Tietokoneen ilmanvaihdon testaus savukoneella

Alunperin julkaistu: 10.2.2017

Viimeksi muokattu: lauantai 9.12.2017

Nykyisille ja vanhemmillekin tietokoneille on tärkeää riittävä jäähdytys ja ilmanvaihto lämpötilojen pitämiseksi kurissa. Jos tietokoneen jokin komponentti ylikuumenee, voi seurauksena olla rikki mennyt komponentti ja pahimmassa tapauksessa tietojen menetys. Prosessorilla ja emolevyllä sekä näytönohjaimilla yleensä on ylikuumentumissuoja, jolloin ne sammuttavat itsensä, mutta tähänkään ei aina välttämättä luota. Paras tapa varmistua kaiken toiminnasta onkin nähdä asia henkilökohtaisesti omin silmin.

Olen useasti ihmetellyt ja mietiskellyt, mikä olisi hyvä keino testata tietokoneen ilmanvaihtoa ja sainkin eräänä päivänä idean, että savukoneella ja "elmukelmulla" tämä onnistuisi. Niinpä tilasin netistä savukoneen ja savunestettä, tarkoituksena rakentaa läpinäkyvä ikkuna läpinäkyvästä muovista ja testata savun käyttäytymistä tietokoneen kotelon sisällä. Savun avulla pystyisin siis näkemään, kuinka ilma tietokoneen kotelon sisällä käyttäytyy.

Testausvälineet

Tätä rakentelua taikka testausta varten tarvitsin siis savukoneen. Kyseinen savukone on thomann.de sivuilta tilattu ja on merkiltään Eurolite N-10. Savukoneen lisäksi tarvitsin letkua, millä ohjata savu tietokoneen sisään ja tämä letku löytyikin imurista. Kiinnittämiseen puolestaan käytin "mualiman parasta" Ponsse-teippiä. Alla olevassa kuvassa nähdään testattava tietokone ja savukone letkun nokassa.

Sivuikkuna ja esivalmistelut

Jotta savun voi nähdä, täytyy kotelosta poistaa toinen sivupelti. Sivupellin paikalle kiinnitin teipin avulla muovikelmua, jonka läpi toimintaa voi ihmetellä.

Kiinnitin kelmun ilmatiiviisti, jonka jälkeen tiivistin myös kotelon alustan teipillä. Kiinnitin myös imurin letkun "hönkimään" savua ainoastaan kotelon alle, sillä käytännössä tässä kotelossa kaikki ilma tulee alhaalta ja alhaalta edestä. Alla olevassa kuvassa tiivistykset on vielä kesken, mutta siitä saa selvää mitä tarkoitan.

Kotelon ilmanvaihdon testaus

Kun sain kiinnitykset tehtyä, oli aika aloittaa testaus. Sen enempää jorisematta alla olevasta videosta nähdään kuinka savu tietokoneen sisällä käyttäytyy.

Otin testauksen aikana muutaman muunkin videon, mutta tämä varmaan riittää tältä erää.

Tietokoneen ilmanvaihto toimi hyvin, eikä sisälle jäänyt mitään ilmapyörteitä. Aivan aluksi tällaisia oli, koska kaikki tuulettimet eivät pyörineet. Tämä selvisi lopulta ja ongelmana oli kosketushäiriö. Videon lopussa kyseinen pyörre näkyy kelmujen liitoskohdassa prosessorituulettimen edessä. Pyörre poistui kun kaikki tuulettimet alkoivat toimimaan.