3D-tulostuspalvelu

Alunperin julkaistu: 15.9.2017

Viimeksi muokattu: keskiviikko 30.11.2022

3D-tulostuspalvelu on nyt jälleen auki yli vuoden mittaisen tauon jälkeen! Tulosteiden tilaus onnistuu tällä hetkellä tämän sivun avulla, sivun lopusta löytyvän lomakkeen kautta. Kun tilaat työn ja työ on tehty ja olet sen hyväksynyt, saat siitä laskun sähköpostiisi. Laskutus tapahtuu OP-pienyrittäjäpalvelun avulla, joten kaikki verot yms. hoituvat sitä kautta. Maksun saajana on KajaProto, joka on perustamani yritys näitä (ja muitakin) töitä varten. Tilaajan ei siis tarvitse pelätä, että tukee harmaata taloutta! Näin ollen tämän palvelun käyttäminen on suoraa tukea Suomalaiselle yrittäjyydelle.

Tulostuspalvelun tarkoituksena on tarjota harrastelijoille ja muillekin yksityishenkilöille suhteellisen edullista 3D-tulostuspalvelua. Alta löytyy yleistä tietoa palvelusta sekä käytetyistä menettelytavoista, sekä siitä mitä sinun kannattaa tietää ennen yhteydenottoa. Jos millään viitsit niin lue sivu ajatuksen kanssa läpi, mikäli haluat käyttää palvelua. Tämä vähentää lisätietojen kyselemisen tarvetta sekä nopeuttaa tekemistä kaikilla osapuolilla. Jos asiat ovat jo tuttuja, voit skipata ja hypätä suoraan lomakkeeseen sivun loppuun.

Tiedot perustuvat kokemukseen jo tulostetuista malleista ja sivuille päivitetään tietoja tulosteista, hinnoista sekä muista ominaisuuksista sitä mukaa kun yhteydenottoja tulee. Tarkoituksena on, että kaikille ei tarvitsisi erikseen selittää samoja asioita uudestaan ja uudestaan.

Tulostimet

Tulostuspalvelussa on käytössä 2 kpl 3D-tulostimia. Näistä valitaan aina tarkoitukseen soveltuvampi tulostin ja tarvittaessa voidaan tulostaa 2 suurehkoakin kappaletta yhtä aikaa.

3D-tulostimet
Creality 3D-tulostimet

Molemmat tulostimet ovat FFF/FDM-tulostimia, eli muovia pursotetaan kuumasta tulostuspäästä alustalle kerros kerrokselta, kunnes kappale on kokonaan tulostettu. Kuuma muovi fuusioituu alemman kerroksen kanssa muodostaen yhtenäisen muovikappaleen tulostimelle syötettyjen ohjeiden mukaisesti.

Tulostimina käytetään Creality Ender 3 ja Creality CR-10 V3 -tulostimia.

3D-tulostuksesta on selitetty jonkin verran myös wikipedian sivuilla: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kolmiulotteinen_tulostus.

0.4mm ja 0.5mm suutin

Tulostuspalvelussa on hiljattain otettu käyttöön Creality CR-10 V3 tulostin 0.5mm suuttimella. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että suuremmille kappaleille annetaan automaattisesti tarjous 0.5mm suuttimen mukaan. Jos kappaleessa on paljon yksityiskohtia jotka ovat pienempiä kuin ko. suutin, niin tarjous tehdään pienemmälle suuttimelle. Kaiken tämän tarkoituksena on nopeuttaa palvelua ja laskea asiakashintoja.

3D-mallin rajoitukset

Tulostuspalvelulla on tiettyjä fyysisiä rajotteita, jotka on hyvä ottaa huomioon 3D-mallissa. 3D-mallin suunnittelusta tulostusta varten on tarkemmin kirjoitettu sivulla https://www.hutasu.net/3d-tulostus/3d-mallien-suunnittelu-tulostusta-varten.

Tulosteiden ominaisuudet

Materiaalit:
Tulostimen materiaalina käytetään pääasiassa PLA/PETG-muovia (polylaktidi), jota löytyy eri värisinä. Myös joustavaa (NinjaFlex/XS-Flex) materiaalia tulostuspalvelusta löytyy, mutta niiden tulostaminen on hitaampaa ja hintavampaa. Mutta pelko pois, kysyminen ei maksa mitään ja laita vain rohkeasti tulemaan ajatuksesi pehmeämmän materiaalin tulosteesta! Lue materiaaleista lisää kohdasta "3D-tulostetun mallin käyttökohteet ja tulostusmateriaalien ominaisuudet" otsikon alta!

