Vuosikausia varastossa pölyttyneen pleikkarin kohtaloksi oli päätyä kierrätykseen ja kaatopaikalle, mutta 3D-tulostimen avulla sain siihen elvytettyä henkeä vielä vähäksi aikaa.
Miksi pleikkari alunperinkin oli varastoon päätynyt vuosien saatossa, johtui siitä, että sen laser "ruksutti" ja aiheutti "Disc read error" -virhesanomaa. Tätä en ole aiemmin osannut korjata - ainakaan ennen tätä päivää.
"Disc read error" voi aiheutua monista eri syistä, mutta PS2-konsolissa hyvin yleinen syy on se, että laserin siirtäjäpalan muovinen kynsi on kulunut niin pahasti, että laser ei pysy sitä siirtävän moottorin mukana. Alla oleva kuva esittää tätä kyseistä osaa, joka ajan mukaan kuluu.
Tekohengityksenä pleikkarille, suunnittelin 3D-mallin tästä kyseisestä osasta ja 3D-tulostin sen. Tämä auttoi ainakin yhden illan verran, mutta myöhemmin kova PLA-muovi antoi periksi tai oikeastaan jousti pois tieltä, joten pysyväksi ratkaisuksi siitä ei ollut (johtui PLA-muovin ominaisuuksista, ei niinkään siitä että se oli 3D-tulostettu). En tosin tiedä onko tämäkään korjaus pysyvä ratkaisu, mutta sen näyttää vain aika.
Varaosa PS2-konsolin laseriin
Kuvassa näkyy tulostettu varaosa PS2-konsolin pohjasta irroitetun pellin päällä. Kuinka ollakkaan, laserin siirtäjäpalan mitat täsmäävät pellin kulmiin ja tästäpä sainkin idean tehdä paremman varaosan laserille.
Piirsin peltiin aluksi malliviivat, joita pitkin leikata. Punainen paksu tussi oli aluksi kädessä, minkä jälkeen vaihdoin ohuempikärkiseen tussiin, että viivat saa merkittyä tarkemmin. Siitä syystä siis näkyy kahta tussia kuvassa... Hupsis 🙂
Mitat merkittyäni, leikkasin akkukäyttöisellä Dremelillä pellistä viivojen mukaisesti palan pois. Huomatkaa "action"-kuva ja kipinät! Tämän jälkeen porasin 3mm terällä reiän palasen keskelle, mistä kiinnitys laserin runkoon tapahtuu ruuvilla.
Leikkauksen ja poraamisen jälkeen palaa pitää hieman hioa ja viilata, että irtonaiset pellin höysteet ja terävät kulmat saadaan pois.
Palasta täytyy sovittaa ensin paikoilleen ja keksiä millä tuon saa liikkumaan kuvassa näkyvän kierretangon matkassa. Tähän löytyi kuitenkin vastaus nopeasti, nimittäin polymorph!
Sulattelin pientä möykkyä polymorphista kaasusytkärin avulla, kunnes polymorph on läpikuultavaa (ja perkaleen kuumaa) tavaraa.
Muotoilin sulasta polymorphista kappaleen pellin palasen sekä kierretangon päälle/väliin ja annoin muotoilun rauhassa jäähtyä. Polymorph on täysin jähmettynyt silloin, kun sen väri on valkoinen ja sen läpi ei näe yhtään.
Kun muovi on kovettunut, voidaan tehty pellinpala poistaa ja rapsia muotoillusta polymorphista ylimääräiset muovit pois tieltä. Koska muovi on sulatettu kierretangon ympärille, niin siihen syntyneet urat ottavat kiinni kierretangon kierteisiin täsmällisesti.
Muovi on myös syytä liimata pikaliimalla pellin palaseen kiinni, sillä sen kiinnitys ei muuten onnistu.
Ennen liimausta sekä peltipalan, että polymorphin pinta puhdistetaan paperin ja asetonin (100%) avulla. Asetoni poistaa pinnasta kaiken rasvan ja lian. Toki se myös haisee hieman ikävälle.
Valmistunut varaosa näyttää nyt tältä. Ei kovin kaupallinen, mutta pitäisi olla toimiva. Periaate on sama kuin alkuperäisessäkin osassa, eli peltiä, minkä päässä on muovia.
Kun osaa nyt kokeilee paikalleen ja kierretankoa pyörittelee käsin, niin laser liikkuu moottorin mukana varsin hyvin. Rasvasin vielä öljyllä (polkupyörän ketjuöljy) kierretangon sekä kaikki liukupinnat ja puhdistin laserin "silmän" asetonin ja pumpulipuikon avulla.
Ei muuta kuin homma pakettiin ja kokeilemaan.
It's alive!
Ja kyllä! Niin se vain piru vie toimii. Sims2 levy käynnistyy ja aiemmasta laserin rutinasta ei ole tietoakaan. Ompa hyvä, että on Dremel, PS2 ja polymorph.