Raspberry Pi 3 Octoprint tulostuspalvelin

Alunperin julkaistu: 6.5.2017

Viimeksi muokattu: sunnuntai 10.12.2017

MiniFactory3 3D-tulostimeni ei toimi ilman tietokonetta, joka lähettää tulostimen vaatimat G-koodit ja komennot joiden mukaan mallit tulostuvat. Näin ollen aina kun 3D-tulostan, on pääkoneeni varattu tulostimelle, eikä sitä voi sammuttaa.

Kävipä tässä vasta taannoin myös näin, että tietokoneeni (Win 10) päätti päivittää itsensä ja tämän jälkeen käynnistää itsensä uudelleen. Sinänsä se ei haitannut, mutta koska tulostus oli juuri käynnissä, niin kappale meni pilalle tulostimen pysähdyttyä.

Omistan kaksi Raspberry minitietokonetta, joille ei varsinaisesti ole ollut käyttöä aikaisemmin. Nyt kuitenkin käyttöä tuli, koska halusin katkaista napanuoran päätietokoneeni sekä 3D-tulostimeni väliltä em. ongelmien välttämiseksi.

Octoprint on 3D-tulostimen hallintaan keskittynyt ohjelmisto, joka pyörii Raspberry Pi:n käyttöjärjestelmässä. Sille on saatavana myös valmis distro, jonka voi ladata ja asentaa SD-muistikortille Raspia varten.

Tuumasta toimeen

Asentelin Octoprintin imagen SD-muistikortille Win32 Disk Imager ohjelmistolla ja pluggasin muistikortin Raspberryn sisään.

octoprint asennus

Aiemmin tulostamani Raspberryn suojakuoret tulivat nyt hyvään käyttöön, kun asensin Raspin kiinni tulostuspöydän alle:

3D-tulostetut suojakotelot Raspberrylle

Pistorasian kiinnitin ihan ruuvilla pöydän pohjaan:

pistorasian kiinnitys

pistorasian kiinnitys

Kun asennus oli tehty ja Raspi oli käynnissä, pystyin kirjautumaan selaimeltani tulostimelle ja lataamaan sieltä halutut kappaleet tulostettavaksi. Käyttöliittymä on selkeä ja helposti ymmärrettävä ja tulostinta pystyy ohjaamaan sen avulla. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana tulostimen akseleiden liikuttelussa, koska Octoprint lähettää tulostimelle koodit sellaisenaan, eikä se näin ollen tarkista, onko tulostimen akseli ääriasennossa vai ei. Terveisin parit rutinat kuunnelleena.

Suosittelen tätä kuitenkin kyllä kaikille, jotka omistavat 3D-tulostimen ja haluavat ns. "päästä eroon tietokoneesta" tulostimen ohjaimena. Vaikka Raspi tietokone onkin...

Kylmä silmä tuijottaa

Pahoitteluni hieman lyhyehköstä ja ehkä vajaavaisesta selostuksesta Octoprintin asennuksesta, mutta jos aihe kiinnostaa niin suosittelen katsomaan alla olevan pätkän: