Kotityöhuoneen kunnostus

Alunperin julkaistu: 11.2.2017

Viimeksi muokattu: lauantai 9.12.2017

Aikojen saatossa työhuoneeni oli ajautunut alla olevan kuvan mukaiseen kaaokseen. Pöytätilaa oli niukasti ja aina jokin roju on tiellä jos jotain yksinkertaistakin yritti tehdä. Näin ollen kotityöskentelystä tuli tuskastuttavan hidasta ja aina jokin asia oli hukassa.

Minulle avautui kuitenkin tilaisuus päivittää huonettani uudempaan, olihan työpöytäkin jo lähes kymmenen vuotta vanha ja raihnainen. Uuden työpöydän sain ilmaiseksi työpaikaltani, koska sieltä remontin tieltä raivattiin tilaa ja muutettiin toistaiseksi eri tiloihin tekemään suunnittelutyötä. Ennen kuin uuden pöydän pystyin ottamaan kuitenkin käyttööni, niin minun täytyisi suorittaa suursiivous sekä tavaroiden uudelleen järjestely ja järjestyksen suunnittelu.

Roskiin meni monta pussillista tavaraa, mahdollisimman hyvin lajiteltuna tietenkin. Jonkin verran jäi vieläkin yli elektroniikkaromua, mutta pitää jossakin vaiheessa saada vietyä ne kierrätykseen pois jaloista pyörimästä.

Tämänkertaisessa rakenteluoperaatissa kului aikaa 4 päivää, kaikki eri pituisia päiviä. Osa päivistä kesti 5-6 h kun taas pisin työpäivä venyi 14-tuntiseksi. Uskomatonta, miten paljon kaikkee skeidaa sitä löytyykin... 🙂 No, mutta sen pidemmittä puheitta itse rakentelun pariin!

Vanhan pöydän purkaminen ja uuden kasaaminen

Kaikki alkoi tietenkin sillä, että vanhalta pöydältä täytyy kaikki tavarat siirtää ja lajitella omiin paikkoihinsa, sekä kytkeä irti tietokoneet, näytöt, mittalaitteet ja virtalähteet sekä muut vermeet. Purkukuvia ei vanhasta pöydästä sen liioin ole, mutta ne nyt ei kiinnosta ketään muutenkaan. Uutta pöytää aloitin purkamisen ja huoneen siivoamisen jälkeen kasaamaan olohuoneessa. Kaaos oli levittäytynyt tasaisesti kohti olohuonetta tässä vaiheessa ja keittiökään ei romuinvaasiolta välttynyt.

Ihmettelin suuresti, miten en löytänyt pölyn ja roinan seasta ketään kadonnutta henkilöä tai mitään erityisen arvokasta. Lattialle jäi vanhan pöydän purkamisen jälkeen runsas kasa villakoiria, pöydältä joskus tippuneita ruuveja, komponentteja ja muita roskia. Kaapelikasa lojui tietokoneen takana. Kun puhdistin ja raivasin nurkan, niin se alkoi näyttää jo asunnon lattialta.

Älkää hyvät ihmiset enää koskaan ostako pöytiä, joiden alta ei pääse kunnolla siivoamaan tai nostamaan mitään. Eli iso ei-ei vanhanmallisille pöydille, joka minullakin oli käytössä. Ihan käytännön juttu.

No, homma jatkuu. Seuraavaksi kasataan pääpöytä.

Pöydän kasausta alla olevissa kuvissa. Myös johtimien reitityksien suunnittelua. Martelan pöydät painavat btw niimmaannBirusti! No, kokopuutahan ne kyllä ovatkin. Tai jos ei kokopuuta, niin ei ainakaan mitään Ikean lastulevyä!

