3D-tulostuspalvelu

Julkaistu: perjantai 15.9.2017

Tulostuspalvelun tarkoituksena on tarjota harrastelijoille ja muillekin yksityishenkilöille suhteellisen edullista 3D-tulostuspalvelua. Alta löytyy yleistä tietoa palvelusta sekä käytetyistä menettelytavoista, sekä siitä mitä sinun kannattaa tietää ennen yhteydenottoa. Jos millään viitsit niin lue sivu ajatuksen kanssa läpi, mikäli haluat käyttää palvelua. Tämä vähentää lisätietojen kyselemisen tarvetta sekä nopeuttaa tekemistä kaikilla osapuolilla.

Tiedot perustuvat kokemukseen jo tulostetuista malleista ja sivuille päivitetään tietoja tulosteista, hinnoista sekä muista ominaisuuksista sitä mukaa kun yhteydenottoja tulee. Tarkoituksena on, että kaikille ei tarvitsisi erikseen selittää samoja asioita uudestaan ja uudestaan.

Tulostimet

Tulostuspalvelulla on käytössä 2 kpl 3D-tulostimia. Näistä valitaan aina tarkoitukseen soveltuvampi tulostin ja tarvittaessa voidaan tulostaa 2 suurehkoakin kappaletta yhtä aikaa.

3D-printterit

Molemmat tulostimet ovat FFF/FDM-tulostimia, eli muovia pursotetaan kuumasta tulostuspäästä alustalle kerros kerrokselta, kunnes kappale on kokonaan tulostettu. Kuuma muovi fuusioituu alemman kerroksen kanssa muodostaen yhtenäisen muovikappaleen tulostimelle syötettyjen ohjeiden mukaisesti.

3D-tulostuksesta on selitetty jonkin verran myös wikipedian sivuilla: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kolmiulotteinen_tulostus.

3D-mallin rajoitukset

Tulostuspalvelulla on tiettyjä fyysisiä rajotteita, jotka on hyvä ottaa huomioon:

  1. Käytössä on vain 1 suutin / tulostin (0,4 mm).
  2. Tulostusalueen maksimikoko 220x220x250mm (XYZ). 24cm kokoinen malli mahtuu esimerkiksi 45-asteen kulmaan alustalle.
  3. Kappale tulostetaan yhdestä valitusta materiaalista kerrallaan. Monivärisiä tulosteita voidaan kyllä toteuttaa, mutta värin/materiaalin vaihto tapahtuu kerroksen vaihtuessa ja on manuaalinen työvaihe ja lisää hintaa. Esim. kappaleen alaosasta 5mm tulostetaan mustalla ja loput valkoisella.
  4. Tyhjän päälle ei voi tulostaa. Joskus tarvitaan tukimateriaalia ja tämä lisää luonnollisesti materiaalin kulutusta sekä hintaa. Toisinaan pienet tyhjän päälle tulostamiset eivät haittaa, jos mallissa esiintyy ns. "bridging" tai siltamuoto. Lue lisää bridgingistä Ultimakerin sivuilta.
  5. Mallin kylkeen pystyy tekemään kirjaimia tai muita kohokuvioita ja nämä onnistuvat ilman tukimateriaalia. Esimerkiksi 0.3mm ulkoneva kirjain, merkintä tai symboli onnistuu hyvin. Sisäänpäin upotetut kuviot onnistuvat yleensä vielä paremmin.

Vaikka tulostimilla voidaan tulostaa erilaisia kappaleita, on 3D-tulostimilla edellä mainittuja yleisiä rajoituksia, jotka pätevät lähes kaikkiin pursotustekniikan tulostimiin.

Tulosteiden ominaisuudet

Materiaalit:
Tulostimen materiaalina käytetään PLA-muovia (polylaktidi), jota löytyy eri värisinä. Myös joustavaa (NinjaFlex/XS-Flex) materiaalia sekä kovempaa käyttöä kestävää nylonia on mahdollista tulostaa. Lue materiaaleista lisää kohdasta "3D-tulostetun mallin käyttökohteet ja tulostusmateriaalien ominaisuudet" otsikon alta!

