RC666 Pistehitsilaitteeseen latausvalo

Alunperin julkaistu: 31.10.2023

Viimeksi muokattu: tiistai 31.10.2023

Pistehitsilaitteella voidaan tehdä nimensä mukaisesti pistemäisiä hitsauksia ja tämä työkalu on varsin kätevä, jos johonkin laitteeseen pitää akku vaihtaa. Laitteella hitsataan nikkelipinnoitettua metalliliuskaa Li-Ion tms. akkujen napoihin (nikkelirainaksikin joissain piireissä näitä liuskoja kutsutaan). Tämä kirjoitus ei ehkä aivan suoranainen rakentelu ole, mutta haluan sen tänne rakentelut otsikon alle lisätä kuitenkin.

Laitteessa ei muuten ollut mitään vikaa, mutta kun latauskaapeli kytkettiin laitteeseen, niin mistään ei tiennyt kulkeeko virta vai ei. Halusin tähän alun perin lisätä latausledin, mutta osoittautui että sen suurempaa modausta ei tälle tarvittu, muuta kuin yksi vastus oikeaan paikkaan.

Pistehitsilaitteen avaus ja modaus

Ensimmäiseksi täytyy tämä laite avata ja tarkastella mitä tälle voidaan tehdä. Laitteen rakenne on erittäin yksinkertainen ja alla olevassa kuvassa nähdään kaikki irti lähtevät osat, joita olivat ruuvit (4kpl), IO-peitelevy, kuori ja itse laitteen elektroniikka.

Toiselta puolelta piirilevyä paljastuu akku.

Tässä vaiheessa huomasin, että on aika rohkeasti jätetty akun napojen kiinnityspulttien päät suojaamatta ja sähköä johtavat pultit tulevat aika lähelle laitteen metallirunkoa. Toki alumiinikuoressa on anodisointi/eloksointi joka hieman eristää, mutta mielenrauhan vuoksi lisäsin vähän kapton-teippiä näiden suojaksi.

Rohkelikkojen ideoita...

Samalla piirilevyä tutkiessani, syötin laturista virtaa laitteeseen micro-USB-liittimen kautta ja mittasin jännitemittarilla mihin lataussähkö oikein tulee ja mistä voidaan signaali ledille ottaa. Paikka löytyi aika hetimiten itse latauspiirin jalasta. Taittelin 820 ohmisen vastuksen jalat sopivaan muotoon ja lisäsin eristettä jalkojen ympärille johtimen kuoresta.

Seuraavaksi testaus ennen lopullista kasausta.

USB-testikaapelin teko

Testausta varten tarvitsin testijohtimen ja koska näitä USB-johtoja on nyt kertynyt vuosien saatossa vaikka millä mitalla, niin yhden raaskin hyvinkin teurastaa tätä tarkoitusta varten. Eli siis päät poikki ja banaaniliittimet johtimien toisiin päihin.

Ylimääräisestä micro-USB-kaapelista katkaistiin USB-A pää pois.
Banaaniliittimet juotettu plus- ja miinusjohtoihin.

Samaa kaapelia voidaan käyttää myös muiden laitteiden testauksessa. Kaikenlaisia muita testikaapeleita labrasta löytyy kyllä, mutta tämä oli jostain syystä muka niin erikoinen, ettei tällaista vielä aiemmin ollut...

Latausvalon testaus

Laboratoriovirtalähteestä syötettiin uuden testijohdon avulla laitteelle sähköä ja ainakin powerin mittarit kertoivat että akkuun kulkeutuu sähköä.

Varmistin saman vielä virtamittarilla ja mittasin myös akun napajännitteen:

Pistehitsilaitteeseen tuli nyt lataukselle merkkivalo, joka on samalla myös laitteen alhaisen varaustilan eli "low battery" merkkivalo. Käytännössähän tämä ei haittaa, koska ko. led ei ollut päällä aiemmin vaikka akku oli vähissä ja micro-USB-johdin kiinni laitteessa. Eli nyt saatiin tavallaan samalle ledille kaksi toiminnallisuutta aika simppelillä modauksella.

Aikaa kului noin pari tuntia ja haastavuudeltaan tämä työ ei ollut mikään erikoinen eli sanotaanko 1/5.