Bypass kondensaattorilla tarkoitetaan ns. ohituskondensaattoria. Tämän avulla mikropiireille syötettävää käyttöjännitettä voidaan tasata ja siitä voidaan suodattaa häiriöitä pois. Kondensaattorithan toimivat siten, että ne estävät tasasignaalin pääsyn lävitseen, päästäen kuitenkin vaihtosignaalit etenemään. Kun kondensaattori kytketään sopivasti piirin lähelle, voidaan sillä suodattaa pois ikäviä häiriöitä kytkennästä sekä tasata piirin tarvitsemia virtapiikkejä.
Alla olevassa kuvassa on piirrettynä IC-piiri ilman by-pass kondensaattoria ja sen kanssa. Kondensaattori pyritään sijoittamaan aina mahdollisimman lähelle piiriä, minkä käyttöjännitettä halutaan suodattaa. Sijoituksessa täytyy huomioida myös muut vedot, joten aina ei kaikista ideaalisinta sijoittelua pysty tekemään. Mikäli tällainen tilanne tulee vastaan, niin usein riittää, että bypass kondensaattori on maksimissaan 1-2 senttimetrin päässä piiristä. Toisaalta kondensaattorien sijoittelu kullekin IC-piirille riippuu hyvin paljon piiristä itsestään. Usein kriittiset osasijoittelut on kerrottu piirin datalehdessä.
Alla olevassa piirretyssä oskilloskooppikuvassa on havainnollistettu kyseistä kytkentää ilman kondensaattoria ja kondensaattorin kanssa. Kuvitteellisen oskilloskoopin mittapäät on kytketty IC-piirin VCC ja GND jalkojen juureen. Kuvassa on oletettu, että kytkennän sähkö otetaan häiriöllisestä lähteestä, eli käytännössä hakkurikytkennästä (DC-DC muunnin) tai muusta vastaavasta.
Kuten voidaan huomata, niin bypass kondensaattorilla saadaan piirille "siistiä" sähköä.
Bypass kondensaattoria voidaan käyttää myös sähkömoottoreiden aiheuttamien häiriöiden suodattamiseen, tällöin pieni suodatuskondensaattori kytketään sähkömoottorin napojen (kelan) väliin. Kondensaattorin kytkeminen ei kuitenkaan suojaa kytkentää transienteilta, eli se ei poista usein tarvittavan suojadiodin käyttöä kytkennässä. Tässä kannattaa käyttää mieluiten sellaista kondensaattoria, minkä polariteetilla (eli plus- ja miinusnavoilla) ei ole merkitystä.