3D-tulostus

3D-tulostimet

3D-tulostus eli Additive Manufacturing on nykypäivänä nopea työmenetelmä erilaisten kappaleiden valmistukseen. 3D-tulostuksen avulla voidaan nopeasti kokeilla käytännössä jonkin esineen tai laitteen toimintaa tai tuottaa varaosia rikkoutuneiden osien tilalle. Lisäksi 3D-tulostettu esine antaa nopeasti suunnittelijalle käsityksen siitä, mitä kannattaisi parantaa ja voiko malli käytännössä toimia esimerkiksi jonkin systeemin osana. 3D-tulostuksen suurimpana hyötynä on se, että se mahdollistaa sellaisten kappaleiden suunnittelun ja valmistuksen, joita perinteisillä työmenetelmillä ei voida valmistaa (sorvaus, jyrsintä jne).

Blogista löytyy enemmän luettavaa 3D-tulostettuihin esineisiin liittyen, joten käy toki tsekkaamassa myös: /3d-tulostus/

3D-tulostimien hinta ja käyttö

Harrastelijoiden budjetille sopivilta tulostimilta ei voi odottaa virheetöntä laatua, eikä tulosteita voi verrata valumuotteihin tehtyihin muovikappaleisiin. Kuitenkin verrattuna valumuotteihin, on tulostaminen huomattavasti halvempaa ja nopeampaa. Yleisimmät tulostusmateriaalit eivät sinänsä ole kalliita, koska niitä yleensä kuluu tulostuksessa varsin vähän (riippuu toki mallista ja asetuksista).

Harrastekäyttöön sopivien tulostimien hintaluokka liikkuu nykyisin 200 - 2000 euron välillä. Teollisuudessa käytettävien tulostimien hintaan saa lisätä kaksi, ellei kolmekin nollaa edellä mainittujen summien perään, mutta ne ovatkin asia erikseen.

Harrastelijan 3D-tulostimella tulostaminen ei varsinaisesti edellytä mitään ennakkokoulutusta tai muuta perinpohjaista tietotaitoa aiheesta, sillä internet on pullollaan ohjeita niin teksti- että videomuodossakin (Youtube). Toisaalta nykyisin teknologia-aloilla tarjotaan koulutusta lisäävän valmistuksen eri tekniikoihin.

Tulostaminen tulee käytännössä tutuksi hyvinkin nopeasti, sillä jokainen tuloste on yksilö, kuten on myöskin jokainen tulostuslaite. Oman tulostimen oppii siis tuntemaan muutaman viikon sisällä ja tämä auttaa suunnittelemaan ja tulostamaan entistä parempia ja tarkempia malleja.

Miksi minä hankin 3D-tulostimen?

3D-tulostimen hankinta kypsyi hiljaa mielessä, kun tulostimet alkoivat vuoden 2010 jälkeen hiljalleen yleistyä ja halventua. Aluksi en kuvitellutkaan, että ostaisin koskaan 3D-tulostinta itselleni, mutta kun hinnat alkoivat tulla alaspäin ja tulostimet kehittyä yhä kiihtyvällä tahdilla, niin paria vuotta myöhemmin olinkin jo 3D-tulostimen omistaja.

Olin lehdestä (olikohan kauppalehti) lukenut Seinäjokelaisesta yrityksestä nimeltä miniFactory, joka tuolloin aloitteli tekemään bisnestä heidän itse kehittämänsä 3D-tulostimen ympärille. Ajattelin, että jos kyseessä on suomalainen yritys, niin varmaan tuotetukea ja varaosia on paljon helpompi ja nopeampi saada kuin ulkomailta tilatulta yritykseltä. Plus onhan se aina hyvä suosia kotimaista!

Otin miniFactoryyn yhteyttä (v. 2012) ja sovimme kaupat heidän ensimmäisestä laiteversiostaan. Pari vuotta myöhemmin miniFactoryn bisnes oli tuottanut tulosta ja heillä oli jo uudempaa ja parempaa tulostinta tarjolla, joten sittemmin päivitin tulostimeni uudempaan (v. 2014).

