Yamaha stagepass 300 korjausta osa 1

Sain kollegalta korjattavaksi tällaisen PA laitteen (Public Address), missä vasen kanava kohisee oudosti. Olen sitä muutamana iltana jo tutkinut ja katsellut mikä mahtaisi olla ongelman syynä, mutta toistaiseksi ilman tulosta.

Alla olevassa videossa nähdään... tai siis kuullaan ongelma:

Teardown

Alla muutamat kuvat tämän tuotteen availusta.

Mikseriosa lähtee kaiutin osasta irti pyörittämällä vasemmanpuoleiset pari ruuvia auki ja nostamalla mikseri kuopasta ylös.

Nupit lähtee irti nykimällä, ruuvit meisselillä ja audioliitinten mutterit 11 mm hylsyllä. Kaikkia nuppeja ei tarvinnut irroittaa, ainoastaan nuo alimmaiset.

Alta paljastuu fiksusti kasattua elektroniikkaa ja jäähdytyslevyä sekä eristeitä ja mööpeli vaikuttaa kyllä laadukkaalta tuotteelta.

Ongelman jäljitystä

Googlettelin huolto-oppaan (Service manual) ja löysinkin sen osoitteesta http://www.go-gddq.com/upload/2014-04/14042721337905.pdf

Selailin läpi tärkeimmät kohdat ja vianmääritys (troubleshooting) kappaleessa oli mielenkiintoinen kaavio, minkä mukaan ainakin virtalähdettä voidaan "debugata".

Tulostelin kaavion ja aloin käymään järjestelmää systemaattisesti läpi yleismittarin avulla:

Mitäs himskattia se tämmöinen oikein on? Testailujen ja kaavion seuraamisen jälkeen opus kehottaa vaihtamaan päätevahvistimen.

No tein työtä käskettyä ja vaihdoin vasemman kanavan päätevahvarin oikean kanavan kanssa ja kokeilin miltä kuulostaa. Ei auttanut.

Mikseri on rakennettu modulaarisesti, joten vikaa on siinä mielessä helppo metsästää, että voi irroittaa aina yhden moduulin kaapeliliittimestään ja tutkia ilman tiettyä osaa. Esimerkiksi mikseriosan voi irroittaa, jolloin jäljelle jää vain päätevahvistin sekä PSU. Samoin myös pääteasteen pystyi irrottamaan ja kokeilemaan miten vaikuttaa.

Järeämmät työkalut käyttöön

Seuraavaksi piti alkaa tutkimaan mistä kyseinen häiriösignaali oikein tulee. Mittasin ensin kumpi kanava on kumpi piirilevyllä ja liittimellä, jotta voin alkaa skooppaamaan output-signaalia:

Sininen johto on LEFT-kanavan signaali. Valkoinen ja musta on maata (GND).

Juotin oskilloskoopin mittapäätä varten maajohtimen vahvistimen poweripiirilevylle ja eristin johtimen pään yhdessä mittapään maan kanssa kutistesukalla. Tällä tavalla estetään vahingossa aiheutetut oikosulut. Tietenkään tämä ei estä sitä että skoopin mittapää oikosulkee vääriä paikkoja, mutta täytyy olla vain varovainen...

Käytin aiemmin rakentamaani AC-AC-muunninta suojaamaan skooppia vääriltä kytkennöiltä. Alta näkyy testipenkkini:

Mittasin oskilloskoopilla ulos tulevaa signaalia, sekä myös esiasteella olevaa signaalia ja joka paikassa näytti olevan samanlaista häiriötä. En ottanut tällä kertaa skoopilla kuvaa häiriöstä, mutta voinen ottaa sen myöhemmin jahka tiedän paremmin. Signaalin ei mielestäni kuuluisi olla satunnaisesti värähtelevää, hyvin häiriöpitoista siniaaltoa, jonka amplitudina on noin voltti.

Kokeilin mielestäni kaikkia mahdollisia järkeviä yhdistelmiä ja irroitin jopa yhden kondensaattorin mikseriltä katkaistakseni vasemman kanavan audiosignaalin kokonaan, mutta tämäkään ei auttanut kohinaan mitään.

Skooppailuni perusteella tällä hetkellä olen sitä mieltä, että mikserin PSU (Power Supply Unit) on syypää kohinaan.

Jatkuu seuraavassa jaksossa...

 

2 kommenttia aiheesta “Yamaha stagepass 300 korjausta osa 1

 1. AV-alalla.

  Lyhenne PA tulee sanoista Public Address, ei Portable Audio. 🙂

  Vastaa
  1. Hutasu.net

   Hei!

   Kiitos korjauksesta! Muutetaan se artikkeliin oikeaksi 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.