 

Olin saanut myös tuollaisen tietokoneen tellingin. Asennustavasta en ollut ehkä täysin perillä miten tuo pitäisi laittaa. Ilmeisesti se on tarkoitettu kiinnitettäväksi johonkin seinämään. Nythän en niin voinut tehdä niin piti soveltaa. Teline kuitenkin osoittautui aivan liian heiveröiseksi tietokoneelleni, joka on erityisen painava äänieristysten ja spesiaalin kotelon vuoksi.

Kun uusi pöytä on saatu kiikutettua työhuoneeseen, niin sivupöydällä olevat romppeet voidaan nyt siirtää pois tieltä ja alkaa rakentamaan puuttuvia palasia ja lauleskelemaan samalla Robinia...Tai ehkä ei sittenkään.

Alla olevassa kuvassa tavarat ovat maagisesti siirtyneet toiselle puolen huonetta uudelle pöydälle. Kuvassa näkyvä ämpäri ei ole jaossa, arvottavana, eikä muutenkaan ilmainen, joten turha kysellä perään!

Toinenkin nurkkaus alkaa näyttämään paremmalta, kun vanhat ja rikkinäiset pöydät on saatu purettua.

Väliaikainen sijoituspaikka vanhoille pöytälevyille löytyi sopivasti kulkuväylältä.

Rullat pöytien alle

Puuilossa myydään eurolla kumipintaisia 50 mm:n kalustepyöriä. Tein näistä pyöristä rullat pöytäni alle, koska tarvitsin liikuteltavaa pöytää. Tarkemmat kuvatekstit pyörien kohdalta voit lukea blogista.

Rullat alle ja oi kun on kevyt siirrellä tätä pöytää.

Lisäsin pöytien seinänpuoleisiin päätyihin hieman vaimennusmateriaalia, etteivät pöydät kolise seinään jos vähän heilauttaa tai pukkii pöytää. Vaimennusmateriaalina toimi tässä tapauksessa ikkunantiivistenauha.

Lisäpöytä valmiina

Otsikkokin sen kertoo. Pöytätilaa alkaa löytymään nyt runsaasti lisää ja pöydän allekin mahtuu vaikka piiloon pahaa maailmaa. Päätyyn pitää kuitenkin vielä rakentaa pätkä, koska kyllähän tuolla yhden pöydän mentävä aukko on.

Päätyyn rakennetaan ensin sopivasta kohtaa sahatut tuet pöytien jalkoille.

Lisäruuvi kumilutteron läpi porattuna pitää asennuskehikon niin sanotusti "vaaterissa". Muuten jalat saattaisivat harittaa hieman.

Lisäpöytä valmiina koitokseen.

3D-tulostimelle oma erityinen paikka

Lisäpöydän pöytälevystä jäi vielä sopiva pätkä, mikä soveltui hyvin printteripöydäksi. Vanhan pöydän jalat tulivat nyt tarpeeseen.

Loppusilaus

Huone alkaa rakentelun, viimeistelyn ja siivoilemisen jälkeen näyttää hiljalleen siltä, että tässä jopa mahtuu olemaan ja tekemäänkin jotain.

Rakentelin pienille meisseleille ja kuusiokoloavaimille sekä poranterille vanhan laatikon vetimen osista vielä tuollaisen pöydän alta esiin vedettävän lisätason.

Alla olevasta kuvasta huomaa, että pöytää voi kätevästi siirtää pois tieltä (jos haluaa pääsyn esim. ikkunan luo) tai jostain muusta syystä pöytää haluaa liikutella. Meinaa ehkä vähän turhankin helposti liikkua, mutta ei sentään itsestään lähde liikkeelle.

 

Vanha verrattuna uuteen

Kun vertaa vanhaa (hallittua) kaaosta uuteen niin romua on edelleen aika paljon, mutta paljon järkevämmin ja helpommin saatavilla. Myös työskentelyergonomia on parantunut huomattavasti.

P.S Käytin kuvien koon muuttamiseen ja uudelleennimeämiseen FastStone Photo Resizer -ohjelmaa. Ihan kätevä softa.