Anet A8 printterin modauksia

3D-printtaus on hauska ja mielenkiintoinen harrastus, välillä jopa hyödyllinenkin. Siksipä kaikenlainen tulostimen virittely kuuluu asiaan ja tuntuu ainakin itselleni olevan hieman väistämätön pakko.

Kirjoittelin aiemmin uusimman Anet A8 tulostimeni tulostuspään virittelystä ja jatkan samaa settiä nyt printatuilla osilla, jotka ovat mielestäni parantaneet tulosteiden laatua ja toistettavuutta.

Anet A8

Hammashihnojen kiristimet X- ja Y-akseleille

Ensimmäisenä modauksena tulostimelle tein hammashihnojen pikakiristimet. Tai en oikeastaan edes tehnyt, vaan latasin mallit Thingiversestä ja laitoin ne tulostukseen.

Hammashihnojen kiristimet helpottavat tulostimen ylläpitotyötä, sillä niiden avulla hammashihnojen kiinnikkeitä ei tarvitse avata ollenkaan. Ilman kiristimiä, hammashihnat jäävät väkisellä hieman löysälle ja ne vaikuttavat hieman tulostuslaatuun.

Ensin latasin ja tulostin Y-akselin kiristimen: https://www.thingiverse.com/thing:2149867. (0.1mm resoluutio)

Kuva thingiversestä

Asennus tapahtui aika helposti, irroittamalla vanha akryylinen pidike Y-akselin hammashihnalle ja asentamalla tilalle kuvan kiristimen.

Kiristin toimii niin, että kun keskellä oikealla näkyvää ruuvia kiristää, niin vasemman puoleinen "kelkka" liikkuu oikealle samalla vetäen hammashihnaa kireämmälle.

Toisena kappaleena latasin X-akselin kiristimen: https://www.thingiverse.com/thing:1683070.

X-akselin kiristimen asennus oli myös aika helppoa ja tätä varten minulla oli valmiina pidempää hammashihnaakin. Originaalilla hammashihnalla tätä kiristintä ei voisi näin käyttää, koska hammashihna ei yltäisi näin pitkälle (ellei ole tätä tulostinta kasatessaan jättänyt hammashihnoja todella pitkiksi).

Kiristin toimii niin, että kun keltaisen kappaleen ylä- ja alaruuvia pyörittää kiinni päin, niin keltainen kappale liikkuu tulostimesta ulospäin samalla vetäen hammashihnaa kireämmälle.

Virtakytkin

Seuraava modi on itse tehty ja sen tarpeellisuus tuli selväksi jo heti ensi metreillä tulostimen käyttöönoton jälkeen. Tulostimessa ei ole vakiona ON/OFF-kytkintä (ottakaa huomioon kyseessä on halpis-tulostin), joten tulostuspään tuuletin hurisee automaattisesti kun virrat isketään päälle.

Mallinsin virtakytkimelle kotelon nopeasti Sketchupissa ja virittelin johtimet ja kytkimen paikoilleen virtalähteen ja verkkovirran väliin. Lisäsin myös LEDin ilmaisemaan että sähköt pitäisi olla päällä, sillä jos vaikka tulostimen virtalähde joskus pimenee niin sen ainakin helposti huomaa.

Parannettu filamentin jäähdytys

Yksi olennaisin asia 3D-tulostuksessa on filamentin jäähdytys kun se tulee suuttimesta ulos. Muovi on tärkeää saada nopeasti sen verran viileäksi, että se ei muuta enää muotoaan entisen kerroksen päälle asetuttuaan.

Tulostimen mukana tuli oletuksena tälläinen yhdestä suunnasta puhaltava tuuletinohjuri, mikä sinänsä ei ole huono ratkaisu.

Internet kuitenkin tarjoaa parannuksen tähänkin asiaan, joten tässäkään ei tarvinnut muuta kuin ladata Thingiversestä parempi tuuletinsuutin ja tulostaa se: https://www.thingiverse.com/thing:2305368.

Tätä kirjoittaessani törmäsin vielä uudempaan, paranneltuun versioon tuulettimen ohjurista: https://www.thingiverse.com/thing:2086191. Täytyy tätäkin kokeilla jossain vaiheessa, mutta yllä olevan ympyrämallinen tuuletin on parantanut laatua myöskin huomattavasti.

Tuuletinohjurin asennus paikalleen onnistui hyvin, eikä mitään viilaamisia tai höyläämisiä tarvittu:

Tulostuspään tuulettimen pikakiinnike

Viides modaus tulostimelle ilmeni filamentin vaihdon yhteydessä. Näet oli erittäin hankala saada uutta filamenttia tulostuspään suuttimen reikään, koska reikä oli tuulettimen ja jäähdytyssiilin takana piilossa. Filamentin vaihdon helpottamista varten löytyy Thingiversestä jälleen ratkaisu tähän: https://www.thingiverse.com/thing:2326111.

Tuuletin on tämän modin avulla helppo siirtää pois tieltä ja katsoa, että filamentti menee oikeaan reikään.

Z-akselin anti-wobble -tuet

Luin internetistä eri keskustelupalstoilta, että joillakin henkilöillä on Anet A8-tulostimen kanssa ollut hieman ongelmia korkeiden tulosteiden kanssa. Ongelma on esiintynyt nimellä "Z-wobble" joka tarkoittaa sitä että kun tulostuspää nousee Z-akselia pitkin, sen absoluuttinen sijainti hieman heittelehtii. Tämä näkyy tietenkin kappaleessa epätasaisina seinäminä Z-akselin suhteen.

Thingiversessä on ratkaisu tähänkin: https://www.thingiverse.com/thing:1858435.

Kyseisen modin tarkoituksena on eliminoida Z-akselin huojuntaa tai jopa poistaa se kokonaan. Käytännön kokemuksia ei ole vielä kertynyt, mutta ihan järkeenkäypä idea tässä kuitenkin on.

Tässäpä nämä modit sitten tähän mennessä. Kirjoitellaan lisää jahka jotain tähän liittyvää tulee mieleen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.