Tämä sivu on osa Arduino Opas 2:sta. Oppaassa käytetyt koodit löytyvät GitHubista: https://github.com/hutasunet/ArduinoOpas2.
Arduino UNO R4 -sarja on uudistettu versio edellisen sukupolven Arduino UNO R3-versiosta. Jos olet kuullut jonkun asian tehtävän Arduinolla, on melko todennäköistä että se on tehty juurikin Arduino UNO R3-versiolla. Arduinossa onneksi kuitenkin pätee yleisesti (harvoja tapauksia lukuun ottamatta), että jos jokin koodi on tehty mille tahansa Arduinolle, niin se koodi yleensä toimii myös muillakin alustoilla (esimerkiksi Arduino Nano).
Arduino UNO R4:ssä on sama kytkentärimojen ja pinnien järjestys kuin R3:ssakin, joten kaikki standardit lisälevyt toimivat R4-version kanssa kuten ennenkin.
Arduino UNO R4 -versiossa ei kuitenkaan ole enää käytössä 8-bittinen prosessori, vaan se on uudistettu ARM Cortex M4 32-bittisellä prosessorilla. Tarkemmin vielä, Arduino UNO R4:ssä on RA4M1 -sarjan mikrokontrolleri valmistajalta nimeltä Renesas (tarkka malli R7FA4M1AB3CFM#AA0). Tässä mikrokontrollerissa on enemmän muistia (256 kT flash-muistia + 32 kT SRAM-muistia), nopeutta (48 MHz) ja muita ominaisuuksia, joita Arduinon R3-levyllä ei ollut saatavilla kuin vain lisäkorttien avulla (esim. RTC, CAN, DAC).
Pinnejä löytyy kuten ennenkin eli 14 x digitaalisia tuloja ja lähtöjä (GPIO), 6 analogista tuloa (ADC) ja 6 x pulssiohjattua lähtöä (PWM).
Oheislaitteina (peripherals) RA4M1-mikro-ohjaimessa on kapasitiivinen kosketus -yksikkö (CTSU), USB 2.0 Full-Speed -moduuli (USBFS), 14-bittinen analogiamuunnin (ADC), 12-bittinen digitaali-analogiamuunnin (DAC) ja operaatiovahvistinyksikkö (OPAMP), jota voidaan hyödyntää monipuolisesti lisäkomponenttien avulla.
UNO R4-versiossa jännitetasona käytetään 5 voltin logiikkajännitettä ja DC-liittimeen voidaan syöttää nyt jopa 24 voltin jännite. Piirikortilla on DC-DC-muunnin LDO-regulaattorin sijaan, joka tuo myös vähävirtaisiin sovelluksiin helpotusta. Minimissään DC-liittimeltä syötettävä käyttöjännite voi olla 6 volttia. USB-johdon päässä toimiessaan käyttöjännite tulee luonnollisesti USB-johtimen kautta käyttäjän tietokoneesta ja myös USB-liitin on muutettu USB-C -versioon. Sisääntulojännitteet on suojattu ylijännitteeltä ja käyttöjännitteen väärinpäin kytkemiseltä Schottcky-diodeilla.
Tiedonsiirtoon ja kommunikointiin Arduino UNO R4:llä voidaan käyttää eri sarjaliikennemuotoja, kuten UART, SPI, I2C ja CAN. CAN-liitynnässä tarvitaan vain ulkoinen lähetin-vastaanotinpiiri ja 120 ohmin päätevastus väylän topologiasta riippuen.
Tarkemmin erilaisista spekseistä voi lukea Arduino UNO R4 -datalehdestä: (https://docs.arduino.cc/resources/datasheets/ABX00080-datasheet.pdf). Alla vielä vertailun vuoksi kuva R3 ja R4 versiosta rinnakkain.