Blogi

Vanha ja luotettava(?) lukkoni on aina ollut ongelmallinen saada johonkin kiinni pyöräilyn ajaksi, mutta ei enää, koska tein tälle lukolle pidikkeen pyörän runkoon.

Polkupyörän lukon eli U-lukon pidike muovista tulostamalla
Lukon pidike asennettuna paikoilleen.

Otin tönärillä parit ratkaisevat mitat itse lukosta ja kiinnityspisteistä rungossa (65mm välillä kaksi pulttia) ja mallinsin kappaleen Fusion 360:lla. Loft työkalulla pystyi muodostamaan kahden mittapisteen välille "sulautuvan" muodon. Ellipsit eivät siis ole identtisiä vaan eroavat hieman toisistaan, joten loft-työkalu on tässä ainoa keino (tietääkseni).

Rungon putki mallinnettu ensiksi.

Kun pyörän rungon putki on tehty, voidaan siihen alkaa hahmottelemaan kappaletta, joka pitäisi lukon aloillaan pyöräilyn ajan. Pyrin pitämään suunnittelun mahdollisimman yksinkertaisena ja helposti tulostettavana ja noin tunnin mietiskelyn ja 3D-mallinnuksen jälkeen raakaversio oli valmis. Lukon on tarkoitus pitää itse itsensä pystyssä, ettei se kaadu sivulle, siksi tuo L:n muotoinen peräosa lukon pidikkeessä.

3D-mallinnetty raakakappale lukon pidikkeestä

Seuraavaksi täytyi hieman muotoilla lukon pidikettä esteettisemmäksi (en ole mikään teollinen muotoilija ammatiltani, joten tästä varmaan ammattilaiset jos näkevät, niin saavat hyvät naurut :D).

Polkupyörän lukon eli U-lukon pidike muovista tulostamalla
Lukon pidike asennettuna paikoilleen.

Lopuksi tulostus mustasta PLA-muovista. Tulostusasetukset: 0.3mm kerrospaksuus, 4 ulkokerrosta, 20% täyttö ja ei tukimateriaaleja eikä brim/raftia. Asennus pyörässä valmiina oleviin muttereihin kuusiokolopultilla. Mallinnus onnistui ensimmäisellä kerralla oikein (ihme kyllä) ja lukkoa pystyy nyt pitämään esteettä matkassa pyörän mukana. Vóila!

- NP eli nopea postaus -

Olen onnistunut hajottamaan säätötangon pidikkeitä. Uusiahan saisi kaupasta, mutta näkyvät maksavan noin euron kappale hieman riippuen mistä näitä ostaa. Siis euron tämmöisestä mitättömästä muoviosasta?! Ei käy päinsä. Teen itse ja säästän.

lue lisää >>

Uudessa (vanhassa) talossa riittää paljon laiteltavaa, ja työhuone on yksi olennaisimmista. Muutettuamme tähän taloon, en pystynyt aivan heti panostamaan kunnolla työpisteisiini, vaan se oli vain saatava jotenkuten toimimaan ja kasaan. Nyt tilanteiden rauhoituttua on pystynyt rauhassa "makustelemaan", miltä työskentely tuntui ja mikä voisi olla paremmin. Tässä jutussa käydään enemmälti kuvien kera läpi, millaiseen lopputulokseen päädyin uudistetun elektroniikka- ja tietokonetyöpisteen osalta.

Työpiste ennen muutosta
Työpiste ja etäkonttori ennen uutta pöytää
lue lisää >>

- Sarjassamme tein itse ja säästin?

Sini lattiakaivosuodatin
Lattiakaivosuodatin

Taloudessamme käytetään tällaisia Sini lattiakaivofilttereitä estämään hiusten ja suurempien roskien joutumista viemäriin. Näitä on tullut käytettyä jo vuosia ja joskus viemärin suu oli pitkäänkin ilman filtteriä, ja senhän tietää mitä siitä seuraa.

Viimeisimmällä kerralla filtteriä vaihdettaessa mieleeni juolahti, että hetkonen hetkonen, tämmöinen pikkuinen muoviritilä varmaan onnistuisi myös 3D-tulostaa. Mieleeni muistui myös erään Youtubettajan 3D-printterivideo Cura-viipalointiohjelman asetuksista, missä objekteja tulostettiin ilman pohja- ja kansiosaa, ikäänkuin ilman kuoria. Tästä sainkin ajatuksen kokeilla lattiakaivofiltterin tekoa 3D-tulostimella.

lue lisää >>

- On Nopean Postauksen aika...

Vaikka tulostuspalvelua ei ole vielä saatu käynnistettyä, on 3D-tulosteita tullut kuitenkin omiin ja vähän muidenkin tarpeisiin tehtyä. Yhteydenotot ovat tapahtuneet IRL tai sähköpostin välityksellä ja tässä muutama nopea sananen niistä.

Pakastimen oven pidike

Veljen pakastimesta hajosi klipsut, jotka pitelevät hyllyn ovea kiinni. Ei muuta kuin rikkoutunut osa matkaan ja työpöydälle:

Mallinnus Fusion 360:lla...

... ja tulostus PETG:stä. Lopputuloksena onnistunut varaosa:

RC-auton alatukivarsi

Alatukivarsia voi joutua remontoimaan myös kauko-ohjatuissa autoissa, tässä eräs korjaus:

Mallinnus Fusion 360:lla

Tulostetuista kappaleista ei tullut kuvia, mutta mustaa muovia PETG:stä ja PLA:sta, voinet kuvitella lopputuloksen ilman kuvaakin.

Tripodille kamera-adapteri

Omistamalleni kolmijalalle piti tehdä adapteri, että saan kameratelineen kiinni siihen. Kymmenisen minuuttia Fusionilla työskentelyä ja pari tuntia printatessa.

Adapterin avulla voidaan kuvata parempia juttuja näillekin sivuille.

Tässä tämän kertaiset, näkemiin!