Yamaha stagepass 300 korjausta osa 2

Tämä blogaus on päivitystä ja jatkoa osalle 1: Yamaha stagepass 300 korjausta osa 1. Jos haluat tietää mistä tässä on kyse, lue ensin osa 1.

Aiemmin päädyin tutkimuksissani siihen tulokseen, että viallinen komponentti mikseri-vahvistimessa olisi virtalähde eli PSU (Power Supply Unit). Tästä en ole enää aivan täysin varma kuitenkaan.

Kerkesin eilisiltana jatkaa tutkimuksia ja mittailemaan oskilloskoopilla lisää. Olin aiemmin myös joutanut perehtymään laitteen kytkentäkaavioon, mihin olin merkinnyt vasemman kanavan signaalin reitin.

Jatkoin kohisevan signaalin syyn etsimistä mikserin suodattimelta, erilliseltä piirilevyltä. Etsin piirikaaviosta mitattavat kohteet (kondensaattorien juuresta, ennen operaatiovahvistimia) ja tarkistin oskilloskoopin ruudusta miltä signaalit näyttävät.

Mittasin suodattimelle menevää ja lähtevää signaalia ja sain vasemmasta kanavasta seuraavan kuvan:

Toistin saman mittauksen myös oikealle kanavalle ja sain aika vastaavan kuvan:

Tämä herättää hämmennystä, sillä skooppikuvien perusteella kohinasignaali sijaitsee oikeassa kanavassa, vaikka vasemmassa kanavassa on ainoastaan kaiutin kiinni ja kohina kuuluu aivan selvästi. Tarkistin mittaukseni monta kertaa mutta skoopin mukaan kohina on oikeassa kanavassa???

Otin seuraavaksi suodattimen piirilevyn kokonaan irti ja ohitin suodattimen signaalin 10 uF kondensaattorilla:

Nyt kaiken järjen (ja piirikaavionkin mukaan) mukaan suodatinlevy on ohitettu ja audiosignaali kulkee suoraan inputista mikseriasteelle ja siitä edelleen päätevahvistimelle. Kohina kuitenkin kuuluu edelleen, joten tästä voidaan tehdä johtopäätös, että kohina ei aiheudu suodattimesta, mitä vielä hetki sitten epäilin.

Yllä olevassa kuvassa nähdään siis kun suodatinpiirilevy on irrotettu kokonaan kytkennästä ja ohituskondensaattori on liittimellä ohjaamassa audisignaali oikeaan paikkaan. Kaiuttimesta voidaan edelleen kuulla kohinaa ja voluuminapista kun kääntää niin kohina voimistuu. Epäiltyjen listalta voidaan nyt varmuudella sulkea pois ainakin suodatin-piirilevy.

Aloin jälleen epäilemään virtalähdettä syypääksi kohinaan. Mittailin virtalähteestä seuraavaksi käyttöjännitteet +15, -15 ja +5 V. Niistä skooppikuvat alla:

Sininen = +15 V. Keltainen = -15 V.
+ 5 V jännite.

Kuvista huomataan, että ainakin käyttöjännitteet ovat tasaisia eikä erityisiä kohinoita ole. Tämä ei kuitenkaan kerro vielä kaikkea vaan virtalähteeltä täytyy vielä mittailla lisää muutamaa muuta signaalia.

Seuraavaksi siirrynkin takaisin virtalähteen pariin ja mittaan sieltä muutamat päätevahvistimelle menevät jännitteet.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.