Työpöydän päivitys

Näytästää siltä, että taidan tykätä rakennella työpöytääni uuteen uskoon mitä erinäisimmin keinoin. Tällä kertaa, sarjassamme "työpistettä kuntoon", sain rakenneltua roskiin menevästä tavarasta uutta ja hyödyllistä. Tätä kutsutaan myös nimellä "upcycling" ja toisin kuin "recycling", tavaraa ei pureta atomeiksi vaan annetaan niiden olla ja käytetään ne sellaisenaan hyödyksi.

Sain kaverilta käsiini roskiin menevää alumiiniprofiilia ja "U-rautaa" joksi tätä kutsuin ja ajattelin, että tästä tulee oiva lisä työpöydän valaistukseen.

Homma oli näemmäs niin, että tarvitsin lisää valoa työpöydälleni, osin en tiedä ehkä vanhentumiseni myötä, mutta toisaalta valokuvien ottamisen takia. Hyvässä valossa saa hyviä kuvia, huonossa valossa ei ainakaan niin hyviä kuvia.

Kulmapala 3D-printattu
Kulmapala 3D-tulostettuna

En tätä mitenkään ennakolta suunnitellut, vaan tein ja suunnittelin sitä mukaa miltä tuntui. Rakentelu kuitenkin alkoi siitä, että suunnittelin työpöytäni päälle U:n muotoisen valokaaren, niin sanotusti.

3D-malli kulmapalasta fusion 360
3D-malli kulmapalasta

Koska rakentelussa suurin osa materiaalista on vain putkea, pitkää ja pätkää, niin tarvitsin siihen kulmapaloja. Kulmapalat syntyivät mittojen mukaan nätisti ensiksi 3D-malliksi Fusion 360 -ohjelmassa, minkä jälkeen 3D-tulostimella oikeiksi kappaleiksi.

3D-tulostettu kulmapala
3D-tulostettu kulmapala

Kun sain "pääominaisuuden" tehtyä, aloin miettimään, että mitähän muuta voisinkaan hyödyntää? Käytössäni oli kuitenkin useampi metri alumiiniprofiilia joista värkätä. Hetken mittailtua ja kappaleita käsissä pyöriteltyäni, päädyin siihen lopputulokseen, että teen pöydälle lisää tilaa rakentamalla pienen hyllykön.

Aloitin siitä, että jalat tai pystypilarit pitää saada pöydällä pysymään jollakin tavalla pystyssä. Tähän mallinsin alla olevan kuvan mukaisen kappaleen.

Jalkatuki pääprofiilille
Jalkatuki pääprofiilille

Tulostin kappaleen PETG:stä, mutta lämpötilat olivat aluksi aivan liian pieniä valkoiselle PETG:lle, joten kappale hajosi lähestulkoon käsiini kun nostin sen tulostusalustalta:

Epäonnistunut 3D-tuloste
PETG:llä liian alhainen tulostuslämpötila (215 C)

No eipä hätää, laitoin toisen kappaleen tulostumaan PLA:lla Anet A8-tulostimellani ja säätelin PETG:n tulostusprofiilia sillä aikaa. Toinen yritys tuotti jo kunnollisemman lopputuloksen, mutta lämpötilat olisivat tässäkin saaneet olla kymmenisen astetta kovemmat:

PETG-muovilla tulostettu palanen
PETG-tulostettu jalkatuki 230 C

En tiedä mikä oikosulku oli päässä, että piti PETG:tä väkisin yrittää liian pienellä lämpötilalla, mutta sellaista se joskus on...

Joka tapauksessa, lopputuloksena syntyi ihan toimivat pöydän jalat. Alumiinitanko pujotetaan vain pidikkeessä olevaan koloon ja pöytälevy pysäyttää putken painumisen. Pidike itsessään on kiinnitetty läpipulteilla pöytälevyyn kiinni.

3D-tulostettu tangon pidike
Teline pultattu pöytään kiinni

Tässä vaiheessa teline alkoi näyttää tältä:

Telineen raamit
Teline alkaa muotoutua

U:n muotoisen profiilin sisälle piti seuraavaksi rakentaa lisävaloa, jota aloitin rakentamaan LED-nauhasta. Virtalähteenä minulla oli käytössä +24V läppärin poweri, niin kytkin kaksi 12 voltin led-nauhaa sarjaan:

2x12V LED-nauhat
2x12V LED-nauhat

LED-nauhoissa oli tarrakiinnitys (as usual) joten seuraavaksi kiinnitin nauhat alumiiniputkeen. Käytin apuna myös kapton-teippiä eristykseen ja kuumaliimaa kiinnitykseen:

Kapton-teipillä eristystä sähköihin
Kapton-teipillä eristystä sähköihin

Kun LED-nauhat oli viritelty paikoilleen kauttaaltaan telineen yläosaan, suunnittelin telineelle ristituen, sillä kapistus vaikutti hieman heiveröltä vielä tässä vaiheessa.

