Mitä 3D-printterillä voi tehdä?

Otsikon kysymys nousee aina välillä esiin erilaisissa asiayhteyksissä. Olen yleensä hieman ympäripyöreästi vastannut, että "periaatteessa mitä vaan", mutta sitten kuitenkin hieman selitellyt tekniikan rajoituksia ja haasteita mikäli keskustelu on syventynyt. Ihan tätä kysymystä ajatellen, ajattelin näyttää ja lyhyesti kertoa erilaisista tulosteista, joita olen tehnyt joko itselle tai muille. Alle kirjatut asiat eivät ole välttämättä missään aikajärjestyksessä. Pidemmittä puheitta mennään itse otsikon mukaiseen asiaan.

Auton avaimen kotelo rikkinäisen tilalle:
Malli toimitettiin valmiina STL-tiedostona ja tulostus Anet A8:lla mustasta Easy PLA-filamentista. Tulostuslankaa meni n. 5 metriä ja aikaa n. 3 tuntia. Epäonnistuneita tulostusyrityksiä oli puolestaan 3.

Tulostusasetukset: kerrospaksuus 0.1mm, 20% täyttö, 1.2mm seinämäpaksuus, top/bottom-paksuus 1.0mm. Lämpötilat 215/55 C.


Ajoneuvon keulamaskiin "turbo"-logo rikkoutuneen tilalle:
Jokainen saa itse arvailla mihin autoon tämä tulee... Malli toimitettiin linkkinä ja tulostus Anet A8:lla mustasta Easy PLA-filamentista. Tulostuslankaa meni 6 metriä ja aikaa n. 3 tuntia. Epäonnistuneita tulostusyrityksiä oli 1.

Tulostusasetukset: kerrospaksuus 0.2mm, 10% täyttö, 1.2mm seinämäpaksuus, top/bottom-paksuus 0.8mm. Lämpötilat 215/55 C.


Lehtijousien liukupalat:
Nämä palat tulivat lehtijousien väliin estämään kitinää ja nitinää sekä kuskilta että autosta. Mallista oli mittakuva, minkä mukaan tein 3D-mallin sketchupilla. Tulostus Anet A8:lla mustasta Easy PLA-filamentista. Tulostuslankaa meni 36 metriä ja aikaa n. 5tuntia. Epäonnistuneita tulostusyrityksiä oli 1. Käytännössä palat olivat tappia lukuun ottamatta 100% umpinaisia. Saa nähdä kuinka tappi kestää jousien voimaa...

Tulostusasetukset: kerrospaksuus 0.3mm, 15% täyttö, 1.6mm seinämäpaksuus, top/bottom-paksuus 1.0mm. Lämpötilat 215/55 C.

Lehtijousien liukupalat
Lehtijousien liukupalat asennettuna
Lehtijousien liukupalat asennettuna

Raspberry Pi Zero kotelot:
Malli toimitettiin linkkinä ja tulostus Anet A8:lla mustasta Easy PLA-filamentista. Tulostuslankaa meni n. 4 metriä ja aikaa n. 1 tunti. Epäonnistuneita tulostusyrityksiä oli 3.

Tulostusasetukset: kerrospaksuus 0.3mm, 10% täyttö, 1.6mm seinämäpaksuus, top/bottom-paksuus 1.0mm. Lämpötilat 215/55 C.

Raspberry Pi Zero muovikotelot

Aurinkoläpän pidike autoon:
Malli toimitettiin linkkinä ja tulostus Anet A8:lla vaaleanharmaasta Easy PLA-filamentista. Tulostuslankaa meni n. 6 metriä ja aikaa n. 2 tuntia. Epäonnistuneita tulostusyrityksiä oli 0.

Tulostusasetukset: kerrospaksuus 0.2mm, 80% täyttö, 1.6mm seinämäpaksuus, top/bottom-paksuus 1.0mm. Lämpötilat 215/55 C. Tukimateriaali.

Aurinkolipan pidike autoon
Auton varaosa tulostettu

Koriste-esine Eiffel-torni:
Tämä oli ensimmäisiä testitulosteita Anet A8-tulostimellani ja tämän annoin sittemmin lahjaksi "eiffelfanille". Asetuksia en muista, mutta tässä kuva kuitenkin:

Printattu Eiffel torni

Koriste-esine tähti:
Malli toimitettiin linkkinä ja tulostus Creality Ender 3:lla valkoisella Easy PLA-filamentilla. Tulostuslankaa meni n. 4 metriä ja aikaa n. 4 tuntia. Epäonnistuneita tulostusyrityksiä oli 2. Vasemmalla kuvassa on siistityt mallit ja oikealla siistimättömät sisältäen yhden epäonnistuneen (alin kappale).

Tulostusasetukset: kerrospaksuus 0.1mm, 10% täyttö, 1.2mm seinämäpaksuus, top/bottom-paksuus 1.0mm. Lämpötilat 215/50 C.

Tähtimalleja

Makitan akkuadapteri:
Malli toimitettiin linkkinä ja tulostus Anet A8:lla sinisellä PLA-filamentilla. Tulostuslankaa meni n. 36 metriä ja aikaa n. 8 tuntia. Epäonnistuneita tulostusyrityksiä oli 0.

Tulostusasetukset: kerrospaksuus 0.3mm, 15% täyttö, 1.6mm seinämäpaksuus, top/bottom-paksuus 1.0mm. Lämpötilat 215/50 C. Tukimateriaali.

Makitan akkuadapteri
Makitan akkuadapteri
Makitan akkuadapteri, tarvitsee ebaystä liitinosan

Kaukoputken lisävarustekiinnike:
Malli toimitettiin linkkinä ja tulostus Anet A8:lla mustalla PLA-filamentilla. Tulostuslankaa meni n. 20 metriä ja aikaa n. 4 tuntia. Epäonnistuneita tulostusyrityksiä oli 0.

Tulostusasetukset: kerrospaksuus 0.3mm, 10% täyttö, 2.0mm seinämäpaksuus, top/bottom-paksuus 1.0mm. Lämpötilat 215/50 C. Tukimateriaali.

Kaukoputken lisävarusteen kiinnike

Tässäpä siis joitain juttuja mitä on tullut vuosien varrella tehtyä. Toivottavasti näistä on apua jollekin, joka koittaa muodostaa vastausta kysymykseen, mitä 3D-printterillä voikaan tehdä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.