Laserkaiverruksen testausta

Alunperin julkaistu: 26.7.2024

Viimeksi muokattu: perjantai 26.7.2024

Laserkaivertimeen/laserleikkuriin tutustuminen jatkuu tässä kirjoituksessa erilaisten testikaiverrusten muodossa. Ideana näissä harjoituksissa on kokeilla erilaisia materiaaleja ja löytää sopivat kaiverrusasetukset tulevia töitä varten ja osin myös huvin vuoksi.

Snapmakerin sivuilla on valmis lista materiaaleista, joita valmistaja on testannut ja todennut niille sopivat leikkaus- ja kaiverrusparametrit, mutta luonnollisesti kaikkea maan ja taivaan väliltä ei ole listattu. Näissä testeissä kokeilin pääsääntöisesti erilaisia pyöreitä muotoja ja koitin hieman hakea rajoja, joiden sisällä kannattaa operoida tällä laitteella, kun tehdään laserointia pyöreisiin kappaleisiin.

Harjanvarteen kaiverrus

Testikaiverrus harjan varteen pienellä teholla. Tässä kokeilin, tummuisiko puun pinta kaiverrettaessa tällä laserilla, mutta niin ei käynyt. Puu enemmänkin vain höyrystyi pois ja jäljelle jäi kaiverrettua pintaa. Kaiverruksesta sainkin idean, että mitäpä jos tähän laittaisi päälle maskin ja maalilla täyttäisi kolot.

Laserkaiverrus harjan varteen

Kokeilin paria erilaista maskiteippiä ja tässä tuloksia niistä.

Maalarinteippi

Maalarinteipillä maskattuna laser ei juurikaan kaiverra pienellä teholla teipin läpi, vaan lähinnä tummentaa puun pintaa. Tämä on ihan hyvä juttu koska sehän se oli ideanakin. Teipin kuitenkin kun poistaa, niin teipin liima on tarttunut puuhun kiinni ja se hieman sotkee lopputulosta. Lisäksi puun vaaleat kohdat eivät ottaneet väriä niin hyvin. Tätä ideaa jalostamalla ja asetuksia säätämällä merkinnän voisi saada nätisti onnistumaan. Ei sillä etteikö tuosta nyt selvää saa, mutta jos jotain tekee, niin mieluusti sen tekisi aina niin hyvin kuin pystyy. No joka tapauksessa, tämä kokeilu jää työkalupakkiin jatkotestailua varten. Seuraava maskiteippi esiin!

Paksu keltainen PVC-teippi

Yleisesti ottaen PVC:tä ei kannata laseroida sen tuottamien myrkyllisten kaasujen takia, mutta tämä oli nyt niin pieni kokeilu, että uskalsin sen tehdä. Onhan tässä laitteessa kuitenkin kotelotuuletus ja putki pitkälle ulos. Teippi leikkautui hienosti ja puuhun tuli myös koloa. Tähän pystyi mustan akryylivärin pensselillä levittämään ja heti värjäyksen jälkeen teipin voi poistaa (ettei maali tartu teippiin ja repeydy irti maalin kuivuttua). Kirjaimissa olevat kelluvat osat, kuten O:n ja A:n sisällä olevat näkyy, täytyy poistaa pinseteillä. Lopputuloksesta ei kuitenkaan tullut kovin hyvä, sillä PVC suli puun pintaan ja aiheutti sotkua maalaukseen. Sen vuoksi tästä ei kuvaakaan tullut otettua maalauksen jälkeen, koska tämä selkeästi ei ole menestyjä jatkoon. Seuraava maskiteippi!

Ruskea pakkausteippi Vibac (Polypropeeni ja luonnonkumiliima)

PP-materiaali teipin muodossa osoittautui parhaaksi maskiksi tässä käyttökohteessa. Puuhun tulee hyvät kaiverrusurat ja maskiteippi on siistireunainen ja kaikki teippi on höyrystynyt pois laserin alta. Ohuen ja kestävän kalvon takia tämä teippi oli hyvä valinta maskauksen tekoon eikä puuhun jäänyt ylimääräisiä liimamällejä teipistä. Kirjainten keskikohdat piti pinseteillä poistaa, mutta se ei vaadi muuta kuin vakaata kättä.