Värivaihtoehdot:

Käytettävissä oleva värit löydät sivun lopusta lomakkeesta, mutta värit ovat myös näytetty kuvakarusellissa alla:

Tukimateriaalit:
Tukimateriaalina käytetään samaa materiaalia, kuin mikä tulostettavalla kappaleella on. Tukimateriaalin poisto ja jälkityöstö tehdään automaattisesti, mutta voit tehdä sen myös itsekin niin halutessasi. Kappale pyritään yleensä tulostamaan ilman tukimateriaaleja, mutta aina se ei ole mahdollista. Tukimateriaalit luodaan ohjelmallisesti, ellei sinun 3D-mallissasi ole omia tukimateriaaleja jo olemassa. Mikäli näin on, niin kannattaa siitä mainita tilauksen yhteydessä. Periaate on, että saisit mallin sellaisenaan ilman ylimääräistä työtä sinun osaltasi.

Tulosteen tarkkuus:
Tulostimien suuttimien reikä on 0,4 mm joten X/Y-suunnassa tätä tarkempaa yksityiskohtaa ei pysty tekemään luotettavasti. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos kappaleen pinnassa on esimerkiksi 0,2mm kokoisia yksityiskohtia, niin tulostimen on vaikeaa tarkasti niin pientä tehdä ja viipalointiohjelmassa ne suodattuukin yleensä automaattisesti pois. Toisaalta kuitenkin, mallin kyljessä/sivussa pystyy olemaan tarkkojakin yksityiskohtia. Alla olevassa kuvassa on asiaa yritetty graafisesti selventää:

3D-tulostimen suutin ja yksityiskohdat
3D-tulosteen yksityiskohdat

Kerrospaksuus Z-suunnassa voi olla 0,1 - 0,3 mm. Pienempi kerrospaksuus tuottaa tarkemman tulostuksen, mutta on kalliimpi. Nopea prototyyppi kannattaa tulostaa 0,3 mm tarkkuudella vaikka ns. standardiresoluutio on 0,2 mm. Useimmat palvelussa tulostetuista malleista ovatkin 0,3 mm tulosteita.

Kappaleissa esiintyvät reiät, seinämät ym. muodot saadaan tehtyä 0.1-0.2mm:n tarkkuudella, riippuen hieman kappaleen tulostusasennosta sekä kerrospaksuudesta. XY-suunnassa olevia seinämiä ei voi luotettavasti tulostaa, jos niiden paksuus alittaa suuttimen koon eli 0.4mm. Tarkkuus ei siis tässä tapauksessa tarkoita minimiyksityiskohdan mittoja.

Reiät kannattaa yleensä porata haluttuun mittaan. Jos et omista sopivia poranteriä, niin mainitse siitä tilauksen yhteydessä, jolloin reiät voidaan porata oikeaan mittaan (edellyttää tietenkin, että poranterällä on pääsy porattavaan kohteeseen). Alla oleva kuva havainnollistaa reikien epätarkkuutta:

3D tulosteiden reikien epätarkkuus
Kerrospaksuuden vaikutus reikiin ja seinämiin

3D-tulostettua kappaletta ei voi laadullisesti verrata paineruiskuvalettuun (eli muotissa tehtyyn) kappaleeseen!

Tulosteiden pintajälki

Tulosteissa ensimmäinen kerros tulostuu Crealityn lasialustalle, missä on karhennettu pinta.

Tulostusalusta lasi karhennettu

Tulosteiden ulkopinnoissa näkyy kerrospaksuus, sekä koneen tekemä työjälki aina. Alla on kuva pyöreän kappaleen pinnasta, joka on karhennettua lasialustaa vasten ensimmäisen kerroksen aikana. Tämä jälki ei kuitenkaan aina ole täysin samanlainen, vaan riippuu jonkun verran 3D-mallista ja viipalointiasetuksista, mutta tähän pyritään.

pintajälki

Mallin kaarevissa osissa 3D-tulostetun kappaleen kerrospaksuus erottuu yleensä varsin selvästi:

3D-tulostetun mallin kerrospaksuus
0.3mm kerrospaksuudella tulostettu kappale 0.4mm suuttimella.