3D-tulostettu ristituki
3D-tulostettu ristituki
Kun mitoitukset eivät aina osu kohdilleen, silloin tehdään viereen uusi kiinnityspiste!

Nyt alkaa jo näyttämään... Joltain!? Mutta hemmetti mikä sotku!

Valot toimivat, mutta pöydällä on liikaa rompetta.

Päädyin ratkaisemaan asian niin, että aloin suunnittelemaan tasoa ristituen päälle, mihin tulisi osa pöytätilaa vievistä laitteista ja työkaluista. Kiinnitin kaksi poikkitukea ristituen päälle, joiden päälle tein n. millin paksuisesta pellistä hyllyn. Taittelin peltiin "vahvikkeen" ja samalla takaseinän laitteistolle, etteivät ne valahda hyllyn takaa alas.

Pellin taivutusta varten piti työpöydälle rakentaa jigi, minkä avulla peltiä taitellaan. Käytännössä pätkä alumiinitankoa puristetaan ruuvien ja vanerin avulla pitämään peltiä paikoillaan taivutuksen ajan. Pehmeä kumivasara auttoi tässä paukuttelussa.

Pellin taivutus kotikonstein
Pellin taivutus -jigi
Pellin kulma taitettuna
Peltiin syntyi kulma

Poikkitukien päät tein siistiksi jyrsimellä, sillä nämä olivat muutoin rälläkällä leikattu ja jälki oli semmoista, mitä polven päällä tehdessä tulee.

Alumiiniprofiilin siistimistä jyrsimellä
Alumiiniprofiilin siistimistä jyrsimellä

Hyllytaso ja sen kiinnitystapa nähdään alta:

Hyllytason kiinnitys
Hyllytason kiinnitys

Näiden lisäksi tein vielä pystyputkien taakse yhdet tuet n. 45-asteen kulmaan ja pulttasin molemmista päistä kiinni. Tämä jämäköitti pöytää erinomaisesti:

Tuki takaa
Takatuki

Sähkötöitä pitää näissä hommissa tietenkin myös harrastaa, joten kaupasta puolentoista-euron kytkentärasia ohikulkiessa matkaan, 1 kpl led-virtalähdettä (toiselle LED-valolle) ja parit valokytkimet verkkovirran katkaisuun. Kiinnitys peltiin ja pelti kiinni telineeseen.

Yksinkertaisia liitoksia ja kytkentöjä

Kytkimistä katkaistaan telineen sähköjä ja valoja.

Noihin liitospaloihin oli hyvä työntää johdin, kun siihen ensin krimppasi pääteholkin. Koitin yhtä johdinta (virheellinen kytkentä) ottaa pois liitospalan sisältä, mutta tuloksetta koska sen verran lujaan tarttui. Piti tehdä välillä kytkentöjä siis uudestaan.

JST:n krimppipihdeillä voi krimpata myös muita osia
JST:n krimppipihdeillä voi krimpata myös muita osia

En ole varsinaisesti sähköalan ammattilainen, mutta eikai tämä kovin väärin ole...

Pääteholkit johtimeen
Pääteholkit puristeltuna monisäiejohtimeen

Lisää ominaisuuksia (tai omituisuuksia) sain telineeseen, kun lisäsin siihen kiinteän +24V lähdön:

Kiinteä +24V lähtö läppärin powerista (sama joka sähköttää LEDit)

Tinalangat, imusukat ja pienet kytkentäjohdot siirsin pois pöydältä 6 mm:n tankoon roikkumaan:

Langat järjestykseen

Myös sekaisin lojuneet meisselit saatiin mukavaan järjestykseen:

Ruuvimeisselit järjestyksessä
Meisselit tanassa

Romulaatikossa lojui ylimääräinen USB-laturi (purettuna), joten jyrskäytin sille nopeasti valmiiseen ABS-koteloon avauksen ja asensin sen sinne. Kotelon päivineen kiinnitin alumiininpalaan ja pulttasin ristitukeen:

USB-virtalähteitä
2xUSB-virtalähteitä

Lopputulos näytästää suunnilleen tältä:

Entinen työpiste (sotkuisena) vrt. nykyinen
Entinen työpiste (sotkuisena) vrt. nykyinen

Nurkassa oikealla on vielä pieni "rytöläjä". Kasa sisältää kuitenkin hyödyllisiä komponentteja ja osia, joista on tarkoitus tänne kirjoitella, kunhan kerkeää.

Aikaa telineen rakentamiseen meni n. 12-16h, mutta käytännössä projekti venyi yli viikon mittaiseksi, koska työpäivän jälkeen on vain rajallinen aika tehdä ja suunnitella. Mukavaa puuhastelua kuitenkin näin eristäytymisen aikakautena!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.