Hutasusta tilattuja 3D-tulosteita!

Minulta on monta kertaa kysytty, että mitä 3D-printterillä voi tehdä, tai mitä osia sillä tulostetaan. Yksiselitteistä vastausta on hyvin vaikea usein antaa, joten ajattelin että tämä kirjoitus voisi olla yksi vastaus aiheeseen.
Kuvan krediitit: mohamed Hassan / Pixabay

Aika on taas vierähtänyt viimeisimmästä sivupäivityksestä, mutta tarkkaavaiset lukijat ovat saattaneet huomata, että sivuston toimintaan on pieniä muutoksia tullut mm. valikoihin ja alisivujen näkyvyyteen. No mutta tämän jutun aiheena eivät ole sivuston muutokset vaan kuten otsikossa seisoo, hutasusta tilatut 3D-tulosteet!

Tulostuspalveluni on ollut olemassa jo vuodesta 2016 ja asiakasmäärissä on joka vuosi tapahtunut kehitystä. Printterit ovat myös vaihtuneet välillä uudempaan ja uutta kalustoa on palveluun jo tilattukin (siitä lisää toiste). Muita palveluita ovat esimerkiksi neuvonta-apu erilaisissa elektroniikkaprojekteissa tai vaikkapa jonkin laitteen rakentaminen/korjaus. Myös ohjelmointiapua ja kokonaisia ohjelmiakin on korvausta vastaan tehty.

Minulta on monta kertaa myöskin kysytty, että mitä sillä 3D-printterillä voi tehdä taikka mitä osia sillä tulostetaan. Yksiselitteistä vastausta on hyvin vaikea usein antaa, joten ajattelin että tämä kirjoitus voisi olla myös yksi lisävastaus aiheeseen. Seuraavassa käydään läpi lyhyesti joitakin vuoden 2020 aikana tehtyjä 3D-tulosteita.

3D-tulosteet

Aloitetaan ensin 3D-tulosteista ja vuoden alusta, jolloin tulostettavaksi tuli DIN-pidikkeitä Raspberrylle. Asiakas halusi kiinnittää raspberryn sähkökaappiin, mutta valmiita pidikkeitä ei kaupallisena löytynyt. 3D-mallinnus ja printtaus auttoi asiaan.

DIN-pidikkeet raspberrylle
DIN-klipsuja sähkökaappiin

Mittakuvasta mallin tekeminen on yleensä aika helppoa. Tällä asiakkaalla oli piirustus ja mitat valmiina, joista syntyi alla olevan kuvan mukainen 3D-malli.

3D-mallinnus mittakuvasta
3D-malli mittakuvasta

Muutamien sähköpostiviestien jälkeen kappaleista syntyivät ensimmäiset mallit PLA:sta ja PETG:stä. Osat olivat asiakkaan mukaan juuri sopivia, mutta kuinka sitten lopulta näille kävi, sitä en tiedä - toivottavasti tuli käyttöön!

3D-tulostettuja osia mittakuvasta tehtynä

Toiset tykkäävät tuunailla esimerkiksi omia kuulokkeitaan. Tämä asiakas teki kuulokkeisiin modiosia:

Modattu osa
3D-tulostettu mod-osa kuulokkeisiin
Modatut kuulokkeet
Modatut kuulokkeet

Myös opiskelijat välillä ottavat yhteyttä ja tässä työssä oli kyseessä kojekaapin mallinnus ja 3D-tulostus. Pienoismalli siis.

Kojekaappi 3D-tulostettu pienoismalli
Pienoismallin 3D-tulostus

Tällä asiakkaalla oli vanhasta lampusta lähtenyt henki karkuun, joten tilalle printattiin modernimpi versio lampun jalasta:

3D-tulostettu lampun jalka
Lampun jalka

Retropuuhastelu on monella tapaa siistiä ja hauskaa. Alla kuvakollaasi palvelusta tilatuista varaosista ja esim. pelikaseteista, joita ei välttämättä kaupasta saa tai ei ainakaan ollut tiedossa tulosteiden tekemisen aikaan.

Pelijutuista puheenollen, joskus tarvitsee tuunailla mm. VR-laseja tai tehdä niihin vara- tai muokkausosia. Aivan kuten tämä asiakas oli tehnyt:

VR-kakkuloihin linssisuojat

Toiselle tarvittiin puolestaan Oculus Riftiin linssipidikkeet...

Oculus linssipidikkeet
Oculus Rift linssien pidike

ja "kolmannelle" Thrustmaster rattiin Bluetooth LED pidike:

Thrustmaster BT LED pidike
Yksi osa pidikkeestä.

Kannattaako auton varaosia 3D-tulostaa?

Autojen erilaisia osia on tullut myös tulostettua useampaan kertaan. Parhaiten osat kestävät viileässä paikassa, joten moottoritilaan tai kuumaan ohjaamoon osia ei kannata printtailla ainakaan PLA/PETG-muoveista. ASA ja ABS-muovit olisivat parempia näihin kohteisiin, mutta valitettavasti en ole niitä voinut vielä tulostella.

Esimerkki siitä kuinka käy tulostetuille osille auton kuumassa ohjaamossa kesällä. Asennettaessa ja talvella kaikki näyttää hyvältä kuten tässä aurinkolipan pidikkeessä:

Mutta kesäkuumalla lämpö vie voiton PLA-muovista:

Kiitos Juhalle pitkäaikaisraportista!

Ehkäpä joku kaunis päivä sitten, kun laboratoriossa on kunnollinen käryjenpoisto, myös kuumaa kestävien kappaleiden teko palvelussa onnistuu!


Alla lopuksi muita kuvia liikkuviin kohteisiin tehdyistä tulosteista.

Subaruun logot eteen ja taakse PLA:sta.

Subaruun logot.
Asiakas oli tehnyt mallin itse.

Kadenssiantureiden pidikkeet polkupyörään:

Polkupyörän kadenssianturin pidike
Kadenssianturin pidike

Skoottiin lukon pidike. Tämä ei valitettavasti pidemmässä käytössä kuitenkaan kestänyt (ei tosin kestänyt alkuperäinen osakaan). Luultavasti, koska lukko on raskas ja aiheuttaa iskeytyessään voimakkaan momentin muoviosille:

PETG-muovinen pidike

Tässäpä oli muutama tuloste vuoden varrelta. Suuret kiitokset kaikille palvelua jo käyttäneille ja tervetuloa myös uudet asiakkaat!

Lisää tehtyjä tulosteita löytyy myös artikkelista Mitä 3D-printterillä voi tehdä?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.