Tukimateriaalit:
Tukimateriaalina käytetään samaa materiaalia, kuin mikä tulostettavalla kappaleella on. Tukimateriaalin poisto ja jälkityöstö tehdään automaattisesti, mutta voit tehdä sen myös itsekin niin halutessasi. Kappale pyritään yleensä tulostamaan ilman tukimateriaaleja, mutta aina se ei ole mahdollista. Tukimateriaalit luodaan ohjelmallisesti, ellei sinun 3D-mallissasi ole omia tukimateriaaleja jo olemassa. Mikäli näin on, niin kannattaa siitä mainita tilauksen yhteydessä. Periaate on, että saisit mallin sellaisenaan ilman ylimääräistä työtä sinun osaltasi.

Tulosteen tarkkuus:
Tulostimien suuttimien reikä on 0,4 mm joten X/Y-suunnassa tätä tarkempaa yksityiskohtaa ei pysty tekemään. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos kappaleen pinnassa on esimerkiksi 0,2mm kokoisia yksityiskohtia, niin tulostimen on vaikeaa tarkasti niin pientä tehdä ja viipalointiohjelmassa ne suodattuukin yleensä automaattisesti pois. Toisaalta kuitenkin, mallin kyljessä/sivussa pystyy olemaan tarkkojakin yksityiskohtia. Alla olevassa kuvassa on asiaa yritetty graafisesti selventää:

3D-tulostimen suutin ja yksityiskohdat

Kerrospaksuus Z-suunnassa voi olla 0,1 - 0,3 mm. Pienempi kerrospaksuus tuottaa tarkemman tulostuksen, mutta on kalliimpi. Nopea prototyyppi kannattaa tulostaa 0,3 mm tarkkuudella vaikka ns. standardiresoluutio on 0,2 mm. Useimmat palvelussa tulostetuista malleista ovatkin 0,3 mm tulosteita.

Kappaleissa esiintyvät reiät, seinämät ym. muodot saadaan tehtyä 0.1-0.2mm:n tarkkuudella, riippuen hieman kappaleen tulostusasennosta sekä kerrospaksuudesta. XY-suunnassa olevia seinämiä ei voi luotettavasti tulostaa, jos niiden paksuus alittaa suuttimen koon eli 0.4mm. Tarkkuus ei siis tässä tapauksessa tarkoita minimiyksityiskohdan mittoja.

Reiät kannattaa yleensä porata haluttuun mittaan. Jos et omista sopivia poranteriä, niin mainitse siitä tilauksen yhteydessä, jolloin reiät voidaan porata oikeaan mittaan (edellyttää tietenkin, että poranterällä on pääsy porattavaan kohteeseen). Alla oleva kuva havainnollistaa reikien epätarkkuutta:

3D tulosteiden reikien epätarkkuus

3D-tulostettua kappaletta ei voi laadullisesti verrata paineruiskuvalettuun (eli muotissa tehtyyn) kappaleeseen!

3D-tulostetun mallin käyttökohteet ja tulostusmateriaalien ominaisuudet (tärkeää, lue tämä!)

Vaikka 3D-tulostimella voidaan tehdä monia erilaisia kappaleita, kannattaa miettiä missä ympäristössä 3D-malli tulee toimimaan. Käyttöympäristö määrittelee useimmissa tapauksissa sen, mitä materiaalia kannattaa käyttää tai kokeilla ensin. Alle olen koittanut koostaa ajatuksia ja kokemuksia eri muovien käyttäytymisestä eri olosuhteissa ja käyttökohteissa.

Eniten käyttökohteessa vaikuttaa ympäristön lämpötila, koska eri muoveilla on eri lasisiirtymälämpötila. Kuumempi ympäristö vaatii käytettävältä materiaalilta tietenkin korkeamman siirtymälämpötilan. Siirtymälämpötila kertoo sen, milloin muovi alkaa menettämään jäykkyyttään ja siirtymään kohti pehmeämpää olomuotoa. Siirtymälämpötila on PLA ja ABS muovien kohdalla selvä juttu, mutta eksoottisimmilla polymeereillä tämä on hieman monimutkaisempi asia (lisää tietoa tästä linkistä). Joustavilla ja kumimaisilla materiaaleilla tämä arvo on negatiivinen.

Myös ympäristön muut tekijät vaikuttavat, kuinka kappaleet kestävät. Esimerkiksi auringonvalo, liuottimet, öljyt yms. vaikuttavat kappaleen toimivuuteen. Jos tulostettava kappale on tekemisissä edellä mainittujen elementtien kanssa, niin kannattaa mainita siitäkin.

