NP – Ledlenser H8R otsalampun korjaus

On NP:n eli nopean postauksen aika!

Hutasun laboratorioon saapui korjattavaksi Ledlenser H8R otsalamppu, joka muuten oli aivan upouusi, mutta johdin oli vain murjoutunut siihen kuntoon, että valaisin ei toiminut. Tässä kirjoituksessa käydään pikaisesti läpi korjauksen eri vaiheet. Kokeilen tässä kirjoituksessa hieman erilaista esitystapaa monen kuvan peräkkäiseen esitykseen, joten ei muuta kuin käyhän kimppuun!

Kotelon avaus

Kotelon avausta varten piti luoda ensinnäkin työkalu. Se onnistui näppärästi "minirälläkällä" vanhasta ruuvimeisselista tehdä. Tämän jälkeen kotelon reunoista löytyiviin reikiin työkalu voitiin upottaa ja kansi saatiin auki.

Piirilevyn valmistelu

Seuraavaksi irroitetaan piirilevy pesästään ja tarkastellaan mitä sieltä löytyy. Ja sieltähän löytyi mm. PIC16F1824 -mikrokontrolleri. Johtimet irroitettiin piirilevystä korjauksen ajaksi, ettei piirilevy kolhiinnu ja vahingoitu esim. ESD:n vuoksi korjauksen aikana.

Johtimien valmistelu

Aluksi tarkoituksena oli korvata johdin toisella ihan uudella - tai ainakin ehyellä johtimella, mutta en löytänyt sopivaa kaapelia tarkoitukseen. USB-kaapeleissa joita purin varaosiksi, sisäjohtimien paksuudet olisivat olleet hiukan liian ohuet itse ledille. Tästä syystä päädyin korjaamaan otsalampun olemassa olevilla resursseilla.

Johtimien korjaus

Jäljellä olevaan johtimeen tehtiin uudet kuorinnat molempiin päihin ja asetettiin se apukäteen juotettavaksi. Pieniä kutistesukan paloja piti pujotella ohuisiin johtimiin ja paksumman johtimen päälle liimakutistesukka.

Korjauksen teon jälkeen johtimet juotettiin tietenkin takaisin piirilevylle ja koko komeus kasattiin alkuperäiseen loistoonsa.

Ennen lopullista, päällimmäisen kutistesukan lämmitystä varmistettiin lampun toiminta minkä jälkeen korjaus voitiin sinetöidä.

Aikaa meni noin tunti ja hermot yhden kerran. Sen pituinen se!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.