3D-tulostetun mallin käyttökohteet ja tulostusmateriaalien ominaisuudet (tärkeää, lue tämä!)

Vaikka 3D-tulostimella voidaan tehdä monia erilaisia kappaleita, kannattaa miettiä missä ympäristössä 3D-malli tulee toimimaan. Käyttöympäristö määrittelee useimmissa tapauksissa sen, mitä materiaalia kannattaa käyttää tai kokeilla ensin. Alle olen koittanut koostaa ajatuksia ja kokemuksia eri muovien käyttäytymisestä eri olosuhteissa ja käyttökohteissa.

Eniten käyttökohteessa vaikuttaa ympäristön lämpötila, koska eri muoveilla on eri lasisiirtymälämpötila. Kuumempi ympäristö vaatii käytettävältä materiaalilta tietenkin korkeamman siirtymälämpötilan. Siirtymälämpötila kertoo sen, milloin muovi alkaa menettämään jäykkyyttään ja siirtymään kohti pehmeämpää olomuotoa. Siirtymälämpötila on PLA ja ABS muovien kohdalla noin 60-70 C ja 90-100 C, mutta eksoottisimmilla polymeereillä tämä on hieman monimutkaisempi asia (lisää tietoa tästä linkistä). Joustavilla ja kumimaisilla materiaaleilla tämä arvo on negatiivinen.

Myös ympäristön muut tekijät vaikuttavat, kuinka kappaleet kestävät. Esimerkiksi auringonvalo, liuottimet, öljyt yms. vaikuttavat kappaleen toimivuuteen. Jos tulostettava kappale on tekemisissä edellä mainittujen elementtien kanssa, niin kannattaa mainita siitäkin. PLA ja PETG muoveja voitaneen öljyjen yms. kanssa käyttää yleensä melko huoletta, mutta tämä tieto ei ole tieteellisesti vahvistettua faktaa, koska filamentin valmistaja ei tällaisia testejä tee. Tässä suurin apu löytyy internetistä, eli googlettamalla englanniksi.

Olen alle listannut materiaaleille sopivat käyttölämpötila-alueet perustuen lasisiirtymälämpötilaan, sekä muihin lähteisiin ja kokemusperäiseen tietoon. Lisäksi on kerrottu lyhyesti itse materiaalista ja käyttöolosuhteista sekä käyttökohteista.

Huom! Alla oleviin tietoihin voi aina tulla muutoksia, riippuen siitä kuinka paljon kokemus/tieto lisääntyy aina kunkin materiaalin kohdalla.

PLA (Polylactid acid)

Käytössä tulostuspalvelussa: KYLLÄ!

Siirtymälämpötila: 65 C°

Soveltuva käyttölämpötila tulostetulle kappaleelle: -35 ... 50 C°

Työpöytäkäytössä ja tavallisessa huonelämpötilassa tai kylmemmässä sopii useimmiten PLA-muovi. PLA on kovaa ja vahvaa muovia ja soveltuu sen vuoksi hyvin staattisiin sovelluksiin (eli ei-liikkuviin osiin). Toisaalta internetissä nähdään paljon onnistuneita projekteja esim. hammasrattaista PLA-muovin avulla tehtynä. PLA kestää suhteellisen hyvin puristusta ja vetoa, mutta huomattavasti huoneenlämpöä korkeammassa lämpötilassa kappale muokkautuu helposti käyttökelvottomaksi. Myös ulkoiset voimat vaikuttavat siihen, pitääkö kappale muotonsa. PLA:sta tehdyn tulosteen lämmönkestävyyttä voi parantaa jonkin verran uunittamalla, tästä lisätietoa löytyy seuraavasta linkistä: https://hackaday.com/2017/06/17/annealing-plastic-for-stronger-prints/ .

PLA on pääasiassa myrkytön, biohajoava ja sillä tavalla turvallinen muovimateriaali. PLA on myös yleisin ja halvin käytetyistä materiaaleista. PLA kestää hyvin erilaisia öljyjä, rasvoja ja liuottimia ilman välittömiä reaktioita.

Tulostettavuus: Hyvä tarkkuus ja hyvin vähän ylimääräistä muovia tulosteen pinnalla.

