Schottckydiodi

Alunperin julkaistu: 9.2.2017

Viimeksi muokattu: lauantai 9.12.2017

Mikäli et ole lukenut diodit sivua ja et vielä hallitse diodin käsitettä, niin suosittelen ensin lukemaan edellä mainitun sivun. Muussa tapauksessa tästä virkkeestä ei tarvitse välittää.

Schottckydiodin piirikaaviosymboli on esitetty alla ja diodin jalkoihin on merkitty jännitteen napaisuus:

Piirilevyillä ja kytkentäkaavioissa diodille käytetään hyvin usein kirjainta D tai V kuvaamaan komponentin tyyppiä.

Schottckydiodin toiminta

Schottckydiodi (lausutaan esim. shottki) toimii kuten tavallinenkin piipohjainen diodi, mutta tämän diodin kynnysjännite on usein n. 0,3 volttia (jännite voi kuitenkin olla välillä 0,15 - 0,45). Pienemmän kynnysjännitteen lisäksi diodi on nopeampi katkaisemaan estosuuntaisen virran, minkä vuoksi näitä käytetään mm. suojakomponentteina sekä korkeataajuuksisten virtalähteiden (hakkureiden) toiminnallisena osana siirtämään korkeampi jännite hakkurin varastokondensaattoriin.

Schottckyihin pätee suurin piirtein samat asiat kuin "tavallisiin" diodeihin, joista on kerrottu diodit sivulla ja sen vuoksi tähän on turha toistaa samoja asioita. Mittaaminen tapahtuu samaan tapaan kuin tavallisille diodeille ja jos schottckydiodi on rikki, sen voi yleismittarilla huomata.

Schottckydiodin ominaisuudet

Vaikka schottckyt ovat muita yleisesti käytettyjä diodeja nopeampia, on näillä kuitenkin eräs huonompi ominaisuus, joka on vuotovirran suuruus. Vuotovirta (engl.leakage current) on se virta, jonka diodi "vuotaa" estosuuntaan ja schottckydiodin vuotovirta kasvaa kun lämpötila kasvaa ja tämä voi olla ongelma korkeiden lämpötilojen sovelluksissa.

Toinen "huonompi" ominaisuus on heikko estosuuntaisen jännitteen kesto, joka tyypillisesti on luokkaa 50 volttia. Tämän vuoksi schottckydiodeja ei nähdä esimerkiksi tietokoneiden virtalähteiden tasasuuntaajana vaan käytetään piidiodeja, jotka kestävät useita satoja voltteja estosuuntaan.

Koska schottckydiodilla on pienempi kynnysjännite kuin piidiodilla, aiheutuu sille sen läpi kulkevan virran ansiosta pienempi tehohäviö kuin "isoveljelleen" piidiodille. Näin ollen schottckyt ovat hyötysuhteeltaan parempia.

Nopeampina komponentteina schottckyt myös mahdollistavat teholähteiden taajuuksien kasvattamisen (hakkureiden) mistä seuraa se, että muiden komponenttien arvoja ja sitä mukaa kokoa sekä kustannuksia voidaan pienentää.

Schottckydiodin käyttäminen

Schottckydiodia käytetään kytkennässä kuten tavallistakin diodia. Kytkennässä kannattaa kuitenkin muistaa ottaa huomioon edellä mainitut asiat, kuten diodin läpi kulkeva virta ja estosuuntaisen jännitteen maksimiarvo.

Diodeja voidaan käyttää myös suojadiodeina ja esimerkki suojadiodin käytöstä löytyy esimerkiksi moottoriohjain sivulta. Myös ohmin laki -sivulla on tietoa diodin käyttämisestä ja tarvittavista laskutoimenpiteistä ja LED-sivuilla opastetaan virran rajoittamiseen (ledihän on myös diodi).

 

Lähteitä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Schottkydiodi
http://powerelectronics.com/images/SchottkyDiodes.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Schottky_diode