Työpisteen ehostusta, DIY pyöräteline ja DIY lämmitystolppa

Alunperin julkaistu: 2.4.2024

Viimeksi muokattu: tiistai 2.4.2024

Nämä rakentelut ovat osin viime kesältä ja tältä talvelta.

Tekaisin muutoksia elektroniikkaosien säilytysratkaisuihin hankkimalla neljä samaa sarjaa olevaa lokerikkoa paikallisesta Puuilosta. Vanhat lokerikot kävivät hieman sekavaksi ja organisointi oli tiettyjen osien kanssa vaikeaa, joten panostin tähän sitten kerralla kunnolla.

Vanha lokerikko

Siirsin osat uusiin lokerikkoihin ja tarratulostimella tein laput täytettyihin lokerikkoihin. Tyhjääkin jäi vielä vaikka millä mitalla ja hyvä niin. Osien järjestelyyn ja tarralappujen tekemiseen meni melkoisen monta iltaa enkä loppupeleissä pysynyt enää mukana tunneissa, kuinka kauan tässä meni. Mutta nyt kun uutta osaa sattuu tarpeen mukaan ostamaan, niin on ainakin lokeroita mihin ne voidaan laittaa.

Uudet lokerikot

DIY pyöräteline

Parin vuoden takaisesta keittiöremontista jäi purkutoimenpiteiden vuoksi vanhaa vesiputkea useita metrejä. Näitä putkia en tahtonut viedä kierrätykseen vaan ajattelin että niistä voi tehdä jotakin joskus. No tämä jotakin joskus tuli vastaan viime kesänä, kun hoksasin että tarvitsemme polkupyörille telineen. No tuumasta toimeen.

Ostin paikallisesta puuilosta putken taivuttimen, mutta epäonnekseni se oli tähän tarkoitukseen hieman liian köykäinen. Eli siis suomeksi sanottuna hieman heiveröinen. Taivutinlaite kuitenkin juuri ja juuri kesti näiden rautaputkien taivuttelun.

Taivutuslaite piti melko lujasti kiinnittää ruuvipenkkiin ja putkeakin sai metrin pituisella jatkovarrella vääntää.

Lopulta kuitenkin putket taipuivat muotoonsa.

Putket kiinnitettiin runkoon hitsaamalla ja tämä olikin osaltaan eräänlainen työssäoppimisen projekti omalle itselleni.

Vaakatasossa lattiaa vasten oleva runkopätkä on osa myös uudelleen käytettyä hyllykön runkoa, mitä edellinen omistaja oli autotallissa käyttänyt. Tätäkään runkoa en viitsinyt roskiin heittää ja se myös lojui autotallissa parisen vuotta ennen tätä ideaa. Kierrätetystä metallista siis syntyi teline neljälle pyörälle:

Viimeistely tehtiin Maston Hammer maalilla ja lopputulos näyttää tältä:

Lopuksi vielä testikuva toiminnasta. Tässä kuvassa teline on tosin vielä maalaamatta ja taitaapi puuttua pari vahvikepalaa myös, mutta "you get the idea".

DIY Lämmitystolppa

Tämä työ oli ehkä astetta hankalampi kuin pyöräteline, mutta ei mikään erityisen vaativa tämäkään. Elikkäs ongelmana oli, että auton lämmitykseen laitto oli pitkän jatkojohdon varassa, autotallin seinään tulevaan pistokkeeseen kytkettynä. Pistoketta ei sinänsä tarvinnut irroitella, mutta jatkojohto oli aina vähän tiellä etenkin lunta kolatessa. Eräänä päivänä paikallisessa Puuilossa käppäillessäni "törmäsin" oikeaan viralliseen lämmityspistorasiaan, joka oli metallitolpan päässä. Hintaa oli järjettömät 269 euroa ja puuskaisin itsekseni, että tuommosenhan tekee ite parilla kympillä. No niinhän siinä sitten kävi että piti todistaa itselleni että olinko oikeassa vai väärässä.

Ideani olisi seuraava. Metallitolpan päähän 3D tulostetaan adapteri, joka pitää muovista laatikkoa paikoillaan. Laatikon sisällä on pistoke mihin auton lämmitysjohto voidaan kytkeä. Itse sähköt otetaan kuten ennenkin, jatkojohdon avulla, nyt vain tämä tolppa joka tehdään, on eräänlainen jatkojohto. Eli ei ole kiinteä asennus vaikka tolppa maahan tulisikin kiinni, koska on siis jatkojohto käytännössä. Nerokasta, sillä ei tarvita sähkömiestä siis.

Valitsin koteloksi Fiboxin muovikotelon ja ostin ylimääräisen ulkokäyttöön tarkoitetun kumisen jatkojohdon, en halunnut nykyistä 25 metrin johtoa silputa, koska sitä tarvitaan muualla useimmiten kesäisin. Pistoke on sisämallin pistoke, mutta se on käytössä vain tässä prototyypissä ja vaihtuu ulkokäyttöön soveltuvaan kunhan sellaisen saan hankittua.

Pistoke kiinnitettiin kotelon sisälle 2-komponenttiliiman avulla ja kumisen jatkojohdon toinen pää katkaistiin ja liitettiin rasian kontakteihin asiaan kuuluvalla tavalla.

Kaapeliläpivienti tulee PG-holkin avulla kotelon takaa.

Koska Fibox-laatikossa ei ole avattavaa ovea, niin siitä piti tehdä sellainen. Jälleen 3D tulostimen avulla tehtiin tarvittavat osat eli "print-in-place" saranat. Saranoiden 3D-malli löytyi Thingiversestä OpenScad tiedostona, jota muokkaamalla saranasta sai sellaisen kuin halusi.

Ovi lukittuu kiinni magneeteilla, jotka upotettiin kanteen ja koteloon jyrsintapin ja liiman avulla.

3D tulostettu adapteri on mitoitettu talon nurkalta löytyneeseen metalliputkeen sopivaksi ja sen kiinnitys rasiaan tapahtui pohjasta ruuvien ja mutterien avulla. Adapteri puolestaan kiinnitetään metalliputkeen pultilla, kun ensin porataan oikeaan kohtaan reiät ja tehdään niihin kierre. 3D-mallissa nämä reiät ovat tarkoituksella jätetty pois koska reiät porattaisiin muovin läpi, jotta ne saataisiin kohdalleen sekä muoviin että metalliin samalla kertaa.

Metalliputki sahattiin sopivan mittaiseksi (upotus maahan mukaan luettuna) ja rälläköitiin lamellilaikalla puhtaaksi ruosteesta. Tämä oli pikku pakkasessa hieman tympeätä touhua, mutta ei siinä onneksi pitkään mennyt.

Kokonaisuudessaan kokoonpano näyttää ennen metalliputken maalausta tältä.

Onneksi maa ei ollut kerennyt ihan täysin routaan vielä mennä, niin tolpan sai upotettua maahan kangen avulla.

Luukun oveen tuli vielä 3D tulostettu nuppi, mutta sitä ei kuvan ottohetkellä ollut vielä olemassa joten se jäi kuvasta luonnollisesti pois. No maksoiko 269 euroa? - Eipä maksanut kuin 25-35 euroa tehdessä. Toki tässä värkkäyksessä esimerkiksi metallitolppa oli kierrätettyä rautaa, joten jos uutena kaiken ostaa niin saattaa lähelle sataa euroa kustannus kohota.