Mitä 3D-printterillä voi tehdä?

Otsikon kysymys nousee aina välillä esiin erilaisissa asiayhteyksissä. Olen yleensä hieman ympäripyöreästi vastannut, että "periaatteessa mitä vaan", mutta sitten kuitenkin hieman selitellyt tekniikan rajoituksia ja haasteita mikäli keskustelu on syventynyt. Ihan tätä kysymystä ajatellen, ajattelin näyttää ja lyhyesti kertoa erilaisista tulosteista, joita olen tehnyt joko itselle tai muille. Alle kirjatut asiat eivät ole välttämättä missään aikajärjestyksessä. Pidemmittä puheitta mennään itse otsikon mukaiseen asiaan.

Auton avaimen kotelo rikkinäisen tilalle:
Malli toimitettiin valmiina STL-tiedostona ja tulostus Anet A8:lla mustasta Easy PLA-filamentista. Tulostuslankaa meni n. 5 metriä ja aikaa n. 3 tuntia. Epäonnistuneita tulostusyrityksiä oli puolestaan 3.

Tulostusasetukset: kerrospaksuus 0.1mm, 20% täyttö, 1.2mm seinämäpaksuus, top/bottom-paksuus 1.0mm. Lämpötilat 215/55 C.


Ajoneuvon keulamaskiin "turbo"-logo rikkoutuneen tilalle:
Jokainen saa itse arvailla mihin autoon tämä tulee... Malli toimitettiin linkkinä ja tulostus Anet A8:lla mustasta Easy PLA-filamentista. Tulostuslankaa meni 6 metriä ja aikaa n. 3 tuntia. Epäonnistuneita tulostusyrityksiä oli 1.

Tulostusasetukset: kerrospaksuus 0.2mm, 10% täyttö, 1.2mm seinämäpaksuus, top/bottom-paksuus 0.8mm. Lämpötilat 215/55 C.


Lehtijousien liukupalat:
Nämä palat tulivat lehtijousien väliin estämään kitinää ja nitinää sekä kuskilta että autosta. Mallista oli mittakuva, minkä mukaan tein 3D-mallin sketchupilla. Tulostus Anet A8:lla mustasta Easy PLA-filamentista. Tulostuslankaa meni 36 metriä ja aikaa n. 5tuntia. Epäonnistuneita tulostusyrityksiä oli 1. Käytännössä palat olivat tappia lukuun ottamatta 100% umpinaisia. Saa nähdä kuinka tappi kestää jousien voimaa...

Tulostusasetukset: kerrospaksuus 0.3mm, 15% täyttö, 1.6mm seinämäpaksuus, top/bottom-paksuus 1.0mm. Lämpötilat 215/55 C.

Lehtijousien liukupalat
Lehtijousien liukupalat asennettuna
Lehtijousien liukupalat asennettuna

Raspberry Pi Zero kotelot:
Malli toimitettiin linkkinä ja tulostus Anet A8:lla mustasta Easy PLA-filamentista. Tulostuslankaa meni n. 4 metriä ja aikaa n. 1 tunti. Epäonnistuneita tulostusyrityksiä oli 3.

Tulostusasetukset: kerrospaksuus 0.3mm, 10% täyttö, 1.6mm seinämäpaksuus, top/bottom-paksuus 1.0mm. Lämpötilat 215/55 C.

Raspberry Pi Zero muovikotelot

Aurinkoläpän pidike autoon:
Malli toimitettiin linkkinä ja tulostus Anet A8:lla vaaleanharmaasta Easy PLA-filamentista. Tulostuslankaa meni n. 6 metriä ja aikaa n. 2 tuntia. Epäonnistuneita tulostusyrityksiä oli 0.

Tulostusasetukset: kerrospaksuus 0.2mm, 80% täyttö, 1.6mm seinämäpaksuus, top/bottom-paksuus 1.0mm. Lämpötilat 215/55 C. Tukimateriaali.

Aurinkolipan pidike autoon
Auton varaosa tulostettu

Koriste-esine Eiffel-torni:
Tämä oli ensimmäisiä testitulosteita Anet A8-tulostimellani ja tämän annoin sittemmin lahjaksi "eiffelfanille". Asetuksia en muista, mutta tässä kuva kuitenkin:

Printattu Eiffel torni

Koriste-esine tähti:
Malli toimitettiin linkkinä ja tulostus Creality Ender 3:lla valkoisella Easy PLA-filamentilla. Tulostuslankaa meni n. 4 metriä ja aikaa n. 4 tuntia. Epäonnistuneita tulostusyrityksiä oli 2. Vasemmalla kuvassa on siistityt mallit ja oikealla siistimättömät sisältäen yhden epäonnistuneen (alin kappale).

Tulostusasetukset: kerrospaksuus 0.1mm, 10% täyttö, 1.2mm seinämäpaksuus, top/bottom-paksuus 1.0mm. Lämpötilat 215/50 C.

Tähtimalleja

Makitan akkuadapteri:
Malli toimitettiin linkkinä ja tulostus Anet A8:lla sinisellä PLA-filamentilla. Tulostuslankaa meni n. 36 metriä ja aikaa n. 8 tuntia. Epäonnistuneita tulostusyrityksiä oli 0.