Käyttöolosuhteet: Normaalit sisätilat, ulkoilma lyhytaikaisesti, varastotilat, viileät, kuivat ja kylmät tilat. Ei kuumiin olosuhteisiin.

Käyttökohteita: Elektroniikka- ja laitekotelot, erilaiset muoviosat, koriste-esineet, erilaiset käyttöesineet (koukut, kahvat, tapit, lokerot, kipot, pullot, pitimet jne.), keittiövälineet (muotit, telineet, säilytys), yleiset muoviosat, varaosat jne.

Lisätietoa: Everything You Need To Know About Polylactic Acid (PLA), PLA Wikipedia, PLA Typical Properties, What is PLA,

ABS

Käytössä tulostuspalvelussa: EI! (Otetaan käyttöön heti, kun saadaan tulostimille parempi ja turvallisempi tulostusympäristö).

Siirtymälämpötila: 105 C°

Soveltuva käyttölämpötila tulostetulle kappaleelle: -30 ... 85 C°

Hutasu.net ei tällä hetkellä tulosta ABS-osia puutteellisen sisäilman suodatuksen takia.

ABS-muovi on Lego-palikoiden rakennusaine. Jokainen, joka Legoja on joskus käyttänyt tietää kuinka ne kestävät tai eivät kestä. ABS-muovia käytetään tulosteissa silloin, kun vaaditaan mekaanista kestävyyttä ja suurempaa lämpötilaresistanssia kuin PLA-muovilla. ABS on hieman joustavampaa kuin PLA, mutta 3D-tulostettu ABS ei vastaa kestävyydessään ruiskuvalulla tehtyä kappaletta. Esimerkiksi monien autojen puskurit on tehty ABS-muovista tai muoviseoksesta.

ABS-muovi on öljypohjainen muovi, joten se on myös myrkyllistä ja tulostettaessa päästää myrkyllisiä höyryjä ympäristöön. Kuitenkaan sen käsittely kiinteässä olomuodossa ei aiheuta ihmiselle ongelmia, ellei ole eritysherkkä tai allerginen.

ABS-muovi ei kestä liuottimia (asetoni, muoviliuottimet) kovinkaan pitkään vaan alkaa hiljalleen "sulamaan" niiden vaikutuksesta.

Tulostettavuus: Haastava tulostettava voimakkaan kutistumisen takia.

Käyttöolosuhteet: Normaalit sisätilat, ulkoilma, varastotilat, viileät, kuivat ja kylmät tilat, lämpimät ja kuumat tilat (<85 C°). Rikkoutuu pakkasessa herkemmin.

Käyttökohteita: Elektroniikka- ja laitekotelot, erilaiset muoviosat, koriste-esineet, erilaiset käyttöesineet (koukut, kahvat, tapit, lokerot, kipot, pullot, pitimet jne.), lämpimien/kuumien kohteiden muoviosat.

Lisätietoa: Everything You Need to Know About ABS Plastic, What 3D printing materials can and should you use?, 3D Printer Buyers Guide,

PETG (Polyetyleenitereftalaatti)

Käytössä tulostuspalvelussa: KYLLÄ!

Siirtymälämpötila: 88 C°

Soveltuva käyttölämpötila tulostetulle kappaleelle: -30 ... 80 C°

PETG-filamentti sijoittuu ominaisuuksiltaan ABS:n ja PLA:n väliin. PET-muovi on tuttu muovipulloista. G tarkoittaa "glykolimodifoitua" mikä tekee filamentista kirkkaamman, vahvemman sekä helpomman käyttää.

Parhaita ominaisuuksia ovat iskunkestävyys ja lämpötilojen kesto. Materiaalin lämpömuovaus- ja työstöominaisuudet ovat hyvät. Pehmeämmän rakenteensa vuoksi PETG on kuitenkin herkempi esimerkiksi naarmuille. Soveltuu myös elintarvikekäyttöön.

Tulostettavuus: Hyvä tulostettavuus, mutta aiheuttaa stringingiä, eli mallissa on hieman ylimääräisiä muovipurskeita.

Käyttöolosuhteet: Normaalit sisätilat, ulkoilma, varastotilat, viileät, kuivat ja kylmät tilat, lämpimät ja kuumat tilat (<85 C°). Hyvä iskunkestävyys.