Olen alle listannut materiaaleille sopivat käyttölämpötila-alueet perustuen lasisiirtymälämpötilaan sekä muihin lähteisiin ja kokemusperäiseen tietoon. Lisäksi on kerrottu lyhyesti itse materiaalista ja käyttöolosuhteista sekä käyttökohteista.

Huom! Alla oleviin tietoihin voi aina tulla muutoksia, riippuen siitä kuinka paljon kokemus/tieto lisääntyy aina kunkin materiaalin kohdalla.

PLA (Polylactid acid)

Käytössä tulostuspalvelussa: KYLLÄ!

Siirtymälämpötila: 65 C°

Soveltuva käyttölämpötila tulostetulle kappaleelle: -35 ... 50 C°

Työpöytäkäytössä ja tavallisessa huonelämpötilassa tai kylmemmässä sopii useimmiten PLA-muovi. PLA on kovaa ja vahvaa muovia ja soveltuu sen vuoksi hyvin staattisiin sovelluksiin (eli ei-liikkuviin osiin). PLA kestää hyvin puristusta ja vetoa, mutta korkeissa lämpötiloissa kappale muokkautuu helposti käyttökelvottomaksi ulkoisten voimien ja lämpötilan vuoksi. PLA:sta tehdyn tulosteen lämmönkestävyyttä voi parantaa jonkin verran uunittamalla, tästä lisätietoa löytyy seuraavasta linkistä: https://hackaday.com/2017/06/17/annealing-plastic-for-stronger-prints/ .

PLA on myrkytön, biohajoava ja sillä tavalla turvallinen muovimateriaali. PLA on myös yleisin ja halvin käytetyistä materiaaleista. PLA kestää hyvin erilaisia öljyjä, rasvoja ja liuottimia.

Tulostettavuus: Hyvä tarkkuus ja hyvin vähän ylimääräistä muovia tulosteen pinnalla.

Käyttöolosuhteet: Normaalit sisätilat, ulkoilma lyhytaikaisesti, varastotilat, viileät, kuivat ja kylmät tilat. Ei kuumiin olosuhteisiin.

Käyttökohteita: Elektroniikka- ja laitekotelot, erilaiset muoviosat, koriste-esineet, erilaiset käyttöesineet (koukut, kahvat, tapit, lokerot, kipot, pullot, pitimet jne.), keittiövälineet (muotit, telineet, säilytys), lääketieteelliset applikaatiot, yleiset muoviosat jne.

Lisätietoa: Everything You Need To Know About Polylactic Acid (PLA), PLA Wikipedia, PLA Typical Properties, What is PLA,

ABS

Käytössä tulostuspalvelussa: EI! (Otetaan käyttöön heti, kun saadaan tulostimille parempi ja turvallisempi tulostusympäristö).

Siirtymälämpötila: 105 C°

Soveltuva käyttölämpötila tulostetulle kappaleelle: -30 ... 85 C°

Hutasu.net ei tällä hetkellä tulosta ABS-osia puutteellisen sisäilman suodatuksen takia.

ABS-muovi on Lego-palikoiden rakennusaine. Jokainen, joka Legoja on joskus käyttänyt tietää kuinka ne kestävät tai eivät kestä. ABS-muovia käytetään tulosteissa silloin, kun vaaditaan mekaanista kestävyyttä ja suurempaa lämpötilaresistanssia kuin PLA-muovilla. ABS on hieman joustavampaa kuin PLA, mutta 3D-tulostettu ABS ei vastaa kestävyydessään ruiskuvalulla tehtyä kappaletta. Esimerkiksi monien autojen puskurit on tehty ABS-muovista tai muoviseoksesta.

ABS-muovi on öljypohjainen muovi, joten se on myös myrkyllistä ja tulostettaessa päästää myrkyllisiä höyryjä ympäristöön. Kuitenkaan sen käsittely kiinteässä olomuodossa ei aiheuta ihmiselle ongelmia, ellei ole eritysherkkä tai allerginen.

ABS-muovi ei kestä liuottimia (asetoni, muoviliuottimet) kovinkaan pitkään vaan alkaa hiljalleen "sulamaan" niiden vaikutuksesta.

Tulostettavuus: Haastava tulostettava voimakkaan kutistumisen takia.