Tulostusasetukset: kerrospaksuus 0.3mm, 15% täyttö, 1.6mm seinämäpaksuus, top/bottom-paksuus 1.0mm. Lämpötilat 215/50 C. Tukimateriaali.

Makitan akkuadapteri
Makitan akkuadapteri
Makitan akkuadapteri, tarvitsee ebaystä liitinosan

Kaukoputken lisävarustekiinnike:
Malli toimitettiin linkkinä ja tulostus Anet A8:lla mustalla PLA-filamentilla. Tulostuslankaa meni n. 20 metriä ja aikaa n. 4 tuntia. Epäonnistuneita tulostusyrityksiä oli 0.

Tulostusasetukset: kerrospaksuus 0.3mm, 10% täyttö, 2.0mm seinämäpaksuus, top/bottom-paksuus 1.0mm. Lämpötilat 215/50 C. Tukimateriaali.

Kaukoputken lisävarusteen kiinnike

Tässäpä siis joitain juttuja mitä on tullut vuosien varrella tehtyä. Toivottavasti näistä on apua jollekin, joka koittaa muodostaa vastausta kysymykseen, mitä 3D-printterillä voikaan tehdä!

4 kommenttia aiheesta “Mitä 3D-printterillä voi tehdä?

  1. Kaj

    Olen itse vasta aloittanut ja törmasin sivuillesi. Ihmettelin kuitenkin jutussa esintyvien epäonnistumisten määrää. Mitkä asiat ovat menneet pieleen ja ovatko ne johtuneet tulostimesta, käytetystä filamentista vai suunnittelusta?

    Itse olen tulostellut pari valmista mallia testiksi ja sen jälkeen kourallisen erilaisia varaosia/pieniä käyttöesineitä PLA:sta, PETGistä ja ABS:tä. Epäonnistumisia ei tulostuksen suhteen vielä ole tullut, ainoastaan suunnittelupuolella on ollut vähän viilattavaa. Toki mitään megakokoista en ole vielä kokeillut tulostaa, suurin lienee n 5 tunnin työ.

    Itse en ole kärsinyt tarttuvuusongelmista ollenkaan, ihmeen tarkkaakin voi tehdä jos jaksaa tuntutolkulla odottaa, mutta nopeillakin asetuksilla saa hyvää ja kestävää (kunhan ei ole mikään koriste-esine, sillä kerrokset kyllä näkyy).

    Muoveista PLA tulostuu hyvin mutta ei kestä säitä eikä lämpötiloja (eli sisäkäyttöön). Käyttämäni laatu (tuli laitteen mukana) on kovaa mutta taipuu ohuempana ja kestää peruskäyttöä ihan siinä missä muutkin kovat muoviesineet. PETG on sitkeää ja kestävää, taipuu eikä katkea ja on paksumpana jo aika jäykkää. Ei sovellu ihan pienimpien yksityiskohtien tarkkaan tulostamiseen, ainkaan ilman tulostusasetusten viilailua. ABS tulostuu myös helposti, taipuu ja kestää, mutta tarvitaan tuulettuva tila. Isompia esineitä on kuulemma haastavampaa tulostaa, koska aine kutistuu jäähtyessään ja voi irrota helposti alustasta. En ole vielä kovin suuria esineitä ABS:llä kokeillut, joten opetellaan ensin pienemmillä.

    P.S. Arvaus on että 80-luvun Saabiin. Sen jälkeen turbot on niin jokapäiväisiä ettei niitä erikseen jaksa mainostaa...

    Vastaa
    1. Hutasu.net

      Hei Kaj!

      Mukavaa kun päädyit sivuille lueskelemaan näistä! Kiitos kommentista ja tarkentavista kysymyksistä, vastaukseni on alla.

      Nuo tässä jutussa esiintyvät tulosteet olivat tehty muistaakseni lähes kaikki ensimmäisellä budjettitulostimella Anet A8:lla. Tulostusalustoja oli kokeilussa useampaa erilaista ja asetuksissakin jonkin verran hakemista. Suurin osa epäonnistumisista johtui yksinkertaisesti siitä että alusta ei ollut tarpeeksi lämmin tulostuksen aikana, tai siinä oli likaa/rasvaa ja jonkin verran myös ilman brimmiä tehdyt tulosteet irtoilivat. Nämä Crealityn kanssa epäonnistuneet tulosteet olivat itse tehdylle sileälle lasipinnalle tulostettuja kappaleita ja joskus piti käyttää liimaakin apuna. Sittemmin on siirrytty Crealityn tulostimissa lasipintaiseen, mutta karhennettuun (kaupalliseen) tulostusalustaan, missä ongelmana harvemmin enää on kappaleen irtoaminen alustasta. Pisin tuloste uusilla alustoilla on 24h paikkeilla ja siinä ei ollut ongelmaa tarttumisen suhteen.

      Samoja kokemuksia on minullakin noista kertomistasi asioista muovien suhteen. ABS:ssä kannattaa tulostusympäristö saada mahdollisimman kuumaksi (kylmien ilmavirtauksien eliminointi) jotta kappaleen vääntymistä (warp) esiintyisi mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan.

  2. Marko Yli-Tokola

    Voisiko noita jousipakan liukupaloja ostaa.
    Tarvisin 12kpl.

    Vastaa
    1. Hutasu.net

      Hei Marko,

      Toki voi! Laitatko viestiä info-sivujen kautta?

      -Ylläpito

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.