Sittemmin olen ostanut Ebay:stä alle 200 €:n Anet A8 -tulostimen, joka on tosin jo vaihtanut hiippakuntaa. Myöhemmin v. 2019 hankittu Creality Ender 3 tekee nykyisin suurimman osan työstä ja uusimpana hankintana on Creality CR-10 V3. Vanhempia tulostimia olen aina myynyt pois pikkurahalla sitä mukaa, kun kalustoa on päivitetty.

Tulosteiden tekeminen

Tulostusten tekemiseen tarvitaan tietenkin tulostin, mutta myös tietokone. Tietokoneen ei tarvitse olla tehokas vaan riittää että se jaksaa pyörittää ohjelmaa, joka syöttää tulostimelle "ajo-ohjeet". 3D-mallinnuksessa on tietenkin hyvä, että tietokone ei aivan hirveästi takkuile, mutta se nyt ei välttämättä suoraan tulostamiseen liity.

Tulosteiden tekeminen aloitetaan lataamalla malli tietokoneella viipalointiohjelmaan (esim. Cura tai Slic3r). Malli viipaloidaan haluttuun kerrospaksuuteen ja luodaan tarvittavat "ajo-ohjeet" tulostimelle. "Ajo-ohjeet" koostuvat G-koodista, missä esimerkiksi tulostimelle lähetetty koodi "G1 X50" liikuttaa tulostimen X-akselia 50 milliä.  Kun G-koodi on luotu, voidaan se siirtää joko SD-kortilla, WiFi-yhteydellä tai USB-yhteyden avulla tulostimelle. Tulostimet, jotka vaativat USB-yhteyden tietokoneeseen vaativat yleensä myös sen, että tietokone lähettää "ajo-ohjeita" eli G-koodia tulostimelle niin kauan, että tuloste on valmis.

Tulostin voidaan kalibroida ennen tulostusta jos tämä on tarpeellista. Aivan joka kerta kalibrointia ei tarvitse suorittaa, mutta jos tulostusalusta on esimerkiksi päässyt liikkumaan on kalibrointi hyvä suorittaa.

Tulostin pursottaa kuumasta tulostuspäästä sulaa muovia (tai muuta tulostusmateriaalia) tulostusalustalle kerros kerrallaan G-koodin mukaisesti. Kun tulostin on pursottanut kaikki kerrokset, on tuloste valmis. Kappaleen on hyvä antaa hetki jäähtyä ennen irrottamista alustasta, sillä lämmin tai kuuma muovi on vielä muotoiltavissa ja liian aikainen irrottaminen saattaa aiheuttaa epämuodostumia siihen.

Tulosteiden analysointi

Tehtyjä tulosteita kannattaa tarkastella sekä tulostuksen aikana, että tulostuksen jälkeen. Näistä vaiheista saa hyvin tietoa siitä, mitä seuraavassa tulosteessa (mikäli kyseessä on sama tuloste) kannattaa tehdä ja mitä ei.

Esimerkiksi liian nopeasti tehty tuloste voi "täristää" itsensä irti alustasta, jolloin tulostusnopeutta täytyy tietysti laskea. Mikäli kappaleen pinta näyttää todella huonolta, voidaan arvioida kerrospaksuutta ja tulostuskierrosten lukumäärää kappaleen ulkopinnoilla (eli seinämävahvuutta) uudelleen.

Kun kappale on saatu tulostettua sellaisessa muodossa, että se tyydyttää tulostajaansa, niin työ voidaan toistaa mikäli tarpeellista. Myös useamman kappaleen yhtä aikainen tulostus on usein mahdollista, riippuu tietenkin tulostusalustan koosta sekä kappaleen mitoista.

