HBM X-2L metallijyrsin

Alunperin julkaistu: 3.2.2018

Viimeksi muokattu: lauantai 3.2.2018

Nälkä kasvaa syödessä sanotaan. Vanha sananlasku, joka pitää mielestäni paikkansa hyvinkin monessa asiassa. Esimerkiksi harrastuksissa, joissa rakentelu ja kaikenlainen puuhastelu on lähellä sydäntä. Tai käsiä ehkä enemmänkin. Mutta kuitenkin.

Metallintyöstö on tähän mennessä onnistunut lähinnä käsipelillä, rautasahan, viilan, pylväsporakoneen, akkuporakoneen ja pistosahan avulla. Olenkin pitkään haaveillut paremmasta tavasta työstää metallia ja aluksi ajattelin, että ostaisin jyrsinteriä ja ristisyöttöpenkin pylväsporakonettani varten. Asiaa kuitenkin aikani tutkittua huomasin, ettei se ehkä ole kaikista turvallisin eikä tarkinkaan menetelmä toteuttaa tällaisia haaveita. Parhaimmassa tapauksessa päädytään ehkä johonkin tämän kaltaiseen lopputulokseen:

Mutta täytyyhän tuosta jo päätellä, että ei hyvä.

Jyrsimen ominaisuuksiin kuitenkin kuuluu suhteellisen hyvä mittatarkkuus, alle 0,1mm reilusti. Joten yllä olevan metodin päätin suosiolla unohtaa. Lisäksi päättelin, että äkkiä olisin tuhlannut enemmän rahaa tai ainakin lähelle yhtä paljon, kuin kotipajaan sopivaan jokseenkin kunnolliseen jyrsimen ostamiseen.

Jyrsin netistä

Omistin siis jo aiemmin pylväsporakoneen toki, mutta pylväsporakoneella ei jyrsintää kannata tehdä, sillä pylväsporakone ei ole suunniteltu kuin vertikaalisiin rasituksiin, joita syntyy kun poranterää painetaan porattavaa kappaletta kohti. Eikä se sitäpaitsi ole väljyytensä vuoksi niin tarkkakaan tätä tarkoitusta varten. Tai ei ainakaan puuilon porakone ollut.

En halunnut ostaa mitään monen tuhannen euron jyrsintä, ei siihen kyllä varaakaan olisi ollut, mutta jotakin oli saatava. Polte oli kova. Näinpä siis googlettelin monta erilaista verkkokauppaa läpi ja selasin tarjonnan, hinnat ja jyrsinten fyysiset koot.

Tiesin, että en halua kovin suurta jyrsintä, mutta ei mitään heiveröistäkään minkä kyynärpäällä pukkaisee nurin. Loppujen lopuksi päädyin sitten hankkimaan Rautajätin verkkokaupasta tällaisen HBM X-2L metallijyrsimen.

Jyrsimen speksit ovat seuraavat:

Max. Porauskapasiteetti teräkseen: 13 mm.
Max. Jyrsintäkapasiteetti teräkseen: 16 mm.
Moottori: 350 W.
Portaaton nopeudensäätö, 2 asetusta:
1: 100 - 1100 rpm.
2: 100 - 2500 rpm.
Karan isku: 180 mm.
Karan kartio: MK3. 
Pöydän mitat: 460 x 120 mm. 
Poikkiliike: 130 mm. 
Pituusliike: 3000 mm. 
T-urat: 12 mm. 
Kitasyvyys: 167 mm. 
Asennusmitat: 59 x 58 x 76 cm. 
Toimitusmitat: 64 x 60 x 73 cm. 
Paino: 60 kg.

Odottelin tilausta n. 3 viikkoa minkä aikana valmistelin kotipajaani jyrsintä varten, mm. siivoamalla työpistettä ja raivaamalla tilaa tälle masiinoiden masiinalle sekä hankkimalla uuden työpöydän. Samalla möin pois myös nyt periaatteessa turhaksi jäävän pylväsporakoneen.

Noin kolmen viikon odottelun jälkeen Kiitolinja eli DB Schenker toi paketin kotipihalleni puulaatikossa, mikä oli ihan odotettavaa koska eihän tämän painoista voi pahvilaatikossa toimittaa.

Puulaatikko

Vietyäni jyrsimen pajaani, paloittelin puulaatikon kappaleiksi ja vein sen kierrätykseen metallivanteineen päivineen, asianmukaisesti lajiteltuna tietenkin.

Jyrsimen nosto pöydälle ja takuun evääminen

Kun olin jyrsimen sisälle saanut, pystyin huokaamaan helpotuksesta. Noin 60 kg:n paino ei sinänsä ole mikään paha nostaa, mutta jyrsimen muoto ja terävät kulmat tekivät sen kuljettamisesta haastavaa tai lähes mahdotonta pelkästään käsin. Ilman lainattuja nokkakärryjä en tätä olisikaan millään sisälle saanut. Nokkakärryjä joutui käyttämään ennennäkemättömällä tavalla, koska olin yksin, mutta jääkööt se tekniikka minun salaisuudekseni.

Jyrsin roudattuna pirttiin.

