Anet A8 3D-printteri DIY

Tämä tulostin on jo siirtynyt eläkkeelle, mutta pidetään tämä artikkeli esillä vaikkapa muistojen vuoksi jos ei muuten.

Tilasin kesällä 2017 Gearbestista tällaisen 3D-tulostimen, joka on itse kasattava: https://www.gearbest.com/3d-printers-3d-printer-kits/pp_337314.html.  Tulostin maksoi 187 dollaria ostohetkellä.

Ajattelin kirjoittaa hieman kokemuksistani ja ajatuksistani tätä tulostinta kasattaessa. Tämä kyseinen tulostin on siis kopio Prusa i3 tulostimesta, mutta mielestäni ihan hintansa arvoinen kopio näin useamman kuukauden printteriä jo käyttäneenä sanoisin. Nykyiselläänhän 3D-printterit ovat suurimmaksi osaksi open-sourcea ja open-hardwarea, eli näitä saa siis kopioida ja muokata kukin miten tahtoo. That's the spirit guys!

Tilaaminen Gearbestistä

Tilaus itsessään sujui aika mutkattomasti ja maksutapahtumat menivät ihan niinkuin missä tahansa muussa verkkokaupassa, joka PayPalia käyttää. Toimitusmaksuissa oli hieman epäselvyyttä aluksi, mutta Gearbestillä toimii asiakaspalvelu nopeasti ja se saatiin lopulta selvitettyä että toimitus tapahtuu DHL:n kautta. DHL-tullasi lähetyksen puolestani, joten minun ei tarvinnut kuin odotella ja seurata paketin kulkua maailmalla. Kuukauden verran odottelin pakettia kuitenkin, eli erityisen nopealla aikataululla tämä ei tullut.

Paketin avaaminen

Lähetys oli paketoitu hyvin ja suojauksia oli mielestäni riittävästi. Kaikki osat olivat kolmessa erillisessä styroksikotelossa kolhuilta suojassa. Lisäksi suojamuoveja ja -teippejä löytyi lähestulkoon jokaisesta osasta.

Virtalähteessä hieman arveluttaa avonaiset kontaktit, koska näihin tullaan kytkemään verkkovirta, mutta onpahan tähänkin joku jo kotelon ja suojan suunnitellut ja tulostanut: https://www.thingiverse.com/thing:2320216. En kuitenkaan tätä pidä itselleni kovin ongelmallisena asiana, sillä ainakin minulla printterin sijainti on sellainen ettei verkkovirtakontakteihin pääse ihan helpolla vahingossakaan koskemaan. Tämä kannattaa kuitenkin huomioida, jos tätä kasailee vaikka lapsen kanssa (isukit huom!).

Printterin mukana tulee toki myös työkalut, joista ainakin leikkuri ja kiintoavaimet ovat ihan käteviä. Ruuvimeisseleillä kyllä pärjää, mutta eivät ole ihan laadukkaimmasta päästä. Täytyy kuitenkin muistaa, että tämä on HALPA tuote.

Tulostimen ohjauselektroniikka on aika geneerinen lätty. Jostain luin, että suurivirtaiset kontaktit kuten tulostusalustan ja tulostuspään kontaktit saattavat lämmetä ikääntyessään ja rispaantuessaan. Tämä ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole ollut minulla ongelmana. Toisaalta kyseinen ongelma voi olla myös vanhemman revision levyssä ollut ongelma. Tässä liittimet ja kontaktit näyttivät ihan asiallisilta.

Tulostin tukee muistikorttia, eli tulostusohjeet ladataan muistikortille mistä tulostin lukee ohjeet tulostuksen aikana. Tulostinta voi käyttää myös erillisen tietokoneen avulla jos niin haluaa (USB-kaapeli).

Tulostusalusta on alumiininen piirilevy. Eli kuparointi kulkee alumiinilevyn pinnassa mitä kautta lämpö siirtyy tehokkaasti itse alustaan toiselle puolelle.

Toisella puolella alustaa on maalarinteippiä. Ei kovin nättiä, mutta toimii. Teipin tarkoituksena on auttaa tulostusta pysymään paikoillaan tulostuksen aikana.