Käyttöolosuhteet: Normaalit sisätilat, ulkoilma, varastotilat, viileät, kuivat ja kylmät tilat, lämpimät ja kuumat tilat (<85 C°). Rikkoutuu pakkasessa herkemmin.

Käyttökohteita: Elektroniikka- ja laitekotelot, erilaiset muoviosat, koriste-esineet, erilaiset käyttöesineet (koukut, kahvat, tapit, lokerot, kipot, pullot, pitimet jne.), lämpimien/kuumien kohteiden muoviosat.

Lisätietoa: Everything You Need to Know About ABS Plastic, What 3D printing materials can and should you use?, 3D Printer Buyers Guide,

PETG (Polyetyleenitereftalaatti)

Käytössä tulostuspalvelussa: KYLLÄ!

Siirtymälämpötila: 88 C°

Soveltuva käyttölämpötila tulostetulle kappaleelle: -30 ... 80 C°

PETG-filamentti sijoittuu ominaisuuksiltaan ABS:n ja PLA:n väliin. PET-muovi on tuttu muovipulloista. G tarkoittaa "glykolimodifoitua" mikä tekee filamentista kirkkaamman, vahvemman sekä helpomman käyttää.

Parhaita ominaisuuksia ovat iskunkestävyys ja lämpötilojen kesto. Materiaalin lämpömuovaus- ja työstöominaisuudet ovat hyvät. Pehmeämmän rakenteensa vuoksi PETG on kuitenkin herkempi esimerkiksi naarmuille. Soveltuu myös elintarvikekäyttöön.

Tulostettavuus: Hyvä tulostettavuus, mutta aiheuttaa stringingiä, eli mallissa on hieman ylimääräisiä muovipurskeita.

Käyttöolosuhteet: Normaalit sisätilat, ulkoilma, varastotilat, viileät, kuivat ja kylmät tilat, lämpimät ja kuumat tilat (<85 C°). Hyvä iskunkestävyys.

Käyttökohteita: Elektroniikka- ja laitekotelot, erilaiset muoviosat, koriste-esineet, erilaiset käyttöesineet (koukut, kahvat, tapit, lokerot, kipot, pullot, pitimet jne.), lämpimien/kuumien kohteiden muoviosat.

Lisätietoa: https://all3dp.com/1/petg-filament-3d-printing/

Taulman Bridge Nylon

Käytössä tulostuspalvelussa: EI! (Otetaan käyttöön heti, kun saadaan tulostimille parempi ja turvallisempi tulostusympäristö).

Siirtymälämpötila: 52 C°

Soveltuva käyttölämpötila tulostetulle kappaleelle: -30 ... 120 C°

Nylon-materiaalilla on ABS-muovia parempi kestävyys ja se toimii vielä kuumemmissa olosuhteissa, vaikka siirtymälämpötila onkin vain 52 astetta. Mekaaninen kestävyys on nylonilla erinomainen, vaikkakin se on hieman meltompaa kuin ABS. Nylon soveltuu hyvin jonkin verran enemmän joustavuutta vaativiin kohteisiin, sekä kohteisiin missä kappale joutuu mekaanisen hankauksen kohteeksi. Nylon-nauhoja on olemassa montaa eri sorttia, mutta tällä hetkellä käytöstä löytyy vain Bridge Nylonia.

Nylonin ominaisuuksiin kuuluu myös ilmankosteuden absorbointi (hygroskooppinen), eli se imee itseensä jonkin verran vettä ilmasta. Tämä ei välttämättä ole mikään ongelma kappaleessa, mutta tulostaessa kyllä. Ilmankosteus on suurin ongelma kappaletta tulostettaessa ja tätä materiaalia käytettäessä voi "tulostusaika" venyä pitkäksi, koska tulostusnauhaa täytyy kuivattaa uunissa ennen tulostusta ja tämä lisää kustannuksia.

Bridge Nylon on resistantti suurimmalle osalle kemikaaleja, paitsi kloorille, bromille ja joillekin kerosiineille.

Tulostettavuus: Hyvin haastava, vaatii filamentin uunituksen (useita tunteja) ennen tulostusta hygroskooppisuuden vuoksi.

