Tulostuskokeiluja 1mm suuttimella

Tulostuskokeiluita 1mm suuttimella. Kokeiluista tuli myös oivallisia käyttöesineitä. Lue lisää!

1mm suutin ja Anet A8. Kas siinä yhdistelmä, jota kokeilin tässä parisen kuukautta takaperin. Aloitetaanpa alusta.

Tulostimen huollon ja suuttimen vaihdon yhteydessä sain ajatuksen, että kuinkahan hyvin pystyisi tulostamaan suurella suutinreiällä ja vieläpä niin, että reikä olisi itse porattu suuremmaksi. No ei muuta kuin tuumasta toimeen eli vanhaan suuttimeen 1mm poranterällä reikä ja malleja slaisseriin.

Aloitin kalibrointikuutiolla, minkä asetuksista muutin vain kerrospaksuudeksi 0.6 mm ja viivan leveydeksi 0.5mm, mutta muutoin samoilla asetuksilla, kuin 0.4 mm suuttimella tulostettu kaverinsa. Alla kuvassa tulos, mistä voidaan huomata että mallissa on epäsuorat seinämät pysty ja vähän vaaka-akseleillakin. Analysoin tuloksia hieman myöhemmin tarkemmin. Jatketaan printtailua.

Kalibrointikuutiot
Kalibrointikuutio ei oikein onnistunut.

Seuraavaksi tulostin 1 mm suuttimella tämän mustekalan. Tulostus onnistui sinänsä ihan ok ja jalatkin sai toimimaan, mutta seinämien laadussa on paljon parannettavaa. Kerrospaksuutta taisi olla 0.5-0.6 mm.

Thingiversen mustekala
"Hei vain"

Tein kokeiluita kuutioilla ja mustekaloilla useampia:

Kuutioita ja mustekaloja.
Toinen mustekala kahdella eri värillä.
Laatu ei kovin mieltä ylentävä ollut...

Tavallisesti mustekalan tekoon menee 0.4mm suuttimella noin 2-2,5h, mutta 1mm suuttimella vain noin 15-20 minuuttia. Kalibrointikuutiokin valmistuu vain 5:ssä minuutissa.

Useamman kalibrointikuution teon jälkeen aloinkin pääsemään kärryille asetuksista, mitkä toimivat ja mitkä eivät. Epämuodostuneisiin kappaleisiin vaikuttaa myös tulostimen jäähdytysvoima, joka oli tässä tapauksessa riittämätön. Kuuma muovi ei kerkeä tarpeeksi nopeasti jäähtymään ennen seuraan kerroksen tekoa, joten kappaleen geometria kärsii siitä.

Kun sain asetuksiin hieman tuntumaan, päätin kokeilla jotain pidempää tulostusta ja ehkäpä jotain käytännöllisempää. Löysin thingiversestä vaasin, jonka printtasin yhdessä tunnissa.

Thingiversen vaasi 3D-tulostettuna
Tunnissa printattu vaasi
Sivukuvaa

Vertailun vuoksi, tämän tulostamiseen 0.3mm kerrospaksuudella ja 0.4mm suuttimella menisi noin 6 tuntia. Mutta jälki on toki karkeampaa.

Vaasi päätyi käyttöön kynätelineeksi pöydän nurkalle.

Tulostelin vielä toisenkin tällaisen eri värillä ja paremmalla jäähdytysjärjestelyllä:

Pöytätuuletin jäähdyttää kuumaa muovia paremmin
Vaasi vihreällä värillä
Halkaisija noin 11cm

Parantuneen jäähdytyksen ansiosta pinnanlaatu parani hieman, mutta asetuksissa tuntui olevan edelleen hiomista, ikäänkuin alipursotusta. Lisäksi aloin myös epäilemaan suuttimen reiän pyöreyttä, joten tarkistin suuttimen reiän digitaalimikroskoopilla:

Käsinporattu 1mm suutin
1mm suutin paljastui lähemmässä tarkastelussa suuremmaksi

Kuten huomataan, vaikka reikä on aikalailla pyöreä, ei reikäkoko ollutkaan aivan millimetriä (r = 0.58mm). Tämä heitto johtunee käsin poraamisesta.

