Mikrokontrollerit

Mikrokontrollerit ovat nykypäivänä monen sulautetun laitteen äly. Mikrokontrollereita on kaikkialla. Niitä löytyy esimerkiksi kaukosäätimistä, MP3-soittimista, taskulaskimista, kännyköistä, henkilöautoista, televisiosta, radioista, jääkaapeista, pakastimista, pyykkikoneista yms. Nykypäivänä ihminen käyttää todennäköisesti kymmeniä mikrokontrollereita ilman, että sitä varsinaisesti tulee edes ajatelleeksi. Mikrokontrollereita voidaankin luonnehtia computer-on-a-chip tyylisiksi laitteiksi, koska ne sisältävät tietokonemaisia ominaisuuksia hyvin pienessä paketissa. Mikrokontrollereista käytetään yleisesti lyhenteitä MCU (MicroController Unit) ja uC/μC, myös prosessori nimitystä kuulee käytettävän.

Tämän sivun tarkoituksena on esitellä erilaisia mikrokontrollerialustoja sekä tehtyjä projekteja niiden avulla. Valikosta löytyy myös MSP430 ja Arduino oppaat, mikäli sulautetun laitteen ohjelmoinnin opettelu kiinnostaa.

Arduino Opas 2 – Arduino Uno R4 Minima

Tervetuloa Arduino Opas 2:en pariin. Tässä oppaassa kerrataan osittain aiemmin kirjoittamaani Arduino Opasta (https://www.hutasu.net/mikrokontrollerit/arduino/) ja tutkitaan, kuinka vastaavat asiat toimivat Arduino UNO R4 versiossa. Opas on pyritty kirjoittamaan maanläheisin termein ja liian teknistä sanastoa välttäen, mutta koska olemme laiteläheisen ohjelmoinnin parissa, ei tietyiltä englannin kielisiltä termeiltä ja niiden suomennoksilta tai muilta tekniikan sanoilta voi välttyä. Mutta ei huolta, opas kyllä kertoo asian laidan tarvittaessa. Koska opas on nimeltään Arduino Opas ...jatka lukemista!

Geehy APM32F407VG Mini kehitysalusta

Tässä artikkelissa tutustutaan yllä olevaan Geehy APM32F407VG mikro-ohjaimen kehitysalustaan ja käydään läpi kuinka kehitysympäristö asennetaan kuntoon, kuinka laitetta ohjelmoidaan ja debugataan. Tämä kehitysalusta poikkeaa esimerkiksi Nucleo-tyyppisistä kehitysalustoista siten, että tämä kehitysalusta tarvitsee kunnolliseen debuggaukseen erillisen ohjelmointi- ja debuggauslaitteen - vaikkakin itse levyn prosessori voidaan ohjelmoida USB-kaapelin avulla. Tämä kehitysalusta ja tarvittavat ohjelmointilaitteet löytyvät Partcon verkkokaupasta. Itse mikroprosessori on teollisuuteen suunniteltu Arm Cortex M4F ytiminen, 168 MHz:n nopeudella toimiva lutikka. Flash ...jatka lukemista!

Muut Arduinot ja vanhemmat AVR-jutut

Tällä sivulla näet muut Arduino Uno R3-versioon liittyvät projektit ja jutut, joita ei esimerkiksi Arduino oppaassa ole listattu. Sivut Blogipostaukset

ARM Cortex-M ohjelmointi ja Mbed OS

Mbed OS on avoimen lähdekoodin Cortex M -prosessoreille suunniteltu käyttöjärjestelmä, suunniteltu erityisesti IoT-laitteille (Internet Of Things). Käyttöjärjestelmä tarjoaa paljon valmiita rajapintoja aina GPIO-pinnin ohjauksesta kompleksisimpiin ajurirajapintoihin. Ohjelmointi Mbed OS:lle tapahtuu C++ ohjelmointikielellä ja ohjelmointiympäristönä toimii online-palvelu Mbed.org. Palvelu vaatii rekisteröitymisen, mutta se on nopeaa ja rekisteröidyttyään käytössä on lähes täyden palvelun IDE (Integrated Development Environment). Tässä kirjoituksessa käydään lyhyesti läpi STM32 Nucleo kehitysalustan ohjelmointia Mbed.org -kehitysympäristön avulla. Tarkka malli käytettävälle ...jatka lukemista!