Huomioitavaa: Taulman Bridge Nylon kutistuu jäähtyessään voimakkaasti, joten 3D-mallinnettu kappale on suotavaa olla noin 5-15% suurempi tai jos mallissa on tiukkoja toleransseja esim rei'ille, ne on syytä jättää malliin hyvin väljiksi.

Käyttöolosuhteet: Normaalit sisätilat, ulkoilma, varastotilat, viileät, kuivat ja kylmät tilat. Erittäin kuumat ympäristöt (~100 C°).

Käyttökohteita: Elastiset saranat, hammasrattaat, puslat, laakerit, liukupalat, nippusiteet jne.

Lisätietoa: Taulman3D, 3D Printer Buyers Guide, Printing with Nylon, 3D printing nylon filament, Literally unbreakable Taulman3d Bridge Nylon review

NinjaFlex (TPU)

Käytössä tulostuspalvelussa: KYLLÄ!

Siirtymälämpötila: -35 C°

Soveltuva käyttölämpötila tulostetulle kappaleelle: -30 ... 60 C°

NinjaFlex kuuluu termoplastisien polyuretaanien (TPU) ryhmään ja on kumimainen, venyvä ja joustava filamentti. Siirtymälämpötila on -35 C°, mikä tarkoittaa sitä että kappaleen elastisuus säilyy lämpötilan ollessa tätä suurempi. Yläraja puolestaan kappaleen elastisuuden ja deformaation välillä on jossain 60-100 asteen kieppeillä, riippuen aivan kappaleeseen kohdistuvista voimista.

NinjaFlex ei liukene juuri mihinkään, mutta valmistajan mukaan sitä ei suositella käytettäväksi kohteissa, jotka ovat veden kanssa tekemisissä pitkiä aikoja. Tästä ei ole kuitenkaan tällä hetkellä tämän tarkempaa tietoa.

Tulostettavuus: Hidas tulostettava, mutta tarttuu hyvin alustaan ja itseensä. Tulosteessa paljon ylimääräisiä purskeita tyypillisesti.

Käyttöolosuhteet: Normaalit sisätilat, ulkoilma, varastotilat, viileät, kuivat ja kylmät tilat. Ei kuumiin olosuhteisiin.

Käyttökohteita: Kuivasaumat ja kuivatiivisteet, plugit, kahvat, remmit, suojakumit, kumipyörät ja -tassut, jne.

Lisätietoa: NinjaFlex Dos and donts, NinjaFlex Overview, https://ninjatek.com/, 3D printing using NinjaFlex filament

Oman 3D-mallin toimitus tulostuspalveluun

Ennen kuin lähetät mallin tulostettavaksi, olisi hyvä että olet mallissasi ottanut huomioon muutaman seikan tulostukseen liittyen, niistä on kerrottu lisää tässä linkissä: http://www.hutasu.net/3d-tulostus/3d-mallien-suunnittelu-tulostusta-varten/.

Kun olet saanut mallin mielestäsi valmiiksi, ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella. Voit ladata mallin esimerkiksi thingiverseen (vaatii rekisteröitymisen) tai muuhun pilvipalveluun, mistä se on helppo ladata. Pienet tiedostot voit lähettää sähköpostitse liitetiedostona vastauksen saamisen jälkeen.

Kustannukset

Tulosteiden hinta muodostuu materiaalikustannuksista, tulostimen käyttöajasta sekä 2 €:n aloituskustannuksesta sekä muista materiaalikuluista joita tulostamisesta tulee. Keskimäärin tulosteiden hinta on pyörinyt noin 20-40 euron paikkeilla.

Kustannukset ovatkin hyvin kappalekohtaisia, joten mitään yksittäistä nyrkkisääntöä ei voi sanoa muuta kuin sen, että pienempi kappale on halvempi kuin suurempi.

Kustannuksia pystyy arvioimaan monilla eri palveluilla jo ennakkoon, mutta hinta-arvion sekä muuta yleistä tietoa sinun kappaleestasi hutasu.net antaa ilmaiseksi joka tapauksessa.

Alustavaa hinta-arviota STL-mallille voi arvioida esimerkiksi i.materializen sivuilla osoitteessa: https://all3dp.com/1/petg-filament-3d-printing/ . Lataa mallisi palveluun ja valitse sivun valikosta ABS, vaikka tulostus olisikin jollain muulla materiaalilla oikeasti. Sivuston ohjelma laskee jonkun arvion, mikä näyttää olevan aika lähellä useampaa mallia joita hutasussa on tulostettu.