Tulostuspään rakenne on yksinkertainen jousipainotteinen rakenne (direct drive extruder, MK8). Jousipainotus mahdollistaa myös pehmeiden filamenttien kuten NinjaFlexin tulostamisen. Lämmitysblokki on alumiininen ja suutin on ns. "standardi" 0.4 mm:n suutin.

Printterin kasaaminen

Printterin kasaaminen alkaa "framen" eli kehyksen kasaamisesta. Palikoita sai jonkun aikaa pyöritellä käsissään ennen kuin hahmottui, että mikä menee mihinkin. Kuitenkin varsin nopeasti homman jujusta sai kiinni ja päähän muodostui kuva millainen printteri suurinpiirtein tulee olemaan.

Aluksi kasasin printteriä suojamuovit päällä enkä kiristänyt kaikkia ruuveja kovin kireälle tämän vuoksi. Kuitenkin kun kasaus edistyi, niin irroittelin suojamuovit pois, koska mitä enemmän tähän tulee osia ympärille, sen hankalemmaksi suojamuovien poistaminen tulisi olemaan.

Printterin akryylilevyt on kiinnitetty toisiinsa ruuveilla ja muttereilla. Mutterit tulevat kiinni tuollaiseen T:n malliseen koloon, missä se ei pääse pyörimään itsestään. Näin ollen tarvitsee vain saada mutteri vähä aluilleen kierteelle ja ruuvata osat toisiinsa kiinni. Sähköruuvinvääntimellä tämä käy nopeasti.

Y-akselin tukivarret ovat 8mm kierretankoja jotka antavat rungolle tukevuutta eteenpäin:

Y-akselin moottori kiinnitetään "taakse".

Z-akselin liikutus tapahtuu kahden moottorin voimin:

Tulostuspää tulee kiinni kahdella kiskolla tulostusalueen yläpuolelle "leijumaan":

Tulostimen käyttöliittymä on toteutettu napeilla ja LCD-näytöllä.

Johdotukset ja virtalähteen liittäminen tapahtui aivan viime metreillä eikä niistä ole valitettavasti kuvia. Johdot pujotetaan nätisti niille varatuista aukoista akryylilevyissä ja päälle raapaistaan hieman kierresukkaa joka pitää johdot yhdessä nipussa. Tietyissä osin johtoja kiinnitin nippusiteilläkin.

Lopputulos näkyy alla (tosin hieman jo modattuna kuvassa).

Anet A8

Ennen ensimmäistä tulostusta tulostin pitää kalibroida eli Z-akselin 0-kohta pitää laittaa paikoilleen. Tämä onnistuu helpoiten ajamalla tulostin ensin kotiasentoon (Home All) ja sen jälkeen kiristämällä tai löysentämällä alumiinisen alustan ruuveja (4 kappaletta kulmissa) saadaan tulostusalusta nousemaan tai laskemaan suhteessa suuttimeen.

Kalibroinnin jälkeen testitulostus onnistui hyvin ja tulostimella onkin tulostettu jo reilu kelallinen PLA-muovia.

Yhteenveto

Printterin mukana tuli myös pienellä printattu kasausohje, mistä oli jonkin verran apua kasaamisen aikana, mutta eniten ehkä oli hyötyä tästä youtube-videosta:

Jos sinusta tuntuu, että haluat viikonlopulle tekemistä eikä ulkomailta tilaaminen hirvitä ja 3D-printtaus kiinnostaa, niin suosittelen kokeilemaan tätä rakennussarjaa.

2 kommenttia aiheesta “Anet A8 3D-printteri DIY

  1. Juha

    Korjaus tekstiin:
    Anetissa on MK8 extruder joka on DirectDrive (suoraveto) eikä bowden.
    Bowden-tyyppisessä filamentin syöttömoottori on muualla kuin itse extruuderissa, ja filamentti johdetaan teflonputkea pitkin extruuderille.

    Vastaa
    1. Hutasu.net

      Aivan niin. Olet oikeassa. Olen varmaan käsittänyt tuon Bowdenin väärin. Korjataanpa asia 🙂 Kiitos kommentistasi!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.