Raspberry Pi minitietokone
Teille jotka ette tiedä, mikä Rasberry Pi (lyhennetään myös RasPi tai RPi jne.) on, niin suosittelen ensiksi lukemaan esimerkiksi Wikipedian artikkelin aiheesta. Kerron tästä kuitenkin lyhyesti nyt myös itse, takertumatta liikaa teknisiin yksityiskohtiin, jotta tämä avautuisi vähän "ulapalla seilaavillekin".
RasPi on on yhdelle piirilevylle tehty, melkein luottokortin kokoinen tietokone. Tietokoneessa käytetään käyttöjärjestelmänä yleisimmin Linuxia, esimerkiksi Debian GNU/Linux, mutta muitakin käyttöjärjestelmiä voi käyttää. Kyseinen tietokone on suunniteltu vastaamaan sulautettujen järjestelmien parissa työskentelevien, opiskelevien ja tutkijoiden tarpeisiin. Laite julkaistiin ensimmäisen kerran 29. helmikuuta 2012 versiona A, eli artikkelin kirjoitushetkellä pari vuotta sitten. Nykyisin laitteesta on saatavilla versio B, mistä myös tämän sivun tiedot kertovat. Alla olevassa kuvassa on versio A.
Kuva lainattu wikipediasta.
RasPi:ssä A:ssa on SoC-piiri, eli System-on-Chip siru BCM2835 (Broadcom), joka yhdistää prosessorin, näytönohjaimen, piirisarjan, digitaalisen signaalin käsittelyprosessorin, USB:n ja SDRAM-muistin sekä sen ohjaimen. Eli käytännössä reilun neliösentin tilaan on pakattu tietokone, joka pitää sisällään 700 MHz:n kellotaajuudella tikittävän prosessorin ja 512 megatavua RAM-muistia.
Vaikka kellotaajuus ja muistin määrä vaikuttavat kovin mitättömiltä verrattuna nykytietokoneisiin, kannattaa pitää mielessä, että tätä laitetta ei olekaan tarkoitettu pöytätietokoneeksi varsinaisesti. Käytännössä laitteessa on yhtä paljon tehoa, kuin nykyaikaisissa älypuhelimissa. Hinta on vain paljon halvempi.
Versiossa B SoC-piirin lisäksi RasPi:stä löytyy kaksi USB-porttia, yksi Ethernet portti, micro-USB-liitin virransyöttöä varten, SD-muistikortinpaikka (jota käytetään tietokoneen kiintolevynä), komposiitti (RCA) ja HDMI-lähtö sekä 3,5mm kuulokeliitäntä ääniä varten. Eli käytössä on tavallisia tietokoneesta tuttuja liittimiä.
Tavallisten tietokoneliittimien lisäksi RasPi tarjoaa 8 GPIO-linjaa, sarjaportin, I2C-väylän, SPI-väylän kahdella chip-select linjalla sekä I2S-audio lähdön. Tässä kohtaa RasPi muuttuukin mielenkiintoiseksi tietokoneeksi, sillä IO-pinnit on tehty hyvin helposti käyttöön otettavaksi. Alla olevassa kuvassa on versio B:
kuva lainattu www.makershed.com
Laitteen hinta on suomalaisen verkkokaupan alphageek sivuilla 32,37 € artikkelin kirjoitushetkellä (viikko 26/2014). Tässä linkki kiinnostuneille: http://www.alphageek.fi/Raspberry-Pi-Model-B-512mb.html.
Itse laitteen lisäksi tarvitaan viiden voltin virtalähde, joka antaa mielellään yli 1 ampeerin virran - joko varrella tai ilman. Myös suojakotelo on hyvä olla, ettei RasPi ota heti osumaa mikäli se joutuu vähän kyseenalaiseen ympäristöön. Mikäli omistat jo valmiiksi 4 gigatavun (tai siitä suuremman) muistikortin niin sitä ei tarvitse ostaa, muutoin kyllä. Muistikorttihan ajaa siis kiintolevyn asemaa RasPi:ssä.
No mitä tällä voi nyt tehdä?
Siitäpä tässä onkin tarkoitus ottaa selvää. Aloitan Rasberry Pi:n tutkimisen tältä istumalta (oikeastaan aloitettu jo aiemmin mutta kuitenkin...) ja päivittelen tietoja alle. Tarkoituksena on tehdä sivuja, missä kerrotaan yhdestä aiheesta kerrallaan.
Sillä välin kun suomenkielisiä juttuja odottaa, voi vaikkapa vilkaista Raspberry lehden kotisivun, siellä on paljon kaikkea jännää luettavaa: https://www.raspberrypi.org/magpi/
Tsekkaa myös blogista: