Pöytätila on tärkeä osa värkkäillessä ja puuhastellessa. Sitä saisi aina olla enemmän kuin on tarjolla, koska tilaa vievät meneillään olevan projektin lisäksi työkalut, mittalaitteet ja muut tarpeelliset (ja tarpeettomatkin) välineet. Kaikkia työkaluja ei tietenkään tarvitse koko aikaa pidellä käsissä, mutta niiden on hyvä olla koko ajan jossakin lähellä.
Tämä rakentelu sai alkunsa siis työpöydältä puuttuvan tilan vuoksi. Ajattelin, että sellainen vetolaatikko, mihin tavarat saisi kätevästi tarpeen tullen piiloon, olisi kätevä.
Etsiskelin aluksi kaupallista ratkaisua paikallisista liikkeistä, mutta niitä ei oikein tahtonut löytyä. Työkaluvaunut ovat liian korkeita pöytätason alle ja hintaakin niillä on aika paljon. Pieniä kärryjä/tellinkejä löytyy erilaisia, mutta ne ovat yleensä tarkoitutettu kylpyhuoneeseen tai lastenhuoneeseen eivätkä olisi tarkoitukseen sopivia muutenkaan. Irtonaisia leveitä vetolaatikoita puolestaan ei löytynyt laisinkaan, ei edes netistä, joten tämä täytyi itse rakentaa.
Materiaalien hankinta ja suunnittelu
Hommasin paikallisista liikkeistä laatikkoon tarvittavat materiaalit joihin lukeutui:
- Vetokiskot 2 kpl
- Melamiinilevyä 2x 1600x400x20mm
- Valkoista listaa 1x 2000x50x20mm
- Viimeistelyyn alumiinista kulmalistaa
Loput tarvikkeet ja materiaalit löytyivät kotoani valmiiksi.
Mittasin ennen tarvikkeiden ostoa strategiset mitat ja luonnostelin paperille suurinpiirtein mitä mittoja laatikossa tulee olemaan.
Laatikon rakennus
Laatikon rakennus lähti liikkeelle levyjen ja listojen sahaamisesta. Sahattaessa pitää aina mitata kahdesti ennen kuin tekee varsinaisen sahauksen, mutta tämäkään ei aina takaa täysin suoria leikkauksia varsinkaan käsipelillä. Sirkkelikään kun ei huoneeseen mahdu...
Ja kyllä, tein tämän boksereisillani jos sitä ihmettelet.
Kun osat oli leikattu, niin liimasin laatikon kasaan puutappeja ja puristimia/painoja apuna käyttäen. Tussilla merkkasin levyjen sisäpuolelle mikä osa on mikäkin (kuvassa näkyvät tussimerkinnät A ja B). Etuosaan laitoin lisäksi ruuvit, että reuna ei laatikkoa ulos vetäessään lähde milloinkaan irti.
Seuraavaksi piti kiinnittää kiskot. Alla olevassa kuvassa näkyy kiskon kiinnityksen suunnittelua ja luonnostelua.
Laatikon kiinnitys pöydän alareunaan oli ehkä projektin haasteellisin osuus, sillä siinä piti ratkaista kiinnityssysteemi olemassa olevilla materiaaleilla.
Päädyin käyttämään yllä olevassa kuvassa näkyvää metallista reikälevyä (naulauslevyä miksikä noita kutsutaan) ja kulmarautoja. Toisen puolen laatikosta sain pultattua pöydän alla kulkevaan metalliseen poikkitukeen.
Lopulta laatikko valmistui ihan hienosti, vaikkakin aika hitaasti koska tätä piti vähän suunnitella matkan varrella. Mittojen ottaminen oli myös hieman hankalaa joten asennus piti suorittaa käsikopelolla niin sanotusti.
Viimeistely, lopputulos ja loppusanat
Viimeistelin laatikon alumiinisilla kulmalistoilla (laatikon etureunat) ja pohjalle keksin leikata vanhasta jumppamatosta palasen. Tämä toimii liukuesteenä työkaluille etteivät osat vaeltele ympäriinsä kun laatikkoa vedetään ja työnnetään.
Laatikosta tuli ihan toimiva kapistus ja se on ollut hyödyksi. Pöytätilaa ei edelleenkään ole liikaa, mutta ainakin työkalut ovat näppärästi saatavilla kun ne vain muistaa aina laittaa takaisin samaan paikkaan.
Vaikka rakentelu ei itsessään liity elektroniikkaan juuri millään tavalla, niin on hyvä muistaa että näitä asioita harrastellessa työkalut ja niiden käyttö/säilytys on olennainen osa "laadukasta tekemistä" :D.