Työpajani, tai huoneeni oikeastaan kaipaili hieman päivitystä nykyiseen kuosiinsa. Nääs nykytilat olivat aika ahtaita ja tilaa oli rajoitetusti, koska suurimman osan työtilasta vei punttipenkki. Nakkasin punttipenkin nyt kuitenkin varastoon ja aloitin työhuoneeni valmistelun tulevaa Rautajätiltä tilattua metallintyöstökonetta varten.
Tuleva kone on siis metallijyrsin, minkä olettaisin olevan hyvä lisä 3D-tulostimien ja muiden työkalujen lisäksi. Ja mahdollistaahan se tosissaan metallin työstämisen, ainakin pienissä määrin, omiin tai tuttavien tarpeisiin.
Koska metallintyöstökone tarvitsee oman työtilansa, niin ajattelin että hommaan sille uuden pöydän. Ostinkin motonetistä tämmöisen Mag-Pro Tools metallisen työpöydän , mitä sitten tässä parin päivän aikana kasailin aina joutessani. Tämä blogaus kertoo mielipiteitä tästä tuotteesta...
Ensinkin, tuotehan oli vakuuttavan raskas ja painava. Sen roudaaminen kolmanteen kerrokseen kävi hyvin kuntoilusta ja salibandyn pelaamisen päätteeksi tämä oli hyvä lopputreeni väsyneille jaloille ja käsille. Siinäpä ne hyvät puolet sitten ehkä olivatkin.
Tämä tuote on tehty pulverimaalatusta 2 mm:n pellistä. Jokaisen kasattavan päässä on ns. "tatti" joka liitetään vastaavan osan reikiin, mistä on kuva alla:
Idea sinänsä on ihan hyvä ja suunnittelija varmasti tyytyväinen, mutta kun näitä reikiä ja koloja sai dremelillä ja viilalla suurentaa sopivan kokoisiksi, niin tämä ei ollut mitenkään miellyttävä kasata. Suoraan sanoen vitutti. Mutta ostos oli tehty ja käyttöönhän tämä oli otettava.
Tatit oli liitetty peltiin kiinni ihan niittaamalla ja näitä sai pihtien avulla taivutella oikeaan muotoon ennen palasten liittämistä toisiinsa.
Koska palaset eivät "loksahtaneet" kohdalleen kuten olisi olettanut, niin tämän pöydän kasaamisessa joutui käyttämään väkivaltaa ja tämä sitten näkyi tietenkin pöydän osien pinnassa:
Tätä ei tosissaan saanut suosiolla kasaan ja en edes jaksa alkaa kirjoittamaan mitä kaikkea tämän kasaan saaminen vaati. Tarkkaavainen lukija huomaa myös lisätyt ruuvit, mutta siitä lisää myöhemmin.
Selkeät ohjeet
Ohjeet olivat selkeitä ja niiden avulla kasaaminen onnistui hyvin, siitä yksi plus piste. Tai siis ymmärsi hyvin, että mitkä palaset tulisivat mihinkin kohtaan. Kasaaminen oli jos en jo sanonut, niin aivan perseestä.
Osat olivat myös numeroitu tarroilla, joten tämäkin oli hyvä apu kasaamisessa. Ainoastaan yhdestä osasta puuttui tarra ja loput tarrat irtosivatkin kun pöytää joutui vasaroimaan...
Pöydän kasassa pysyminen...
En pystynyt mitenkään luottamaan pöydän kasassa pysymiseen pelkästään näiden "tattiliitosten" avulla, joten jouduin poraamaan ja kierteittämään strategiset kohdat M5 pultille sopiviksi varmistimiksi.
Lisäsin M5-pultit pöydän jalkoihin alaosaan, missä yllättävää kyllä oli reiät valmiina? Samoin lisäsin pultit joka kulmaan ja "seinäpellin" tukivarsiin.
Pöydän yläosaan piti porata ja kierteyttää reiät, ettei pöytäpelti hyppää itsestään pois jaloistaan. Tuskin pomppaa jos pöydällä on painoa, mutta useamman kerran kävi niin, että kun yhtä kulmaa hakkasi kohdalleen niin reuna oli toisesta laidasta irti. No, ruuvi estää tämän kyllä:
Vetolaatikko
Lopuksi pöytään piti vielä asentaa vetolaatikko, joka oli oikeastaan helpoin osuus ja meni ihan niks ja naks. Siitä myös toinen plussa.
Asensin vetolaatikon pohjalle vanhasta jumppamatosta jarrun työkaluille, samaan tyyliin kuin työpöydän vetolaatikon kanssa tein. Kiinnitin maton liiman ja painojen avulla paikalleen.
Tarvittavat työkalut
Jos et omista työkaluja, niin älä edes haaveile tästä pöydästä. Tätä ei nimittäin saa kasaan ilman työkaluja. Alla oleva kuva tiivistää kaikki tässä käytetyt työkalut (mukaanluettuna siis nämä omat modaukset):
Listaan vielä alle nämä:
- Porakone
- Ruuvimeisseli
- Ruuveja ja muttereita M5
- Aluslaattoja eri kokoisia
- Viila pieni
- Viila iso
- Dremel ja hiontapää
- Vasara
- Apinapihdit tai leukapihdit, mitkä nuo nyt on...
- M5 hylsä ja räikkä
- Poranterä 4.2mm
- Kierretappi M5
Yhteenveto
Sain pöydän siis kasattua, ehkä hieman tukevammaksi tehtyä ruuvien avulla, mutta hieman arveluttaa tähän mitään raskasta laittaa päälle. Jalat kyllä varmaan kestävät sen 100 kg+, mutta muuten pöytälevy, peltiä kun on, on ihan naurettava.
Ajattelinkin, että käyn paikallisesta Puuilosta hakemassa tuohon päälle mäntyisen liimapuulevyn ja teen siitä sopivan kokoisen palasen pöytätasoksi. Eipähän ainakaan painu lommolle niin helposti jos jotain vähän tekee.
No mutta kuitenkin, ei mitään huonoa ettei jotain hyvääkin. Nyt on pienoinen metallityöpiste perustettu ja tätähän tullaan varmasti jatkossa parantelemaan. Alla olevassa kuvassa on heitelty työkaluja yms. jumppamaton päälle liimauksen kuivumisen ajaksi. Lopullinen järjestys lienee ihan toinen sitten.
Alla vielä video rämisevästä pöydästä, vetolaatikko-demonstraatioineen:
Kiitos mielenkiinnostasi jos tälle riville pääsit 🙂
EDIT: Pöytää on nyt päivitetty tukevammaksi poikkipuilla sekä puisella pöytälevyllä. Koko komeus näyttää nyt tältä:
Jyrsimestä lisää juttua tässä artikkelissa: https://www.hutasu.net/rakentelut/hbm-x-2l-metallijyrsin/.
Hyvä tarina, kiitos, tietää ettei osta. Oisit palauttanut koko paskan.
Mukava kuulla että tarina miellytti! Toisin kuin pöytä... 😀 Sain tästä itselleni kuitenkin hyvän pöydän pienellä lisätuunauksella ja vahvistuksilla. Motonetin asiakasystävällisyys ei kuulemani mukaan ole välttämättä parhain mahdollinen, siitä lisää kenties myöhemmin blogipostauksissa.