MiniFactory 3 3D-tulostin toiminnassa

Alta löytyy lyhyt video ensimmäisen kunnollisen printterini toiminnasta. Tästäkin on jo vuosia vierähtänyt ja kanavaltani löytyy muita printtaukseen liittyviä videoita, käy tsekkaamassa!

Lisää juttuja 3D-tulostuksesta

Blogista löytyy enemmän luettavaa 3D-tulostettuihin esineisiin liittyen, joten käy tsekkaamassa: Blogi/3d-tulostus

3D-tulostuspalvelu

Tulosteiden tilaus onnistuu tämän sivun avulla, sivun lopusta löytyvän lomakkeen kautta. Kun tilaat työn ja työ on tehty ja olet sen hyväksynyt, saat siitä laskun sähköpostiisi. Laskutus tapahtuu OP-pienyrittäjäpalvelun avulla, joten kaikki verot yms. hoituvat sitä kautta. Maksun saajana on KajaProto, joka on perustamani yritys näitä (ja muitakin) töitä varten. Tilaajan ei siis tarvitse pelätä, että tukee harmaata taloutta! Näin ollen tämän palvelun käyttäminen on suoraa tukea Suomalaiselle yrittäjyydelle. Tulostuspalvelun ...jatka lukemista!

3D-tulostettu NASA:n räikkäavain

HUOM! Lisää 3D-tulostettuja asioita löytyy pitkin sivustoa. Tämä on vain yksi esimerkki muiden joukossa. Esimerkiksi Blogista löytyy lisää 3D-tulostettuihin esineisiin liittyviä kirjoituksia: http://www.hutasu.net/tag/3d-tulostus/ Halusin tällaisen räikkäavaimen tulostaa ihan mielenkiinnon ja kokeilun vuoksi. Ai niin, pitäisi varmaan kertoa mikä tämä oikein on. Kyseessä on NASA:n Made In Space ohjelmassa suunniteltu 3D-tulostettava räikkäavain. Kyseisen räikkäavaimen 3D-malli lähetettiin ensi kertaa maasta kansainväliselle avaruusasemalle (ISS) joulukuussa 2014, eli muutama kuukausi takaperin. ISS:llä astronautit tiedoston saatuaan ...jatka lukemista!

miniFactory 3 – toimituslaatikon sisältö

Tilasin viimein pitkäaikaisen unelmoinnin jälkeen itselleni uusimman version minifactory 3D-tulostimesta ja tulostin saapuikin postiin hyvinkin nopeasti toimitettuna (48/2014). Olin toimituspäivää varten ottanut pekkasvapaapäivän, jotta olisin vastaanottamassa uutukaista kotiini. Samaan aikaan oli kuitenkin myös parturi, joten tietenkin postimies kävi oven takana silloin, kun olin siellä parturissa. No, jokatapauksessa sain tulostimen iltaan mennessä haettua kotiini ja pääsin sitä ihastelemaan. Tässä käydään läpi lyhyesti toimituslaatikon sisältö ja kerrotaan omat heränneet ajatukset mF3-tulostimesta ja ...jatka lukemista!

3D-mallien suunnittelu 3D-tulostusta varten

3D-suunnittelussa perinteisesti ei ole tarvinnut välittää reaalimaailman rajoitteista, kuten painovoimasta. 3D-mallien suunnittelussa tulostamista varten tämä on kuitenkin otettava huomioon, sillä FDM-tulostin ei pysty kumoamaan fysiikan lakeja ja leijuttamaan tulosteita ilmassa. Tulostimella on 3 akselia, kuten reaalimaailmassakin eli X Y ja Z, joista Z-akseli on kerrospaksuus. Tulostin pyrkii tuottamaan kopion 3D-mallista joko ylhäältä alaspäin tai alhaalta ylöspäin strategian mukaisesti, riippuen aivan siitä millainen tulostin on kyseessä. X- ja Y-suunnissa kappaleen muotoja ...jatka lukemista!