Operaatiovahvistimet

Alunperin julkaistu: 9.2.2017

Viimeksi muokattu: lauantai 9.12.2017

HUOM! Tämä sivu on pahasti kesken. Kirjoitan tästä paremmin kun kerkeän!

Operaatiovahvistimet, eli tuttavallisemmin "oparit" ovat elektroniikassa hyvin paljon käytettyjä komponentteja. Niitä käytetään hyvin monenlaisissa sovelluksissa ja operaatiovahvistimilla on helpompi toteuttaa tietynlaisia kytkentöjä verrattuna esimerkiksi tavallisiin transistorikytkentöihin.

Operaatiovahvistimilla rakennetaan mm. erilaisia jännitetason muuntimia, jännitevertailijoita, aktiivisia suodattimia, tasonilmaisimia, oskillaattoreita ja paljon muutakin, mitä nyt ei tähän ole keksitty laittaa. Aiheeseen liittyvä esimerkkikytkentäkin löytyy virtalähde-sivusta, missä kuvasta 2 nähdään komparaattorikytkentä, eli jännitevertailijakytkentä. Suosittelen katsomaan, jos oparit kiinnostavat.

Operaatiovahvistimet rakennetaan pääasiassa vastuksista ja transistoreista ja operaatiovahvistimen voit itsekin rakentaa diskreeteistä komponenteista, mutta kätevämpi lienee käyttää valmiita koteloituja opareita.

Operaatiovahvistimen toiminta perustuu vahvistimen tuloasteen nastojen välisen jännite-eron vahvistukseen ja periaatteeseen virtuaalisesta maasta. Operaatiovahvistimen takaisinkytkennällä rajoitetaan vahvistusta, sillä ilman rajoitusta vahvistukset ovat ainakin yli 10000. Vahvistukset saadaan kuitenkin itse rajattua juuri sellaiseksi kuin halutaan takaisinkytkennän avulla. Opareita ohjataan yleisesti takaisinkytkennän avulla.

Takaisinkytkentä tarkoittaa sitä, että vahvistimen tulon ja lähdön väliin on kytketty esimerkiksi vastus.