Seuraavaksi jyrsin piti nostaa työpöydälle ja tässä käytinkin apuna yhden pysähdyksen taktiikkaa. Nostin jyrsimen ensin penkin päälle käsipelillä, minkä jälkeen sain siitä paremman otteen ja siitä edelleen uudelle työpöydälle.

Tässä vaiheessa täytyy sanoa että jyrsimen varastorasvaa oli käsissä ihan hyvästi ja hyvä niin. Eipähän ruoste iske ainakaan jyrsimeen.

Kun jyrsin oli paikallaan, huomasin että tämä ei mahdu tälle paikalle mihin olin sen suunnitellut. Tämä ei tullut yllätyksenä, koska olin tätä jo mielessäni pohdiskellut aiemmin, mutta nyt kun jyrsin oli käsissä niin pystyin asialle jotain tekemäänkin.

Jyrsimen elektroniikka tiellä
Ahdasta on...

Yllä olevaa kuvaa tarkastellessa huomataan, että jyrsimen korkeus ylittää työpöydän ylätason alapinnan korkeuden. Tämä ei ole ongelma jyrsimen rungon osalta, mutta elektroniikkalaatikon osalta kyllä. Avasin elektroniikkalaatikon kannen ja huomasin, että boxi on kiinni vain neljällä ruuvilla jyrsimen rungossa. Lisäksi rungossa oli kiinni maadoitusjohdot, eli asiallisesti oli myös sähköt tähän laitteeseen tehty. Harmi vain, että tässä asunnossa ei ole suojamaadoitettuja pistorasioita kuin keittiössä ja suihkutilassa, mutta sen asian kanssa pärjää kun tietää mitä tekee. No se sähköistä.

Elektroniikkalaatikon uudelleen sijoitus

Sijoittelin ja mallailin elektroniikkalaatikkoa pitkin runkoa kunnes mielestäni löysin sopivan kohdan uudelleensijoittamisen paikalle ottaen huomioon jyrsimen ylös-alas suuntaisen liikkeen ja työpöydän rajoitteet. Porasin ensin yhden reiän ja kierteytin sen, minkä jälkeen ruuvasin laatikon paikalleen ja merkkasin tuurnan avulla loput reiät tehtäväksi.

Yksi ruuvi, monta tulevaa reikää.

 

tuurnakohtia
tuurnatut reikien kohdat

Tuurnattujen kohtien poraus ja kierteiden teko. Puhukoot kuvat puolestaan.

reikiä

Kierteiden teko
Kierretappi M5 käsipelillä kierteytys.

Lopulta laatikko löysi uuden kotinsa.

Uudelleensijoitus
Elektroniikkaboxin uusi koti. Maadoitusjohtimet ovat kiinnitettyinä koneen runkoon jos epäilyttää.

SItten vain kansi päälle ja voimia omaisille.

Mukana tulleet työkalut

Jyrsimen mukana tulleet työkalut olivat jonkin verran rasvaisia, mutta näitä ei tarvinnut suuremmin puhdistella.

HBM 2-XL työkalut

Settiin kuuluu käytännössä kaikki millä jyrsimen saa purettua atomeiksi. No, ei ehkä ihan atomeiksi mutta erilaisiksi irtonaisiksi kappaleiksi. Tärkein työkalu on ehkä näistä suuri 36mm jakoavain millä säädetään jyrsimen pylvästä ja 17 mm avain ja tappi joiden avulla saadaan vaihdettua jyrsimen teräpäitä. Mukana tuli myös kaksi T-uran pulttia sekä tietysti syöttöruuvien kahvat.

Varastorasvojen puhdistus

Takuun todennäköisesti eväävän toimenpiteen jälkeen oli vuorossa toisenlainen toimenpide nimeltä puhdistus (ei se puhdistus).

Ruiskuttelin aluksi WD-40:ntä jyrsimen pöydän pintaan ja hinkkasin paperipyyhkeiden avulla varastorasvoja pois, samalla jyrsimeen ja sen vipuihin tutustuen, koska kuka muka lukee manuaalia ensin? (vitsi vitsi... RTFM). Mutta siirryin myöhemmin järeämpiin aineisiin. Jälleen puhukoot kuvat puolestaan.

Varastojankkia
T-urat ovat seksikkäitä.

T-urien speksit ovat:

T-urien mitat

Puhdistin varastorasvoja parhaani mukaan eri paikoista CRC Quickleen aineen avulla ja sen jälkeen rasvasin strategiset kohteet uudelleen CRC Multilube Pro rasvalla. En tietenkään rasvanpuhdistusainetta ruiskutellut koneen sisään miten sattuu tai laakereiden lähelle, koska se nyt ei olisi ollut kovin järkevää.

Harjasin vanhalla hammasharjalla varastorasvat myös hammastangosta pois samalla rätillä pyyhkien.

...rätti ei näy kuvassa :).

En ollut työssäni niin pikkutarkka, että olisin halunnut kaikki varastorasvat pois kaikista jyrsimen pinnoista. Kuitenkin sen verran tarkka olin, että liikkuvista osista putsasin varastorasvan pois. Nämä liikkuvat osat, kuten hammasrattaat ja liukupinnat kuitenkin voitelin CRC:n liukurasvalla uudestaan puhdistuksen jälkeen.