Kokeilin lopuksi vielä tulostaa jotain muuta, hieman haastavampaa. Löysin thingiversestä pöydän alle asennettavan vetolaatikon ja tulostin seuraavaksi sen:

Haasteita aloituskerroksessa
Kulma meni plörinäksi

Kuten huomata saattaan, niin kappaleiden reunat eivät oikein tarttuneet petiin kunnolla kiinni. En kuitenkaan keskeyttänyt tulostusta vaan pikainen töhötys liekillä ja painelu lastalla takaisin alustaan kiinni tulostuksen aikana sillä välin kun tulostuspää oli muualla.

Sain laatikoston printattua ja kasattua (käytin apuna myös liimaa):

Laatikoston printtaus 1
Laatikoston printtaus 2
Laatikoston printtaus 3
Laatikoston printtaus ja asennus

Vaikka tästä ei kovin nätti tullut, niin silti ihan toimiva ja hyödyllinen printti pienten esineiden säilytykseen.

Laatikon sisältö
Toimiva kapistus.

Yhteenveto ja ajatuksia 1 mm suuttimesta 3D-tulostimessa

Tulostaminen on huomattavasti nopeampaa 1.0 mm suuttimella kuin 0.4 mm ns. vakiosuuttimella ja se on itse asiassa yllättävän nopeaa. Vaasit tulostuivat vajaassa tunnissa ja laatikoston tulostukseen meni aikaa suurinpiirtein saman verran. Viipaloinneissa käytin verrokkina 0.4 mm suutinta, joka antoi paljon pidemmät tulostusajat näille malleille.

Jälki on tietenkin aika paljon karumpaa, kuin mihin on totuttu ja vaihdoinpa suuttimen takaisin tavalliseen 0.4 mm kokoon kokeilujen päätteeksi. Aion kuitenkin kokeilla printtauksia vielä uudestaan esimerkiksi 0.6 mm suuttimella, nämä pitää toki tilata ensin.

Asetuksissa olennaisina muutoksina olivat pursotusviivan leveyden ja kerrospaksuuden muutos. Kalibrointikuutioiden teossa kokeilin erilaisia arvoja kerrospaksuudelle väliltä 0.5 - 1.0 ja viivanleveydelle väliltä 0.4 - 1.2. Tulokset olivat hyvin vaihtelevia, kun samaan aikaan muutin mallin muitakin tulostusasetuksia.

Muutama asia jäi kuitenkin mieleen, joista on lyhyt listaus alla. Ota huomioon, että näiden päätelmien pohjalla oli oletus 1 mm suuttimesta, joka paljastui vasta myöhemmin hieman suuremmaksi. So take it with a grain of salt.

  • Kuumaa muovia pursotetaan enemmän kappaleeseen --> pienet yksityiskohdat kärsivät ja kappaleesta tulee enemmän tai vähemmän epämuodostunut
  • 2 ulkokerrosta mallissa on liian vähän, 3 on vähintään minimi (johtuen suuresta lämpökuormasta ja muovin määrästä)
  • Kerrospaksuuden mennessä yli 0.7mm alkaa tapahtumaan merkittävää tulostusjäljen heikkenemistä.
  • Viivanleveys kannattaa olla mitoiltaan lähempänä suuttimen reiän halkaisijaa kuin reilusti alle. --> pieniä yksityiskohtia ei voi malliin tulostaa.
  • Suurempi suutinreikä on parhaimmillaan silloin, kun halutaan suuri kappale nopeasti, eikä tarkkuudella ja kerrospaksuuden näkymisellä ole niin väliä!

Mielenkiintoinen kokeilu ja mielestäni suuremmat suuttimet puolustavat paikkaansa oikealla hetkellä käytettynä. Vaihtotyökin on aika helppoa ja nopeaa, tarvitsee vain lämmittää suutinpää (filamentti kannattaa poistaa extruuderista ensin), ruuvata suutin irti ja ruuvata toinen tilanne. Näppejä kannattaa varoa koska kuumuus.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.