JLT Edge Ultralight pelihiiren korjaus

Hutasun labraan saapuu välillä korjattavia laitteita asiakastyönä ja tämäkään ei oikeastaan sen erikoisempi poikkeus sinänsä ollut. Pelihiiriä olen korjaillut aiemminkin, niin omia kuin muidenkin, ja yksi vikatyyppi joka korostuu on kaapeliviat.

JLT Edge pelihiiren korjaus
Korjaukseen saapunut pelihiiri

Yleensä kaapelit menevät poikki tai hankautuvat oikosulkuun hiiren juuresta, mikä on ihan ymmärrettävä vikaantumisen paikka koska kaapeli on jatkuvassa liikkeessä. Pelikäytössä liikkeiden intensiteetti on myös varsin merkittävä, kuten hyvin saattaa kuvitella.

Tässä kirjoituksessa käyn lyhyesti läpi vaiheet, joita tämän hiiren korjauksessa oli.

Pelihiiren purkaminen

Koska vikadiagnoosi oli jo melko selkeä lähtökohtaisesti, ei tämän kanssa tarvinnut erityisesti pähkäillä mikä tässä on vialla, joten korjaus oli aika suoraviivaista.

Hiiri oli myös aika likainen, joten päätin että puhdistan muoviosat samalla kun korjaan tämän. Tätä varten hiiren tassut piti irroittaa, sillä ultraäänipesurissa nämä saattaisivat mennä huonoksi.

Hiiren tassujen tai liukupintojen irroitus
150 C-asteista kuumaa ilmaa puhalletaan tarrojen päälle ja pinseteillä varovasti irroitetaan tarrat

Seuraavaksi hiiri puretaan osiin ja koitetaan samalla painaa päänsisäiseen RAM-muistiin missä järjestyksessä mikäkin ruuvi yms. osa tulee mihinkin. Valokuvat ovat tässä vaiheessa yleensä hyvänä apuna ja suosittelen niitä ottamaan mikäli lukija itse joskus jotakin korjailee. Eniveis mennäänpä eteenpäin itse asiassa.

Hiiren purku aloitettiin tutkimalla miten laite on kasattu. Ruuvit ovat kuitenkin aika kivasti esillä tässä, joten mekaniikkaa ei aivan älyttömästi tarvinnut ihmetellä.

Saastainen rotta!

Yllä olevassa kuvassa näkyvät mustat ruuvit lähtevät PH000-koon ruuvimeisselillä ja alla olevassa kuvassa "taikaruuviksi" nimetty piilossa katseilta olevat ruuvit hiiren rungon keskellä PH0-meisselillä. Taikaruuvi sai nimensä siitä, kun ihmettelin että "mikä tätä pittää kiinni" kuten eräässä työvideossa lausahdetaan.

Taikaruuvin irroitusta

Kun kaikki kiinni pitävät haitakkeet on poistettu, paljastaa hiiri sisuksensa kaikelle kansalle.

Päällysrungon irroitus

Laitetaan piirilevystä "tarkempi" kuva tähän väliin. Pahoittelen hieman tärähtänyttä otosta, muuta ei nyt tähän ole tarjolla.

JLT Edge Ultralight pelihiiren piirikortti

Ylärungon osat ovat kuvassa alla.

Ledit, DPI-napin ja eteen/taakse näppäinten osat.

Kaikki muoviosat ja elektroniikkaosat on noin puolen tunnin ihmettelyn jälkeen eroteltu toisistaan.

Elektroniikkaosat ja muoviosat eroteltu toisistaan.

Kaapelivian korjaaminen

Hiiren korjausta/kunnostusta jatkettiin kaapelin korjauksella. Koska oli jo etukäteen tiedossa kuinka vika ilmenee, eli hiiri pätkii yms. niin ei tarvittu suurta tieteilijää arvaamaan missä kohtaa kaapelia vika voisi olla:

Vikaantunut kohta kaapelissa.

Raakasti vain kaapelia lyhemmäksi ja uuden johtimen tekoon. Kaapelia lyhennettiin tässä tapauksessa noin 9 cm.

Hiiren kaapelin lyhennys.

Itse kaapelin korjaus oli kaikista työläin vaihe, sillä siihen kuului läpivientikumin ja vedonpoiston poraus. Kaapelit ovat moldattuja vedonpoistokumiin, joten muuta vaihtoehtoa ei ollut kuin poralla yrittää poistaa entiset johdot kumin sisältä. Tämä ei ollut aivan 100 % menestysjuttu, koska joustava kuminysä irtosi porauksen vuoksi läpivientikappaleesta. Korjasin ongelmaa kuitenkin liimakutistesukilla ja Mitre-Kit pikaliimalla. Alla olevassa kuvassa korjauksen lopputulos.

Ei ihan pääse missikisoihin, mutta tämä jää suurilta osin katseilta piiloon.

Hiiren puhdistus ultraäänipesurilla

Muoviosat kerättiin nyt tässä vaiheessa puhtaaseen pahvilaatikkoon ja kiikutettiin autotalliin.

Puhdistettavat muoviosat.

Autotallissa kaivettiin esille ultraäänipesuri ja puhdistettiin osat lämpöisessä akkuvedessä ilman pesuaineita noin 4 minuutin ajan käsin osia hämmennellen.

Muoviosien puhdistus ultraäänipesurilla.

Osat kuivatettiin paperin päällä ja paineilmalla puhallettiin loputkin vesipisarat pois pinnoista. Pesun jälkeen osat ovat aivan uuden näköisiä, kun kaikki lika ja törky on hävinnyt.

Ei muuta kuin hiiri pakettiin ja testaamaan. No okei, testasin kaapelin korjausta jo ennen kasausta - tietenkin. Ledivalot syttyivät ja kaikki napit toimivat kuten pitääkin ja kursori liikkuu, enempiä toiminnallisuuksia tässä hiiressä ei fyysisesti olekaan. Unohdin ottaa kuvan kun hiiressä on virrat päällä, mutta menkööt nyt kuvaan eloton hiiri.

Huollettu pelihiiri.

Eihän nämä hiiret kaupassa 40:ää euroa enempää maksa, mutta säästetäänhän tässä ympäristöä jonkun verran, kun ei uutta tarvitse ostaa pienen helposti korjattavissa olevan vian vuoksi.

"Loppulasku" asiakkaalle 20 euroa ja hiiri on kuin uusi!

Eikun seuraavaan kertaan!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.