STM32F100-Mikrokontrollerin ohjelmointi

STM32VLDISCOVERY-kehitysalusta, missä on STM32F100RB-mikroprosessori. STM32-mikrokontrollerit ovat nykypäivänä todella suosittuja 32-bittisiä Arm Cortex-M prosessorilla varustettuja mikro-ohjaimia. Niitä käytetään monissa eri teollisuuden laitteissa, instrumenteissa, kuluttajalaitteissa ja vähän vaikka missä. STM32-tuoteperheen valikoimista löytyy ohjaimia "yksinkertaisten" ja vähävirtaisten laitteiden älyksi, mutta myös suurempiin ja haastavampiin sovelluksiin ohjaimia voidaan käyttää. Myöskin langaton ohjainpiiri on saatavilla. Tässä kirjoituksessa ajattelin valottaa ja tuoda esille niitä vaiheita, joita itselläni tarvitsi toteuttaa, että sain ledin vilkkumaan ja vähän muutakin ...jatka lukemista!

Stellaris LM4F120 / TM4C12x

Joskus on tullut leikittyä näilläkin mikrokontrollereilla, joten päätin lisätä muutamat jutut tähänkin kategoriaan. Valitse haluamasi aihe alta tai ylhäältä valikosta. Stellaris LM4F120 levyä ei ole enää saatavilla, vaan käytössä on nykyisin uudempi Tiva C-sarjaan pohjautuva TM4C123G Launchpad ohjelmointialusta. Näitä voi ostaa esimerkiksi Texas Instrumentsin verkkokaupasta, oheisen linkin takaa: http://www.ti.com/tool/dk-tm4c123g . Stellaris Tiva C TM4C123G ARM Cortex M4F pohjainen mikrokontrolleri. Kehitysalusta sisältää mm: RGB LED 2 painonappia MSP430 yhteensopiva Boosterpack liityntä reset-kytkin USB ...jatka lukemista!

Arduino opas

Sulautetun elektroniikan parissa työskenteleville yllä näkyvä kehitysalusta Arduino Uno voi olla hyvinkin tuttu, mutta kaikille se varmaankaan sitä ei ole. Kuvan piirilevyllä on ohjelmoitava 8-bittinen mikroprosessori (Atmega328P) ja ohjelmointi tapahtuu erillisen tietokoneohjelmiston nimeltä Arduino IDE:n avulla (Integrated Development Environment). Alustassa oleva mikroprosessori on muistiltaan (32 kt flash / 1 kt EEPROM / 2 kt SRAM) ja nopeudeltaan hyvin rajallinen (16 MHz), niin aivan älyttömän suuria projekteja tällä ei kannata toteuttaa, ...jatka lukemista!

MSP430 Launchpad Opas

TI MSP430 Launchpad esittely Texas Instrumentsin valmistama, edullinen mikro-ohjainsovellusten kehitysalusta on nimeltään MSP430 Launchpad. Alusta pitää sisällään emulaattorin, ja ohjelmointiliitynnän, joiden avulla mikrokontrollerille voidaan sovelluksia ladata ja debugata. Alustalla voidaan ohjelmoida kaikkia ns. Value Line -sarjan mikro-ohjaimia, joita ovat kaikki MSP430G2 -alkuiset mikro-ohjaimet (esim. kuvassa näkyvä MSP430G2553). MSP430 Value Line Mikro-ohjainten ominaisuuksia Alla on lueteltu lyhyesti ne ominaisuudet, jotka MSP430G2 -sarjalaiset pitävät sisällään. Kaikkia ominaisuuksia ei tietenkään aivan jokainen Value Line ...jatka lukemista!