Omassa talossa on kaikenlaista pientä ja suurempaa tekemistä, ainakin tämän ikäisessä talossa missä asumme. Tässä kirjoituksessa tuon esille, kuinka hyödynsin 3D-tulostinta kodin pienessä kaapelointityössä.
Modeemin paikka ja kaapeleiden veto
Tarina alkaa siitä, kun kaapelimodeemille piti löytää kodissa paikka jostain muualta, kuin lattialta tai lipaston päältä. Talossamme kaapeli modeemille kulkee talon sisäkaton yläpuolelta piilossa, mistä se alas tullessaan jatkoi listoja pitkin makuuhuoneeseen. Halusin asentaa kaapelin vähän huomaamattomampaan paikkaan ja asensinkin käytävän päätyyn hyllyn korkealle, mihin modeemi saa tehdä pölyisen pesänsä.
Kaapeli joka tulee modeemille päättyy pistorasiaan ja pistorasiasta lähtee koaksiaalikaapeli modeemille. Tokmannilta löysin alennuslaarista tällaisen sopivilla liitinpäillä olevan antenniliitinrasian, mistä ajattelin että saan tehtyä siistin liityntärasian itse modeemin koksujohtimelle. Itse kaapelirasian muokkaamisesta vähän myöhemmin lisää.
Modeemilta puolestaan lähtee yksi ethernet-johdin toiseen huoneeseen kytkimelle ja kytkimeltä sitten omissa töpseleissään muille laitteille. Langattomia yhteyksiä ei luonnollisesti tarvitse reititellä.
Ethernet-kaapelin mitoituksen jälkeen piti porata sopiva läpivientireikä työhuoneeseen, mihin kaapeli modeemilta kulkeutuu. En ottanut työhuoneen katon alemmuuskompleksia huomioon reikää poratessa (eli työhuoneen katto oli matalammalla kuin käytävän katto), jolloin käytävän puoleiseen seinään tuli ylimääräinen reikä. Uppistakeikkaa, "no katsotaan mitä siihen keksitään" tuumasin, ja jatkoin työskentelyä. Seinä mihin reikä tehtiin on sisäseinä, joten läpiviennin tiivistystä ei tässä tarvittu.
Oikeasta reiästä pujotettiin ethernet-johdin läpi ja nyt voitiin alkaa toteuttamaan kaapelin piilotusta U-mallisten johtokourujen avulla.
Tässä kaapelikourujen asentamisessa ei ole mitään ihmeellistä, mutta lyhyesti: kouru mitataan sopivan pitkäksi tai lyhyeksi ja päätetään jatketaanko kulmasta 45 vai 90 asteen kulmassa. Siistimpi jälki on 45 astetta, mitä itse suosittelen käyttämään aina kun voi.
Ongelmaksi tässä vaiheessa kuitenkin muodostui, kuinka saan kaapelin läpiviennin näyttämään vähän siistimmältä ja niin, ettei tarvitse lähteä rautakauppoja koluamaan läpi ainoastaan löytääkseen tarkoitukseen sopivan, mutta liian suuren läpiviennin.
3D-tulostettu kaapeliläpivientirasia
3D-tulostimen käyttö tähän tarkoitukseen osuu taas kuin nyrkki silmään ja tällä saadaan taklattua varsin yksinkertainen, mutta spesiaali ongelma.
Piirustelin aluksi ruutupaperille karkean mittakuvan, mistä siirsin sen CADiin eli Fusion 360 -ohjelmaan. Ohjelmasta malli vietiin Cura-viipalointiohjelmaan ja siitä edelleen printterille ja alla nähdään lopputulos tai itse asiassa ensimmäinen versio tulosteesta. Vasta neljäs tulostus oli oikea lopullisissa mitoissaan, mutta näissä meni vain noin 10 minuutta per tuloste, joten kokonaisuudessaan melko nopea iterointi ja työvaihe.
Asennuksen ideana on, että läpiviennin kapea osa tulee tehdasvalmisteisen kaapelikourun sisään kansi kiinnitetään liimalla. Olisin tähän voinut jotain klipsujakin suunnitella, mutta en jaksanut käyttää yhtään enempää aikaa kuin oli aivan pakko.
Kiinnitys tälle kappaleelle tapahtuu pohjasta kaksipuolisen teipin avulla, minkä trimmasin sopivaan muotoon askarteluveitsen avulla.
Tekemääni virheelliseen reikään kustomoidun läpivientitulpan tulostus onnistui myös samalla tulostussessiolla. Mitoitin nopeasti Fusionissa 20mm reikään sopivan matalaprofiilisen tulpan.
Loput työstä olikin sitten vain kaapelikourujen mittaamista, leikkaamista ja asennusta. Tapetit ovat vanhoja ja tapettien pinta ei välttämättä kestä kaapelikourun ja kaapelin painoja, joten käytin asennuksessa apuna viimeistelynaulainta. Asetin voiman naulaimeen niin, ettei se ampunut naulaa aivan pohjaan asti, jolloin sain sen pihdeillä väännettyä poikittain. Jos olisin ampunut naulan loppuun asti, se olisi mennyt kaapelikourun pohjasta läpi eikä olisi ollut lisäapuna yhtään.
Antennirasian modaus kaapelimodeemille sopivaksi
Antennirasiaa piti modata, että signaali kulkee modeemille asti koaksiaalikaapelissa. Seuraavassa lyhyesti siitä.
Aluksi rasia tietenkin avataan ja katsotaan miten modaus voidaan suorittaa. Kuten kuvasta näkyy, voidaan muokkaus tehdä helposti poistamalla filtterikomponentit ja katkomalla ylimääräiset kuparit piirilevyltä.
Lopuksi vain rasia läjään ja kiinnitys seinään.
Tällaiset pienet tekniset ehostustyöt menevät todo-listassa usein aika alhaalle prioriteeteissa, mutta toisaalta, kun näitä nippelihommia saa tehtyä niin ne ovat ihan tyydyttäviä ainakin itselleni.
Jos kirjoituksesta tuli mieleen, että tarvitset 3D-tulosteita tai muuta apua projekteissasi, ota yhteyttä 3D-tulostuspalvelun sivuilta tai palautelomakkeen avulla Info-sivun kautta!