Käyttökohteita: Elektroniikka- ja laitekotelot, erilaiset muoviosat, koriste-esineet, erilaiset käyttöesineet (koukut, kahvat, tapit, lokerot, kipot, pullot, pitimet jne.), lämpimien/kuumien kohteiden muoviosat.

Lisätietoa: https://all3dp.com/1/petg-filament-3d-printing/

Taulman Bridge Nylon

Käytössä tulostuspalvelussa: EI! (Otetaan käyttöön heti, kun saadaan tulostimille parempi ja turvallisempi tulostusympäristö).

Siirtymälämpötila: 52 C°

Soveltuva käyttölämpötila tulostetulle kappaleelle: -30 ... 120 C°

Nylon-materiaalilla on ABS-muovia parempi kestävyys ja se toimii vielä kuumemmissa olosuhteissa, vaikka siirtymälämpötila onkin vain 52 astetta. Mekaaninen kestävyys on nylonilla erinomainen, vaikkakin se on hieman meltompaa kuin ABS. Nylon soveltuu hyvin jonkin verran enemmän joustavuutta vaativiin kohteisiin, sekä kohteisiin missä kappale joutuu mekaanisen hankauksen kohteeksi. Nylon-nauhoja on olemassa montaa eri sorttia, mutta tällä hetkellä käytöstä löytyy vain Bridge Nylonia.

Nylonin ominaisuuksiin kuuluu myös ilmankosteuden absorbointi (hygroskooppinen), eli se imee itseensä jonkin verran vettä ilmasta. Tämä ei välttämättä ole mikään ongelma kappaleessa, mutta tulostaessa kyllä. Ilmankosteus on suurin ongelma kappaletta tulostettaessa ja tätä materiaalia käytettäessä voi "tulostusaika" venyä pitkäksi, koska tulostusnauhaa täytyy kuivattaa uunissa ennen tulostusta ja tämä lisää kustannuksia.

Bridge Nylon on resistantti suurimmalle osalle kemikaaleja, paitsi kloorille, bromille ja joillekin kerosiineille.

Tulostettavuus: Hyvin haastava, vaatii filamentin uunituksen (useita tunteja) ennen tulostusta hygroskooppisuuden vuoksi.

Huomioitavaa: Taulman Bridge Nylon kutistuu jäähtyessään voimakkaasti, joten 3D-mallinnettu kappale on suotavaa olla noin 5-15% suurempi tai jos mallissa on tiukkoja toleransseja esim rei'ille, ne on syytä jättää malliin hyvin väljiksi.

Käyttöolosuhteet: Normaalit sisätilat, ulkoilma, varastotilat, viileät, kuivat ja kylmät tilat. Erittäin kuumat ympäristöt (~100 C°).

Käyttökohteita: Elastiset saranat, hammasrattaat, puslat, laakerit, liukupalat, nippusiteet jne.

Lisätietoa: Taulman3D, 3D Printer Buyers Guide, Printing with Nylon, 3D printing nylon filament, Literally unbreakable Taulman3d Bridge Nylon review

NinjaFlex (TPU)

Käytössä tulostuspalvelussa: KYLLÄ!

Siirtymälämpötila: -35 C°

Soveltuva käyttölämpötila tulostetulle kappaleelle: -30 ... 60 C°

NinjaFlex kuuluu termoplastisien polyuretaanien (TPU) ryhmään ja on kumimainen, venyvä ja joustava filamentti. Siirtymälämpötila on -35 C°, mikä tarkoittaa sitä että kappaleen elastisuus säilyy lämpötilan ollessa tätä suurempi. Yläraja puolestaan kappaleen elastisuuden ja deformaation välillä on jossain 60-100 asteen kieppeillä, riippuen aivan kappaleeseen kohdistuvista voimista.

NinjaFlex ei liukene juuri mihinkään, mutta valmistajan mukaan sitä ei suositella käytettäväksi kohteissa, jotka ovat veden kanssa tekemisissä pitkiä aikoja. Tästä ei ole kuitenkaan tällä hetkellä tämän tarkempaa tietoa.

Tulostettavuus: Hidas tulostettava, mutta tarttuu hyvin alustaan ja itseensä. Tulosteessa paljon ylimääräisiä purskeita tyypillisesti.

Käyttöolosuhteet: Normaalit sisätilat, ulkoilma, varastotilat, viileät, kuivat ja kylmät tilat. Ei kuumiin olosuhteisiin.