Poraistukastakin paljastuivat tarkemmat speksit, kun rasvat puhdistin pois:

Poraistukka 1-13mm B16

Pienellä räikällä ja ristipään avulla otin irti jyrsintäpään lastusuojan ja putsasin sen ihan Fairy-vesi liuoksella ja kiinnitin osat takaisin paikoilleen.

Rasvoittuneet suojat irti...
...pestynä...
...takaisin paikoillaan

Jyrsin alkaa nyt jo hieman näyttämään metallintyöstöön erikoistuneelta laitteelta. Kaikkia puhdistuksen yksityiskohtia en taltioinut kameralle, mutta pääpiirteittäin tässä olivat ainakin suurimmat osat. Tarkkaavainen lukija huomaa, että istukka on kuvien välissä vaihtunut, seuraavassa muutama sananen siitä.

Istukan irroittaminen MK3 kartiosta

Jyrsimen istukka, tai mikä tahansa muu työkalu irroitetaan jyrsimen kartiosta lukitsemalla pyörivä kara yläpäästä tapilla ja avaamalla 17 mm mutterin hieman auki.

Pultti auki
Istukan irroitus MK3 kartiosta alkaa löysentämällä yläpuolista pulttia.

Sen jälkeen napakka isku kumivasaralla (tässä tapauksessa käytin kumilla päällystettyä kahden kilon käsipainoa, koska kumivasaraa en omistanut ennen seuraavaa päivää) ja pitkä pultti (vetoruuvi) työntää istukan ulos kartiosta. Tämän jälkeen paikalle voidaan asentaa holkki-istukka.

MK3-kartion vaihto
Työkalupään vaihto.

Laitoin poraistukan holkki-istukkalaatikkoon odottelemaan käyttöä.

Poraistukka holkkien kaverina laatikossa.

Istukan suoruuden tarkistus

Asensin mittakellon magneettijalan avulla koneen runkoon kiinni ja tarkistin manuaalisesti käsin pyörittämällä, kuinka paljon istukka vemputtaa. En ole varma, onko metodi oikea suoruuden mittaamiseen, joten ei tästä sen enempää. Täytynee opiskella lisää ja tehdä uusia mittauksia varmaankin niin, että mittaan karan pyörimisliikettä suhteessä pöytään enkä runkoon.

Karan pyörimisliikkeen mittausta...oikea vai väärä mittaustapa? En vielä tiedä.

Joka tapauksessa mittakellossa näkyi maksimissaan kahden pykälän muutos. Yksi pykälä vastaa 0,01mm eli karan vaappuminen oli 20 mikrometriä. Hiuksenhieno siis. Edelleen painotan sitä, että en ole tarkistanut onko kara suorassa suhteessa pöytään.

Turvaominaisuudet

Jyrsimessä on myös turvaominaisuus, mikä katkaisee karan pyörityksestä virran jos pleksisuoja avataan. Koneessa kiinni oleva magneetti ja pleksissä kiinni oleva ruuvi pitää suojan paikallaan, ettei se ihan itsestään avaudu.

Virtakytkin ei kuitenkaan ole magneetissa, vaan pleksisuojan saranapuolella. Alla oleva animaatio esittää, kuinka kytkin toimii kun suoja avataan. Suojan saranassa on kolo, mihin kytkin painuu jousen voimasta ja katkaisee karan pyörityksen. Ihan fiksu systeemi. Ohitetaan tämä tarvittaessa ;).

BTW, GIF-animaatio tehty tällä työkalulla: http://gifmaker.me/.

Jyrsin iskukunnossa

Tässä se nyt sitten on. Valmiina tositoimiin. Tämän jyrsimen käytöstä, tai sen käytön opettelusta tullaan kirjoittelemaan blogiin tai rakenteluihin, vielä ei tiedä kumpaan kategoriaan aihe aina menee, mutta sivustolle kuitenkin.

Ensimmäisinä hommina jatkossa on kuitenkin pöydän suoruuden varmistus suhteessa jyrsimeen, ja muutenkin pöydän tasaisuuden varmistaminen mittakellon avulla. Ruuvipenkin kiinnitin jyrsimen pöytään ihan vain testatakseni kuinka se siihen istuu. Ei välttämättä ihan suorin ruuvipenkki, koska on hinnaltaan 11 euroa... Ehkäpä sitä pystyisi jyrsimellä vähän oikomaan, mutta sen homman jätän TODO-listalle kunhan tätä osaa paremmin käyttää ja tietää asioista paremmin. 

Täytynee vielä jonkinlainen lastusuoja tai seinä tai muu vastaava kehitellä, että lastut eivät lentäisi kovin pitkälle pois pöydän suunnasta lattialle, mutta tämä oli sitten jyrsimen valmistelun kannalta tässä. Olkaapa hyvä ja kiitos Rautajätille tämän artikkelin mahdollistamisesta!

Metallijyrsin puhdistettuna ja tuoreilla aineilla öljyttynä.