Kuumaliimapistoolin modaus

Alunperin julkaistu: 3.12.2017

Viimeksi muokattu: sunnuntai 3.12.2017

Kuumaliima on monelle ihmiselle tuttu ja hyödyllinen aine. Sen avulla voidaan kiinnittää joko pysyvästi tai väliaikaisesti esineitä ja osia toisiinsa kiinni. Se on myös monesti kaikenlaisessa prototyyppien kehityksessä sekä esineiden rakenteluissa oiva apuväline tilapäiseen kiinnitystarpeeseen.

Kuumaliimapistooleita on monenlaisia, mutta minulla sattuu olemaan tällainen Rapid EGPoint kuumaliimapistooli. Sinänsä ihan kätevä työväline, mutta siitä puuttuu mielestäni yksi olennainen asia eli virtakytkin. Kyseinen kuumaliimapistooli on kätevä, kun siinä ei roiku johtoja rajoittamassa käytettävyyttä, vaan sen voi irroittaa lämmitystöpselistä hyvinkin kätevästi ja viedä pistoolin sinne missä sitä tarvitaan. Tästä seuraa kuitenkin yksi ongelma ainakin hutasun laboratoriossa: tätä ei voi telineessä pitää jatkuvasti.

Olen siis rakennellut pistoolille telineen, mihin tulee jatkuva sähkö joka pitää pistoolin kuumana. Tämä ei ole kuitenkaan hyvä juttu sähkön käytön kannalta (sähkönsiirtomaksut ovat Loisteella suorastaan ryöstöä = kolminkertainen hinta verrattuna sähkön myyntihintaan), eikä muutenkaan ole hyvä pitää sähköjä tässä vekottimessa päällä 24/7.

Tästä syystä päätin modata ja rakentaa kuumaliimapistooliin virtakytkimen. Samalla kertaa kun tätä nyt modataan, niin lisätään siihen myös 3 mm:n LED-valo ilmaisemaan milloin pistoolissa on sähköt ja millon ei.

Tarvittavat välineet

Modausta varten tarvitaan virtakytkin, LED ja vastus. Tietysti työkalujakin tarvitaan, alla lyhyesti lista näistä:

  • Dremel
  • Katkaisulaippa
  • Mattoveitsi (katkoteräpuukko tai -veitsi)
  • T15 Torx-pää missä reikä keskellä, mikälie virallinen nimi
  • Juotin
  • Katkaisupihdit
  • Suojalasit

Pistoolin purkaminen

Aluksi täytyy tietenkin pistooli purkaa, että nähdään sisälle mihin kohtaan kytkimen pystyisi asentamaan. Tämä onnistuu Torx-avaimella (T15), minkä keskellä on n. 1,5mm reikä. Olen joskus aikoinaan hommannut itselleni pelikonsolien purkamiseen tarkoitetun avainsetin, mistä kyseinen pää sattui löytymään.

Reiällinen TORX-pää.

Pistooli on rakenteeltaan sinänsä aika simppeli, mutta liipasinsysteemiin on varmasti käytetty työtunteja pohtiessa, kuinka liimapuikko liikkuisi eteenpäin liipaisinta painamalla. Ellei sitten vain ole kopioitu jostain olemassa olevasta designista. Kukapa näistä tietää.

Kytkimen paikkaa hahmottelin ihan käsipelillä, että mihin kohtaan tämä mahdollisesti menisi. Paikka löytyi nopeasti kahvan alaosasat, virtaliittimen läheltä. Aika luonnollinen sijoituspaikka sanoisin.

Dremelin katkaisulaikka pureutuu kahvan muoviin aika helposti ja kolo virtakytkimelle on nopeasti tehty. Tässä joutui jonkin verran käyttämään apuna myös mattopuukkoa (katkoteräveitsi). Muovi on yllättävän pehmeää ja mietenkin, että tämän muovin täytyy olla jotain erityismuovia, koska tämän pitää kestää vastuksen kehittämää lämpöä suuttimen ympärillä. Suojalasejakin kannattaa käyttää dremelöitäessä.

Tarinan opetus tälle modaukselle lienee se, että AINA mitataan kahdesti ja leikataan/sahataan/katkaistaan yhdesti. Tässä kävi minulla lapsus, ja mittasin väärin (johtuen siitä että kytkimestä mittoja otettaessa se oli toisessa kahvan puolikkaassa eri päin kuin toisessa).

Noh, näillä mennään mitkä kortit on jaettu.

Kytkimen paikan teon jälkeen porasin reiän 3mm:n ledille pistoolin takaosaan ja juotin 220k vastuksen ledin kanssa sarjaan. Virraksi ledille tulee noin 1 mA ja tehohäviö virranrajoitusvastukselle noin 220 mW. Aika rajoille menee vastuksen speksin (250 mW) kanssa, mutta labraolosuhteissa eli sisätiloissa toimii kyllä.

Lopuksi vain pistoolin kasaus ja ruuvien kiinnitys ja homma on paketissa. Ei mitenkään erityinen rakentelu, mutta monesti ne on ne pienet asiat jotka tekevät eron!