Käyttökohteita: Kuivasaumat ja kuivatiivisteet, plugit, kahvat, remmit, suojakumit, kumipyörät ja -tassut, jne.

Lisätietoa: NinjaFlex Dos and donts, NinjaFlex Overview, https://ninjatek.com/, 3D printing using NinjaFlex filament

Oman 3D-mallin toimitus tulostuspalveluun

Ennen kuin lähetät mallin tulostettavaksi, olisi hyvä että olet mallissasi ottanut huomioon muutaman seikan tulostukseen liittyen, niistä on kerrottu lisää tässä linkissä: http://www.hutasu.net/3d-tulostus/3d-mallien-suunnittelu-tulostusta-varten/.

Kun olet saanut mallin mielestäsi valmiiksi, ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella. Voit ladata mallin esimerkiksi thingiverseen (vaatii rekisteröitymisen) tai muuhun pilvipalveluun esim. google drive, mistä se on helppo ladata. Pienet tiedostot voit lähettää sähköpostitse liitetiedostona vastauksen saamisen jälkeen.

Jos toimitat mallin linkkinä tai tiedostona Thingiversestä, varmista että 3D-mallin lisenssi sallii tulostuksen! Eli jos mallin lisenssissä lukee, että "rahanteko kielletty" niin sellaisenaan mallia ei voida tulostaa. Voit kuitenkin kysyä mallin alkuperäiseltä omistajalta lupaa käyttää kyseistä mallia tulostuspalvelussa. Toinen vaihtoehto on (jos lisenssi sen sallii) muokata 3D-mallia niin, että siitä tulee sinun oma 3D-mallisi jolloin tekijänoikeudet ovat sinulla. Hutasu.net ei ota vastuuta siitä, jos kysyt tarjousta tekijänoikeuden alla olevasta mallista ja myöskin varaa oikeuden kieltäytyä tarjouksen antamisesta. Jos kysyt tarjousta thingiversen mallin perusteella, niin palvelu olettaa, että olet selvittänyt tekijänoikeudelliset asiat mallin käyttöön tulostuspalvelussa.

Muista kunnioittaa tekijänoikeuksia.

Kustannukset

Tulosteiden hinta muodostuu materiaalikustannuksista, tulostimen käyttöajasta ja 2 €:n aloituskustannuksesta. Keskimäärin tulosteiden hinta on pyörinyt noin 20-50 euron paikkeilla. Suuremmat tulosteet ovat olleet noin 50-150 e. Hinnat ovat kuitenkin neuvoteltavissa aina tapauskohtaisesti, joten eipä huolta vaikka kappaleesi olisikin suuri. Pyritään sellaiseen ratkaisuun joka kaikkia miellyttää!

Kustannukset ovat siis hyvin kappalekohtaisia, joten mitään yksittäistä nyrkkisääntöä ei voi sanoa muuta kuin sen, että pienempi kappale on halvempi kuin suurempi.

Kustannuksia pystyy arvioimaan monilla eri palveluilla jo ennakkoon, mutta hinta-arvion sekä muuta yleistä tietoa sinun kappaleestasi hutasu.net antaa ilmaiseksi joka tapauksessa. Aiemmin tässä kappaleessa oli linkki materializen-sivuille, mutta alkoi käymään niin, että se antoi aivan liian suuria kustannusarvioita asiakkaille. Otin linkin pois käytöstä, joten tarkan hinnan saat selville yksinkertaisesti täyttämällä lomakkeen ja kysymällä asiasta.

Jos kustannukset tarjouksen jälkeen edelleen hirvittävät, kannattaa hyödyntää esimerkiksi paikallisia kirjastoja. Useissa suurempien kaupunkien kirjastoissa on 3D-tulostin, joilla pieniä osia voi tulostaa itsekin. Tämä toki vaatii hieman perehtymistä aiheeseen, sekä asetusten opettelua paikan päällä. Myöskään kovin pitkiä tulosteita ei välttämättä voi kirjastoissa tulostaa ja riippuen tulostimesta, mitäpä tapahtuu jos nauha loppuu kesken kaiken.

