari tulisi tarkkaanottaen havaitsemaan ympäristöstään, joten hahmottelin asiaa miettimällä ensinnäkin käsitettä EMF. Lyhenne tulee sanoista Electro-Magnetic Field, eli sähkömagneettinen kenttä ja se on yksi luonnossakin esiintyvistä ilmiöistä. Esimerkiksi auringon säteily, jonka valona ja lämpönä koemme on yhdenlaista sähkömagneettista säteilyä, ...jatka lukemista!

AVR Atmega128 ohjelmointikortti

AVR-mikrokontrollerit ovat tässä elektroniikan parissa touhuillessa tulleet jonkin verran tutuksi ja jonkun verran koodiakin on tullut väännettyä kyseiselle mikrokontrollerille. AVR-ohjelmointi tuli tutuksi ATtiny mikrokontrollereiden kautta, jotka ovat siis Atmelin mikrokontrolleriperheen "halpis" -malleja. Niitä ei kuitenkaan pidä aliarvioida, sillä ne ovat varsin päteviä mikrokontrollereita erilaisten I/O-tehtävien suorittamiseen. Tämä puuhastelu on tavallaan jatkoa parin vuoden takaiselle ATtiny ohjelmointikortille, mistä valitettavasti ei kauheasti ole dokumentaatiota esittää, mutta toivottavasti tässä senkin edestä. Keväällä olin ...jatka lukemista!

Piirilevyjen tekeminen syövyttämällä

Elektroniikan harrastus ajoi minut jo aikoja sitten siihen pisteeseen, että tarvitsin omiin tarpeisiin piirilevyjä. Selailin googlella protopiirilevyjen valmistajia, mutta pikaisen tutkinnan jälkeen päädyin siihen tulokseen, että piirilevytehtaalta tilaaminen tulisi liian kalliiksi.(EDIT: 4.1.2017 nykypäivänä piirilevyjä saa tilattua ulkomailta noin 10-15 euron hintaan.) Siksi päätin ostaa omat syövytysaineet ja muut tarvikkeet. Ferrikloridiin päädyin siksi, että se on halvinta (mutta ei ehkä aivan vaivattomin kemikaali). Nämä ohjeet pätevätkin kotikonstein tehtyihin piirilevyihin, kun käytetään ...jatka lukemista!

AVR Lämpötilamittari

Tämä projekti sai alkunsa erään elektroniikasta kiinnostuneen henkilön yhteydenotosta. Sain tehtäväksi suunnitella ja toteuttaa lämpötilamittarin, joka mittaa lämpötilaa 0 - 70 C välillä ja näyttää lukeman suurilta 7-segmenttinäytöltä. Mittaustarkkuudeksi piti aluksi saada 0,1 C, mutta todellisuudessa aivan tähän tarkkuuteen ei päästy. Mittarin anturina tuli käyttää NTC-vastusta ja mittarin tuli toimia paristoilla. Ominaisuuksien määrittely tehtiin yhdessä "tilaajan" kanssa jonka jälkeen aloin tekemään ostoslistaa. Ostoslistalle kertyikin seuraavat komponentit: Kide 4 MHz Kondensaattoreita: ...jatka lukemista!

Tietokoneen modaus – sivuikkuna

Tämä modaus tehtiin serkkupojan kanssa hänen tietokoneeseensa. Tietokoneeseensa hän oli pidemmän aikaa haaveillut sivuikkunaa ja kun tätä alettiin suunnittelemaan, niin minkäänlaista selvää ideaa ei ollut, että millainen tästä sitten tulisi. Ikkuna oli kuitenkin tehtävä. Aluksi tutkittiin, sitten hutkittiin. Mittasimme kotelosta strategisia mittoja selvittääksemme, minkä kokoinen pleksilasi koppaan mahtuu. Kun mitat olivat selvillä, suunniteltiin kuvio pleksilasiin, sillä ilman minkäänlaista kuvaa ikkuna olisi tylsän näköinen. Photoshoppailtua aikani päädyttiin alla olevaan kuvioon. Kuvion ...jatka lukemista!

Elektroninen jätkänshakki

Innostuin tekemään tällaisen elektronisen jätkänshakin eräänä viikonloppuna tässä taannoin. Tämä oli sellainen mukava viikonloppuprojekti ja olihan tuo mielenkiintoista ja haasteellista tehdä jotain uutta, mitä ei ole aikaisemmin tehnyt. Eniten aikaa meni koodin tekemisessä ja "tekoälyn" kehittämisessä. Homma lähti liikkeelle siitä, että ensin rakensin koekytkentäalustalleni kytkennän. Sen jälkeen testailin raudan, että kaikki kytkimet ja ledit toimivat oikein, jonka jälkeen aloitin koodauksen. Kuvassa näkyy valmis laitos ja alla on lisää kuvia sekä ...jatka lukemista!