Yleisenä nyrkkisääntönä on, että jos saat kappaleen ostettua kaupasta, niin pääset halvemmalla. 3D-tulostusta kannattaakin harkita silloin, kun kappaletta ei ole muutoin mahdollista valmistaa tai mallia ei ole olemassa muuten kuin virtuaalisena.

Esimerkkejä 3D-tulosteista

Alta näet lopuksi muutamia esimerkkejä tulosteista, joita on palvelussa tehty. Tässä ei ole läheskään kaikki mitä on tullut tehtyä, mutta hyvä kattaus erilaisista osista. Osa malleista on tilaajan itsensä toimittama ja osa malleista on tehty mittakuvasta tai postitse hutasun laboratorioon lähetetystä mallikappaleesta.

JBL kaiuttimen teline PETG
Aurinkosuojan lipan pidike
Aurinkolipan kiinnike PLA
Kaikuluotaimen pidike.
Kustomoitu kaikuluotaimen pidike. PLA.
konferenssipalikat
Kokoukseen apuvälineiksi erivärisiä ja -kokoisia palikoita. PLA.
Sähkömoottorin kustomoitu rupeli
Varaosarupeli PLA. Lopullinen kappale tulostettiin Nylonista.
Ruohonleikkurin hihnapyörä Nylonista. Asiakas toimitti laakerin, joka upotettiin malliin tulostuksen aikana.
Fidget spinnereitä asiakkaan mallitoiveen mukaisesti. Asiakas toimitti laakerit. PLA.
Raspberry Pi 3 kotelo. PLA.
Pepino kolmipyörän jalkatuet rikkoutuneiden tilalle. PLA.
Matkalaukun pohjasta puuttuvan nupin tilalle varaosa. PLA.
Ohjelmointiadapteri piirilevyjen ohjelmointiin tuotannossa. PLA.

Tulostuspalvelun ehdot

Hutasu.net 3D-tulostuspalvelu ei ole yritystoimintaa vaan yksityishenkilön ylläpitämä "auttava käsi" rakentelijoille ja värkkäilijöille. Tarkoituksena ei ole tehdä tästä elantoa, vaan lähinnä ylläpitää tulostimien käyttökustannuksia ja materiaalihankintoja. Palvelun tuotteita voidaan verrata esimerkiksi käsitöiden myymiseen kirpputorilla.

Yhteydenotto ei sido mihinkään, eikä tarjouksen laskemisesta veloiteta mitään. 3D-tuloste valmistuttuaan valokuvataan ja kun maksu on suoritettu, kappale lähetetään toimitettuun osoitteeseen. Antamiasi yhteystietoja ei kerätä mihinkään rekisteriin, eikä tietoja luovuteta ulkopuolisille tai kolmansille osapuolille. Sähköpostitse käyty keskustelu ja yhteystietojen vaihto voi tallentua tietokoneille ja palvelimille, mutta niiden tietosuojasta vastaa palveluntarjoaja.

Printatusta kappaleesta otettuja valokuvia voidaan käyttää sivuston materiaaleina ja kuvia voi myös esiintyä sosiaalisessa mediassa. Jos et halua kappaleellesi julkisuutta, niin muista laittaa ruksi oikeaan kohtaan.

Hutasu.net ei vastaa 3D-malleista, joita palveluun toimitetaan. Tekijänoikeuksien selvittäminen ei myöskään ole hutasu.netin vastuulla, joten jos tilaat tekijänoikeudellista materiaalia palvelusta vastuu on sinulla (koskee myös viestissä toimitettuja linkkejä).

Kaikista muista asioista/yllä olevista asioista sovitaan sähköpostitse tai tarvittaessa puhelimitse.

Kysymyksiin vastauksia

Olen tehnyt myös erillisen sivun kysymyksille ja vastauksille, sekin voi olla hyvä vilkaista läpi ennen yhteydenottoa.

Lue vielä tämä, eli kysymyksiä ja vastauksia palveluun liittyen!

Yhteydenotot

Mikäli kiinnostuit palvelusta ja sinulla on tarve 3D-tulostetulle kappaleelle, ole hyvä ja ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella. Täytäthän vähintään kaikki punaisella merkityt kohdat, kiitos!