Yleisenä nyrkkisääntönä on, että jos saat kappaleen ostettua kaupasta, niin pääset halvemmalla. 3D-tulostusta kannattaa harkita silloin, kun kappaletta ei ole muutoin mahdollista valmistaa, varaosaa ei ole saatavilla tai mallia ei ole olemassa muuten kuin virtuaalisena tai sinun päässäsi.

Esimerkkejä 3D-tulosteista

Alta näet lopuksi muutamia esimerkkejä tulosteista, joita on palvelussa vuosien varrella tehty. Tässä ei ole läheskään kaikki mitä on tullut tehtyä, mutta hyvä kattaus erilaisista osista. Osa malleista on tilaajan itsensä toimittamia ja osa malleista on tehty mittakuvasta tai postitse hutasun laboratorioon lähetetystä mallikappaleesta. Jos sallit kappaleen kuvien esityksen, niin tällä sivulla niitä saatetaan nähdä.

JBL kaiuttimen teline PETG
Aurinkosuojan lipan pidike
Aurinkolipan kiinnike PLA

Miten kävi aurinkolipan varaosalle? Ota selvää tästä blogikirjoituksesta: https://www.hutasu.net/hutasusta-tilattuja-3d-tulosteita/

Kaikuluotaimen pidike.
Kustomoitu kaikuluotaimen pidike. PLA.
konferenssipalikat
Kokoukseen apuvälineiksi erivärisiä ja -kokoisia palikoita. PLA.
Sähkömoottorin kustomoitu rupeli
Varaosarupeli PLA. Lopullinen kappale tulostettiin Nylonista.
Ruohonleikkurin hihnapyörä Nylonista. Asiakas toimitti laakerin, joka upotettiin malliin tulostuksen aikana.

Nylon materiaalia ei ole tällä hetkellä käytössä palvelussa sen haastavuuden vuoksi (hygroskooppinen materiaali = imee ilman kosteutta itseensä).

Fidget spinnereitä asiakkaan mallitoiveen mukaisesti. Asiakas toimitti laakerit. PLA.
Raspberry Pi 3 kotelo. PLA.
Pepino kolmipyörän jalkatuet rikkoutuneiden tilalle. PLA.
Matkalaukun pohjasta puuttuvan nupin tilalle varaosa. PLA.
Ohjelmointiadapteri piirilevyjen ohjelmointiin tuotannossa. PLA.

Tässä siis vain muutamia kuvia. Lue lisää esimerkiksi tästä: https://www.hutasu.net/hutasusta-tilattuja-3d-tulosteita/

Tulostuspalvelun ehdot

Hutasu.net 3D-tulostuspalvelu ei ole pääasiallista yritystoimintaa vaan yksityishenkilön ylläpitämä sivutoimi ja "auttava käsi" rakentelijoille ja värkkäilijöille. Tarkoituksena ei ole tehdä tästä elantoa, vaan lähinnä ylläpitää tulostimien käyttökustannuksia ja materiaalihankintoja sekä sivustoa ja sisällön tuottoa.

Yhteydenotto ei sido mihinkään, eikä tarjouksen laskemisesta veloiteta mitään. 3D-tuloste valmistuttuaan valokuvataan ja kun maksu on suoritettu, kappale lähetetään toimitettuun osoitteeseen. Antamiasi yhteystietoja ei kerätä mihinkään rekisteriin, eikä tietoja luovuteta ulkopuolisille tai kolmansille osapuolille. Sähköpostitse käyty keskustelu ja yhteystietojen vaihto voi tallentua tietokoneille ja palvelimille, mutta niiden tietosuojasta vastaa palveluntarjoaja.

Printatusta kappaleesta otettuja valokuvia voidaan käyttää sivuston materiaaleina ja kuvia voi myös esiintyä sosiaalisessa mediassa. Jos et halua kappaleellesi julkisuutta, niin muista laittaa ruksi oikeaan kohtaan.

Kysymyksiin vastauksia

Olen tehnyt myös erillisen sivun kysymyksille ja vastauksille, sekin voi olla hyvä vilkaista läpi ennen yhteydenottoa.

Lue vielä tämä, eli kysymyksiä ja vastauksia palveluun liittyen!

Yhteydenotot

Mikäli kiinnostuit palvelusta ja sinulla on tarve 3D-tulostetulle kappaleelle, ole hyvä ja ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella. Täytäthän vähintään kaikki punaisella merkityt kohdat, kiitos! Muista ilmoittaa puhelinnumerosi myös!