Tilannekatsaus tähän päivään

Tämä sivusto on elänyt päivitysten osalta hieman hiljaiseloa, sillä viimeisin päivitys on tehty marraskussa 2023 ja siitähän on jo aikaa. Ajattelinkin käydä suhteellisen lyhyesti läpi asioita, joita tässä taustalla on tullut puuhattua ja mitä on tällä hetkellä meneillään.

Aloitetaan vaikkapa 3D-tulosteista viime vuoden lopulla.

Tulostuspalvelussa tulostettua

Polestar sähköauton latausluukun suoja

Eräs kaveri tarvitsi Polestar sähköautoonsa latausluukulle suojan lunta vastaan. Malli löytyi asiakkaalta ja tulostaessa meni aikaa pari tuntia, kunnes PETG-filamentista syntyi kuvan tuote (banaani ei ole tulostettu):

Polestar 2 lataussuoja
Polestar sähköauton lataussuoja (Tulostin: Creality CR-10 V3).

Tulostusosia mopoon

Hieman pienempään kulkuneuvoon työkaverin pojalle tarvittiin printtiosia Drac SM RS mopediin ja Minarelli AM6 moottoriin.

Varaosa rengaskoneeseen

Kontsaan piti puolestaan rengaskoneeseen mallintaa ja tulostaa varaosapalikka, mitä ei enää valmistajalta saa vai oliko törkeän kallis, en muista. Joka tapauksessa vannesuojan osa syntyi XS-flex filamentista Sovol SV07 tulostimella. XS-flex on taipuisaa ja joustavaa filamenttia, joten käyttökohteita tälläkin on monenlaisia.

Joustava 3D tulostettu varaosa
Rengaskoneen vannesuoja
Rengaskoneen vannesuoja (Tulostin: Sovol SV07)

DIY lämmitystolpan adapteri

Itse itselleni tehtyyn lämmitystolppaan piti tulostaa adapteri putken pään ja laitekotelon väliin. Yli 9000 tuntia fusionissa ja tuloksena:

Tolppa adapteri
Adapteri tolpan päähän

No ei oikeasti mennyt kuin reilu tunti suunnitellessa ja alle 4 tuntia tulostettaessa.

Myös tolpan luukun tarvitsemat saranat ovat 3D tulostettuja:

Tästä DIY lämmitystolpasta tulee varmaan oma juttu rakenteluihin, kunhan kerkeän kirjoittamaan. Kuvat on kuitenkin valmiiksi jo "perkattu" sitä juttua varten.

Vesihanan tulostettu suutin

Eräälle toiselle asiakkaalle tulostettiin ABS-muovista vesihanan suutin toivotuilla modauksilla. Yleensä en ABS:ää tulostele, mutta osa oli sen verran pikkuinen että halusin kokeilla. Pienten alkukankeuksien ja muutamien feilattujen printtien jälkeen sain osan onnistumaan kokeiluasteelle. Asiakaspalautetta odotellessa tällä hetkellä.

Työtilojen muutoksia

Työpöydät tai työtilat joita palvelussa sekä muissakin töissä käytetään, tuntuvat olevan koko ajan pienessä muutoksessa. Hommattuani kolmannen printterin (Sovol SV07), jouduin tai halusin kummin vain haluaa ajatella, tekemään uuden pöydän 3D tulostimille.

Pöytälevynä toimi keittiöremontin jäljiltä autotallissa lojunut pontattu 60x260 cm kokoinen lastulevy, mistä sahasin urospontin veke ja heitin päälle pensselillä paksut kerrokset valkoista maalia.

Lastulevyn maalaus

Kuvioin pinnan maaliruiskun ja metallic- akryylivärien avulla ja sivelin lopuksi päälle lakkapinnan telalla. Ruiskulla tehty kuvio näkyykin samassa kuvassa lakkapurkin kanssa.

Kalustelakka maalin päälle

Hiljattain lisäsin filamenteille oman hyllykön printtereiden yläpuolelle, missä rullia on kätevä säilyttää ja niitä on helppo sieltä nostella. Tyhjä kohta seinästä näin ollen hyötykäyttöön.

Filamenttihylly

Ja näillä muutoksilla tulostuslabra näyttää nyt tältä:

Tulostuslabra
3D-tulostuslaitteet uudella pöydällä

Autotallin puolella myös yksi työpiste on mennyt uusiksi. Tästäkin tulee oma juttunsa rakenteluihin. Kyseinen pöytä on jo valmis, mutta ei spoilata tulevia kirjoituksia valmiiksi, vaan näytetään tällaisia keskeneräisiä vilauksia vain tuolta ajanhetkeltä.

Ja myös elektroniikkapilttuun puoli on saanut uusia piirteitä uudistettujen lokerikkojen myötä. Kuva on viime vuoden puolelta, kun hyllyt olivat vasta asennusvaiheessa. Nyttemmin nuo ovat lähes täytetty kukin lokero.

Mistä päästäänkin sopivasti loikaten elektroniikkahommiin, joita on myös tullut tehtyä.

Elektroniikkatyöt ja muut protot

Protoiluilta ja muilta elektroniikkatöiltä ei myöskään ole karkuun päässyt, vaikka sivustolla hiljaisuus on ollut vakavaa jopa.

Pakohuoneeseen pulmapelilaatikko

Tyrnäväläiselle Palkin Tilalle piti rakentaa pakohuoneeseen pulmalaatikko, joka avaa itsensä kun siihen oikea värikoodi syötetään. Laatikon ulkoasu on karkea ja viimeistelemätön, koska tilaaja halusi sen itse koristella sitten kunhan inspis hänet yllättää.

Koko laatikko piti rakentaa alusta alkaen itse ja ohjelmointi tehtiin Arduinolla. Elektroniikkana käytin valmiita ohjausmoduuleita askelmoottorille ja itse lukitusmekanismi on 3D tulostettu ja suunniteltu itse.

Ohjelmaan piti suunnitella logiikkaa ja huijauksen-estoa (sähköjohto irti kesken kaiken) joten muutama ilta vierähti pitkälle yöhön tämän kanssa. Protolaite kuitenkin valmistui tammikuun puolella ja se saatiin maailmalle, toivottavasti tämä pelittää pitkälle tulevaisuuteen...

Riistakameran muuntaja 12/24 voltille

Omiakin protolaitteita tai voisiko sanoa tuotteita on tullut tehtyä osittain asiakastoiveena. RiiMu niminen muuntajavärkki, mikä voidaan kytkeä akuston ja riistakameran väliin virtalähteeksi. Valmiiksi trimmattu ulostulojännite ja testattu virranantokyky, sisääntulojännitteen ollessa 9-30 volttia. Eli voidaan kytkeä 24 voltin järjestelmään.

Riistakameraan 24 voltin muuntaja
RiiMu V1.0

Sisältä löytyy itse suunniteltu ja teetätetty piirilevy sekä ns. "standardi" hakkurivirtalähde:

Elektroniikan piirilevyjen uunituspalvelu

Asiakas toimitteli osia ja piirilevyjä, minä tilailin stensiilejä ja rakentelin jigejä. Tästä yhtälöstä syntyi reflow uunissa tehtyjä käsinladottuja piirilevyjä, nyt jo reilu sata kappaletta tehtynä.

Lisäksi oli erään MagicShine lampun korjausyritys, mutta siinä oli niin mystistä vikaa että alkoi olemaan hyöty/käytetty aika -suhde sen verran huono, että nostettiin kädet pystyyn ja luovutettiin.

Että tämmöistä tänne. Menihän tässäkin vajaa pari tuntia tätä naputellessa. Kuulemisiin!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.