Lisävalo LCD-näytön taustavalosta

Alunperin julkaistu: 21.10.2017

Viimeksi muokattu: lauantai 28.10.2017

Valoa kansalle! Sitä nimittäin tarvitaan kun väkertää illan hämärässä elektroniikkanurkassa.

Kaapissa lojui käyttämättömänä tällainen LED-valolista, joka on alunperin purettu LCD-näytöstä. Eli kyseessä on LCD-näytön taustavalo. Lisäksi minulta löytyi ylimääräinen vanha nokialaisen laturi (5,7V nominaalijännite, 890 mA). Mutta kuinka ollakkaan, taustavalo vaatii yli 20 volttia toimiakseen (24 volttia nominaali). Tähänkin hätään löytyy valmiina ratkaisu nimittäin Step-Up muunnin eli hakkuri.

Tuli joskus tilattua Ebaysta tällainen hakkurimoduli nimeltään XL6009. Tätä tuotetta en ole aiemmin vielä päässyt käyttämäänkään, joten tässä oli hyvä tilaisuus kokeilla myös tätäkin palikkaa.

Hakkurimoduuli toimii 3-32 voltin jännitteellä, joten nokialaisen 5,7 volttia pitäisi riittää mainiosti tälle pikku kikkareelle.

Kaiken hyvän lisäksi tämä on sen verran yleinen moduuli, että tälle löytyy Thingiversestä myös 3D-tulostettavat kuoret valmiina: https://www.thingiverse.com/thing:879319.

Joten kun kaikki osat on kasassa, ei muuta kuin rakentelemaan.

Kotelon tulostus

3D-tulostettavat kuoret löytyivät siis osoitteesta https://www.thingiverse.com/thing:879319, mistä laturoin ne tietokoneelleni viipalointiohjelmaan.

Printtasin pohjaosan Anet A8-tulostimella ja kansiosan miniFactory3-tulostimella. Näin ollen tulosteissa säästyi aikaa, kun kahta kappaletta pystyi tekemään yhtä aikaa.

Kytkennän trimmaus

Juotin nokialaisen muuntajan plus- ja miinusjohdot hakkurimoduuliin kiinni ja trimmasin jännitettä noin 22 volttiin potikasta pyörittämällä. Olin aikaisemmin laboratoriovirtalähteen avulla testannut, että LED-lista loimottaa tällä jännitteellä ihan hyvin ja sopivan kirkkauden saa kun ledien virta on noin 130-150 mA.

Kiinnitin pienen etuvastuksen ledien kanssa sarjaan ja mittasin paljonko jännitettä jää vastuksen yli. Halusin käyttää mahdollisimman vähätehoista etuvastusta, joten säädin hakkurin jännitettä kunnes vastuksen yli jäi enää noin 0,6 volttia. Tällöin pystyin käyttämään noin viiden ohmin vastusta eikä siihen jää juuri mitään tehohäviötäkään.

Virranrajoitusvastus ja kotelointi

Koska varsinaista 5 ohmin vastusta en sattunut omistamaan, tyydyin tekemään vastuksen 1,21 ohmin sarjavastuksista kytkemällä. Kytkin 4 vastusta sarjaan, joilloin vastukseksi muodostui aika tarkkaan 4 ohmia.

Koteloin hässäkän kutistesukan sisään piiloon epäileviltä katseilta.

Kotitekoinen 5 ohmin vastus

Tämän jälkeen ei tarvinnut muuta kuin kiinnittää johtimet ja kasata kotelo.

Tässäpä pieni vinkki teille kotinikkareille: jos on hankaluuksia saada jokin kappale pysymään paikoillaan työskentelyn aikana, niin käytä tällaisia pieniä puristimia tai muuta vastaavaa, niin ei kappale karkaile.

Vedonpoistot kaapeleihin perinteisesti nippusiteillä...

Ja koko homma pakettiin plastofast-ruuveja apuna käyttäen:

Etukanteen tein jännitteen (kirkkauden) säätöä varten aukon, mistä pystyy moduulin potentiometriä pyörittelemään. Tässä täytyy kuitenkin muistaa etuvastus ja siihen jäävä tehohäviö, ettei käy ylikuumenemisjuttuja!

Ja koko homman niputus kuinka yllättävää, nippusiteillä! Voilá!

Alla olevassa kuvassa nähdään kuinka valo käytännössä on apuna työskentelyssä:

Vasemmalla on ennen ja oikealla jälkeen. Valo on mielestäni miellyttävämpi, vähemmän pistemäinen ja tummia varjoja on vähemmän, koska valoa tulee nyt paremmin monesta eri suunnasta. Kamerassa nämä erot eivät niin hyvin näy, mutta jos et usko niin tule katsomaan ;)!