Sovol SV07 – kokoonpano

Tässä kirjoituksessa muistellaan kuinka ko. printterin kasaus sujui. Samaan tapaan kuin edellisessä Sovol SV07 -artikkelissa, missä laite otettiin pakkauslaatikosta esille, niin tässäkin käytetään lähinnä kuvia ja kuvatekstejä kuvaamaan kasauksen etenemistä. Tämä ei varsinaisesti ole yksityiskohtainen ohje tämän printterin kasaamiseen, vaan yleisluontoinen kuvaus, kuinka se tässä labrassa onnistui ja mihin itselläni huomio kiinnittyi ongelmakohdissa. Jos kysyttävää tulee, niin aina voi kommentoida tai laittaa Info-sivun kautta palautetta - lisätään artikkeliin sisältöä tarpeen mukaan.

Ensimmäisenä kiinnitin huomiota siihen, että yhteenliitettäviä osia ei määrällisesti ole paljoa, kaikki mahtuu hyvin yhteen kuvaan:

Osat lajiteltuna

Mutterit ja ruuvit ja muut kiinnitysosat on koottu nätisti omiin numeroituihin pusseihin. Oletin tämän vastaavan ohjekirjassa olevia numeroita kokoonpanon yhteydessä, mutta oletukseni ei aivan pitänyt kutiaan kuten nähtäväksi jää.

Numeroidut pussit
Kiinnitystarvikkeet ovat numeroitu

Kokoonpano aloitetaan kiinnittämällä Z-akselisto alustaan. Tämä onnistui helpoiten kuvan osoittamassa asennossa, koska ruuvit kiinnitetään pohjasta päin. Kun tämä on suoritettu, on printterin runko valmis - tadaa!

Seuraavaksi kiinnitetään ohjauspaneelin kehikko. Toisin kuin pussissa numeroituna, tämä vaihe on toinen vaihe eli numerot eivät aivan täsmää ohjekirjan kanssa. Tässä ei ole kuitenkaan vaikeaa päätellä, mikä osa tai ruuvi tulee mihinkin joten sinänsä ei edes ongelma.

Ruuvien numeroinnit hieman vinksallaan.
Ohjauspaneelin kehikko

Kehikkoon kiinnitetään ohjauspaneeli ja siihen liitetään virta- ja USB-johto. Näyttölaite sisältää minitietokoneen, joka toimii tämän printterin aivoina ja hermokeskukseen, eli moottoreita ja antureita yms. ohjaavalle levylle kulkeutuu USB-johto.

Ohjainyksikön kiinnitys
Virta- ja USB-kaapelin kiinnitykset

Tulostuspää kiinnitetään X-akseliin ruuveilla takaa:

Tulostuspään kiinnitys

Lisätuuletin kiinnitetään X-akseliin myös.

Lisätuulettimen kiinnitys

Lisätuuletin piti kuitenkin ensin kääntää eri asentoon, kun se oli tehtaalla asennettu väärin (johdin väärään suuntaan). Liitin irtoaisi ellei jopa hajoaisi, kun tulostuspää ajetaan toiseen ääriasentoon mikäli tuuletin jätetään tähän asentoon. Tuulettimen valmistaja on ZYT ja mallinumero ZYT7025H24B, DC 24V 0.25 A.

Filamenttirullan pidike napsautetaan "ylähirteen" kiinni ja varmistetaan takaa yhdellä ruuvilla.

Filamenttitelineen kiinnitys
Varmistus ruuvilla takaa.
Filamenttianturi kiinnittyy telineen alaosaan.

Tulostuspäälle menevä johtonippu kiinnitetään Z-akselin kannattimeen nippusiteillä:

Kiinnitys nippusiteillä

Nippusiteillä varmistetaan kaapelin pysyminen paikallaan myös tulostuspään liittimen luona. Samalla kytketään lisätuulettimen johdin kaapelinipun liittimeen.

Liittimen kiinnityksen turvaaminen nippusiteellä

Z-akselien moottorien kaapeloinneissa oli pientä fiilaamista.

Kaapelointi vähän rempsallaan.

Johdin oli vähän epäsiistissä paketissa ja lähellä pyörivää akselia, joten viedään johdin pyörivän osan ohitse ja varmistetaan liittimen juuresta nippusiteellä.

Kierto ja varmistus nippusiteellä.

Printterissä on kaksi Z-moottoria molemmilla puolilla ja oikealla puolella oli pientä paikkailun tarvetta johdotuksen kanssa myös. Alustan takarulla otti kiinni oikean puoleisen Z-moottorin johtimeen, joten johdinnippua piti hieman siirtää.

Levelointirulla hinkkaa moottorin johdinta.

Kiinnitystarra otetaan irti ja johdin siirretään paremmalle paikalle.

Z-moottorin kaapeloinnin siirto

Alustaa tarkkaillessa huomasin myös, että Y-akselista kuuluu ylimääräistä rahinaa. Ylimääräinen ääni tuli hammashihnasta, joka otti kiinni alumiinitankoon kiristimen luona. Tähän ratkaisuna ruuvien löysytys ja kiristimen nosto ylöspäin samalla kun ruuvit kiristetään takaisin paikoilleen.

Y-akselin kiristimen asennon korjaus.

Ennen virtajohdon kiinnittämistä varmistetaan virtalähteestä, että jänniteasento on oikein.

Kun virtakytkin käännetään päälle, tulostin käynnistyy ja toivottelee tervetulleeksi.

Ensikäynnistyksessä kosketusnäytöstä valitaan kieli ja asetetaan WiFi yhteys kuntoon. Näissä ei ollut mitään ihmeellistä, yhteyden ottaminen lähiverkkoon sujui vaivattomasti ja nopeasti.

Kielen valinta
WiFi salasana
Yhteys OK.

Tulostin näyttää nyt kasattuna ja käynnistettynä tältä.

Sovol SV07 kokoonpantuna.

Seuraavaksi oli vuorossa ohjekirjan mukaiset ensimmäiset kalibroinnit ja alustan leveloinnit.

Tulostin neuvoo kalibroinnin kulun

Kalibroinneista ei kuitenkaan tähän tätä enempää, kun ne eivät olleet tämän kirjoituksen juoni.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että nykypäivänä 3D-tulostimen kasaaminen on aika helppoa. Aikoinaan vuonna 2019, kun ostin Ender 3 -tulostimen, niin se tuli pahvilaatikossa irto-osina. Ainoita valmiiksi kasattuja kokonaisuuksia olivat virtalähde ja elektroniikkalevyt, ei sentään niitä tarvinnut alkaa osista juottelemaan ;). No leikki sikseen. Kuluttajalle kukkaroystävällisten 3D-tulostinten aikakausi on ollut jo usean vuoden ajan arkipäivää ja tunnustaa, että jokainen uudempi 3D-tulostin jonka olen hankkinut, on ollut edeltäjäänsä helpompi ja nopeampi kasata ja ottaa käyttöön. Tässä tulostimessa oli joitain pieniä lapsuksia, joihin itse kiinnitin huomiota, mutta varmasti vasta-alkajakin olisi ainakin kriittisimmät asiat huomannut.

Tätä kirjoittaessa printteriä on jo käytetty muutamaan kappaleeseen eri asiakastöihin ja omiakin tuunauksia printterin ohjelmistoon on tehty. Niistä lisää seuraavassa kirjoituksessa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.