Tein toisen testin missä syvensin hieman kaiverrettavaa uraa ja lisäsin uriin akryyliväriä. Maalausjäljessä olisi parannettavaa, mutta tämä olikin nyt tällainen nopea kokeilu enkä niin panostanut käsityön laatuun. Maalauksen ja maskin poiston jälkeen jätin palikan kuivamaan auringonpaisteeseen ja puolen tunnin päästä viimeistelin pintaa hienolla hiomapaperilla. Tämä osoittautui varsin nopeaksi tavaksi tehdä merkkauksia stensiilin ja maalin avulla. Plussana maalauksessa on tietysti se, että värin voi valita haluamakseen.

Piirilevyn juotteenestopinnoitteen (JEP) poisto

Tässä on testissä normaali 1,6mm piirilevy, mistä poistetaan JEP 2x2 cm alalta. Hyvin onnistui ja aikaa meni noin 30 sekuntia. Tätä metodia tullaan varmaankin käyttämään piirilevyprotoilussa jatkossa etenkin jos on kiire, nimittäin siirtokuvamaskit ovat aika työläitä ja virhealttiita.

Kustomoitu hautakynttilä nimellä

Testasin tällaista ideaa, missä kaupasta ostettuun hautakynttilään tehdään nimi. Tämä osoittautui myös toimivaksi jutuksi kunhan tekstin kohdistaa oikein ja muuttaa kirjainten kokoa nimen mukaan. Näitä saattaisi ehkä joulupyhien aikaan kaupaksikin mennä... Tämä kyseinen kynttilä on vain testi, eikä liity elämäntilanteeseeni jos sitä pohditte :D.

Koiran pantaan nimi laserkaiverruksella

Kuvitteellinen koiran nimi nahkaiseen pantaan kaiverrettuna. Nahkapanta tässä tapauksessa on läpivärjättyä, mutta jos tässä olisi vain pintaväri tai alla muuta väriä, niin tässä olisi kirjaimilla hyvä kontrasti. Maskiteipin avulla tähän saataisiin myös väriä kirjainten sisälle. Kirjainten syvyyttä on helppo säätää tehoa muuttamalla ja kuten kuvasta nähdään, on kyseessä pikainen testi kirjainten asemoinnin perusteella.

Laserkaiverrus lasiin (piltti-purkkiin)

Pitihän se kokeilla tätäkin. Näitä pilttipurkkeja kun on alkanut kertymään niin kokeilin tällaista työtapaa. Ensiksi maalataan purkin pinta mustalla akryylivärillä niin, että maalia on reilusti eikä valo paista läpi. Maalin kuivumisen jälkeen kokeiltiin kaivertaa Saturnuksen kuva purkin kylkeen ja hyvinhän tuo vaikutti onnistuvan.

Tässä kuva maalit poistettuna. Valokuva hieman hämärtää jäljen laatua, mutta livenä katsottuna tämän erottaa purkin kyljestä hyvin. Laserkaiverrus lasin pintaan, check!

Laserkaiverrus peilin taakse

Vanhan peilin taakse kokeilin kaivertaa kuvaa ja tähän piti kokeilla muutamaa eri asetusta. Lähinnä viivan etäisyyksien (scan-line) kohdalla oli arpomista mutta lopulta hyvät asetukset löytyivät. Osaan kuvista lisäsin maalia taakse, jolloin peiliin saa tehtyä värjättyjä merkintöjä. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa on musta värjäys keskellä. Kuvaa ottaessa peili oli mustaa hiirimattoa vasten, joten läpikuultoa ei tästä oikein hienosti näe, mutta tätä tekniikkaa voi soveltaa esim. erilaisten valaistujen kuvien tekoon peiliin vaikkapa.

Tuolin pehmusteeseen kuva / logo

Tässä testissä kokeilin miten huopaan saa tehtyä kuvioita, jotka myös erottuvat. Muutaman yrityksen ja erehdyksen kautta löytyi oikea työtapa tällaisen vektorigrafiikan tekoon.

Ja tähän loppuu kirjoitus tältä osin. Testailut jatkuvat ja töitä tuntuisi laserleikkurille melkein heti olevan tulossa kaveri- ja tuttavapiiristä. Mikäli lasertyöt kiinnostavat, voi niistä kysellä info-sivujen kautta lisää.