Tietokoneen modaus – sivuikkuna

Alunperin julkaistu: 10.2.2017

Viimeksi muokattu: lauantai 9.12.2017

Tämä modaus tehtiin serkkupojan kanssa hänen tietokoneeseensa. Tietokoneeseensa hän oli pidemmän aikaa haaveillut sivuikkunaa ja kun tätä alettiin suunnittelemaan, niin minkäänlaista selvää ideaa ei ollut, että millainen tästä sitten tulisi. Ikkuna oli kuitenkin tehtävä.

Aluksi tutkittiin, sitten hutkittiin. Mittasimme kotelosta strategisia mittoja selvittääksemme, minkä kokoinen pleksilasi koppaan mahtuu. Kun mitat olivat selvillä, suunniteltiin kuvio pleksilasiin, sillä ilman minkäänlaista kuvaa ikkuna olisi tylsän näköinen. Photoshoppailtua aikani päädyttiin alla olevaan kuvioon.

Kuvion suunnittelun pohjana oli internetistä haettu biohazard-merkki johon suunniteltiin hieman lisää koukeroita. Ei mitään monimutkaista, mutta hieman persoonallisempi näin.

Kuvion suunnittelun jälkeen mietimme, kuinka tämä toteutetaan pleksilasiin ja päädyimme siihen, että kuvio täytyy kaivertaa ja maalata.

Lasiliikkeestä haettiin pleksilasia ja muutaman hukkapalan saimme ilmaiseksi mukaan myös. Hukkapaloja tarvittiin kaiverruksen testaamiseen, sillä tämä oli ensimmäinen kerta, kun jotain kaiversin.

Lisäksi käytiin myös Ilmat pois-liikkeestä hakemassa kirkas noin 5:n euron LED-valaisin, josta irrotettiin kaikki kirkkaat LED:it parempaa käyttötarkoitusta varten.

Sivupeltiin reikä saatiin aikaiseksi rälläkän ja porakoneen avulla.

Leikkausjäljet siistittiin hiomalla ja lopuksi reunoille kiinnitettiin "muoviletkua" kuumaliiman avulla.

Seuraavaksi pleksilasiin kaiverrettiin kuva ja se maalattiin. Maalin kuivuttua pleksi kiinnitettiin sivupeltiin ruuveilla ja muttereilla.

Pleksin laidoille laitettiin kirkkaita LED:ejä sekä yksi kirkas vihreä LED. LED:it asennettiin siten, että ne loistavat pleksilasin sisään, jolloin LED:eistä lähtevä valo siroaa kaiverruksesta ja päädyistä ulos. Päädyt kuitenkin vuorattiin tinapaperilla, jotta valo ei karkaa vaan heijastuu takaisin ja siroaisi hieman voimakkaammin kaiverruksesta.

Kuvassa siis LED:it rinnan kytkettynä. Virta otettiin molex-liittimellä +5 V:n linjasta ja ledeillä oli omat virranrajoitusvastuksensa.

Suojamuovit on poistettu vasta viimeiseksi kun sivupelti oli valmis. Tällä pyrittiin estämään pleksi turha likaantuminen ja naarmuuntuminen, sillä pleksilasin neliöhinta on noin 72 € / m2, joten sitä ei ihan heti halua mennä naarmuttamaan.

Kuvassa sivupelti valmiina. Vasemmalla näkyy roikkuvan Molex-liitin, josta otettiin virta LED:eille.

Lopputulos

Ylempi kuva on ilmiselvästi otettu pimeässä ja alempi kuva on otettu valot päällä. Suhteellisen hyvin onnistunut kaiverrus vaikka ensimmäinen kerta olikin kun tällaista yritettiin.