3D tulostettu tuulettimen pidike

Alunperin julkaistu: 11.2.2017

Viimeksi muokattu: lauantai 9.12.2017

3D tulostuksessa on monia asioita, joita tarvitsee ottaa huomioon kappaleita tulostettaessa. Yksi näistä asioista on esimerkiksi kappaleen jäähtyminen, mihin voidaan vaikuttaa ulkopuolisilla keinoilla. Tulostettaessa muovinauhan jäähtyminen korostuu esimerkiksi siltarakenteita tehdessä, jotta muovi kerkeää tarpeeksi jäähtyä kun se tulee suuttimesta ulos. Jäähtymistä ei kuitenkaan saa olla liikaa, ettei tulostusalusta tai tulostuspää jäähdy liikaa. Lisäksi, muovinauhalla pitää olla tarpeeksi lämpöenergiaa, jotta tulostettu nauha "hitsautuu" alempaan kerrokseen rakenteen lujuuden takaamiseksi.

Tulostimeni käyttää 24 voltin jännitelähdettä ja tällä jännitteellä ohjataan laitteen tuulettimia. Hommasinkin työpaikaltani 24 voltin jännitteellä toimivan lisätuulettimen ja ajattelin lisätä sen avustamaan kappaleiden jäähtymistä tulostimeeni. Tätä varten minun tarvitsi tulostaa tuulettimen pidike, jotta tämän sai asennettua paikoilleen.

Suunnittelin pidikkeen Google Sketchupilla ja tarkistin mallin NetFabb studiolla. Vaikka mallista löytyi muutama reikä, ei se viipalointia haitannut, kun sen Slic3rilla viipaloin. Alta näkyy malli kuvakaappauksena Sketchupista:

Tuulettimen pidike

Ensimmäinen osa oli hieman liian nafti, eli mitat olivat hieman liian tiukkoja jotta asennus olisi ollut mahdollista. Tästä syystä kappale sitten hajosikin, kun sitä yritin paikoilleen asentaa. Lisäksi mallista piti hieman pätkiä kiinnitysosia pois, kun ne olivat liian pitkiä. Tulostusaika oli n. 30 minuuttia ja materiaalia kului reilu pari metriä.

Tuulettimen pidike

Muokkasin mallia hieman skaalaamalla sen Repetier-Host ohjelmassa 3 % suuremmaksi, kuin alkuperäinen suunnittelutiedosto. Tulostusaikaa tuli tästä lisää noin 3 minuuttia entisen 30 minuutin päälle.

Uuden mallin tulostettuani sain tuulettimen paikoilleen. Jouduin kaksi reikää poraamaan malliin, jotta tuulettimen sai kiinnitettyä ruuveilla. Ruuvien päälle valutettiin vielä kuumaliimaa, jonka tehtävänä on ehkäistä itsensä tai kenenkään muun vahingoittumista teräviin ruuvien kärkiin, jotka pilkottivat pidikkeestä ulos. Tuuletintakin jouduin hieman poraamaan ruuvien kohdalta, koska käyttämäni ruuvit olivat hieman liian lyhyitä kunnollisen kiinnityksen takaamiseksi. Joka tapauksessa lopputuloksesta tuli ihan hyvä, ainakin itselleni välttävä. Tuulettimen kanssa sarjaan lykkäsin 440 ohmin vastuksen (tehty viidestä rinnakkain kytketystä 2k2 ohmin vastuksesta), koska tuuletin oli alkujaan liian voimakas puhaltamaan viileää ilmaa tulostusalustaa kohden. Vastuksen avulla tuuletin pyörii hiljempaa ja tarvittaessa sen voi jättää kokonaan pois päältä, koska tuuletin pitää sormella pukata "käyntiin".

Lisätuuletin

Tuulettimen ohjaus otetaan piirilevyltä, joka ohjaa tulostimen oletustuuletinta. Käytin liittämiseen romuläjästä löytyvää liitintä joka passasi suoraan tuulettimen piirilevyyn.

Tämmöistä tällä kertaa. Tulostin siis tulosti itselleen lisäosan! Skynettiä odotellessa! 😉