Viikonlopun värkkäilyjä

Viime viikolla tuli tehtyä muutama 3D-tulostustyö ja lisäksi muita sivuprojekteja. Menneenä viikonloppuna kuitenkin tuli tehtyä vähän sitä sun tätä ja ajattelinpa blogiin näistä nopeasti jotain raapustella...

Viime viikolla tuli tehtyä muutama 3D-tulostustyö ja lisäksi muita sivuprojekteja. Menneenä viikonloppuna kuitenkin tuli tehtyä vähän sitä sun tätä ja ajattelinpa blogiin näistä nopeasti jotain raapustella, vaikka ollaankin jo keskellä viikkoa menossa. Jos on joutoaikaa niin voi värkkäillä omiaan kuten minä teen, tai sitten voi käydä vaikka Nettikasinot24:ssa pelailemassa ja kokeilemassa onneaan.

Ender 3:een suorasyöttö, tai ainakin melkein…

Olen jo aiemmin asentanut Ender 3-tulostimeen Micro-Swiss täysmetallisuuttimen. Siinä on hyötyjä mm. korkeampi mahdollinen tulostuslämpötila ja vähempi rassaus PTFE-putken kanssa. Olen kuitenkin halunnut jo jonkin aikaa muuttaa tulostimen suoravetoiseksi eli Direct-Drive malliksi, missä filamenttia syöttävä moottori sijaitsee mahdollisimman lähellä itse pursotinpäätä. Bowden-tyyppisessä (mikä Ender 3 vakiona on) syöttömoottori on taasen etäämpänä ja filamentti kulkeutuu pursottimeen PTFE-putkea pitkin. Googlettelin aikani ja löysin mallin numero 4179624 Thingiversestä.

Ender 3 suorasyöttö
Kuva thingiversen linkin takaa...

Malli ja asennus näytti aika yksinkertaiselta, joten aloin etsimään mittakuvaa tästä, että voisin tehdä mallin itse alumiinilevystä. En halunnut tätä siis tulostaa, koska ajattelin että moottorin ja suuttimen lämpö saattaisi vaikuttaa epäedullisesti itse kappaleeseen. Valitettavasti en löytänyt kunnollista kuvaa, minkä olisi pystynyt paperille tulostamaan oikeassa mittasuhteessa, joten piti mallintaa se Fusion 360:lla itse:

Ender 3 plate drawing
Dokumentista löytyvä mittakuva

Sain joskus lahjoituksena Oulun Palametallilta alumiinilevyn hukkapaloja, jotka tulivat nyt tarpeeseen.

Mittakuvan liimaus alumiinilevyyn spray-liimalla
Mittakuvan liimaus alumiinilevyyn spray-liimalla

Kun näitä vekottimia on kertynyt matkan varrella, niin samapa näitä on käytellä menemään:

Alumiinilevyn jyrsintä
Alumiinilevyn reunat sileäksi jyrsimellä...
Nyt pyöristytään
Parkside nauhahiomakoneella kulmat pyöreiksi

Aikani askartelin kunnes huomasin, että eihän tämä sovikaan Ender 3-tulostimeeni, koskapa tulostimessani ei ole lineaarijohteita mihin tämä on tarkoitettu! Huomaatteko kuvassa alla?

No, jos joku tarvitsee tällaista valmista 5mm paksuista alumiinilevyä, mihin on merkattu porattavien reikien paikat valmiiksi, niin ei muuta kuin postia tulemaan info-sivujen kautta.

Laitoin sitten ebaystä tulemaan oikean levyn, mihin syöttömoottorin saa pultattua. Tästä lisää varmaan joskus myöhemmin jahka ostos saapuu pirttiin.

85mm pyörösahanterän pidike

85mm sahanterä

Tein myös loppuun aiemmin aloittamani sahanterän pidikkeen. Ostin tässä taannoin lidlistä muutamalla eurolla 85mm halkaisijalla olevia teriä, jotka soveltuvat asennettavaksi Parkside pyörösahaan. En omista pyörösahaa enkä sitä mielestäni tarvitse (vielä ainakaan), joten ostin vain teriä mihin ajattelin sorvata kiinnikkeen.

Käytin jyrsintäni jälleen sorvina (kuinka tämä onnistuu -> kurkkaa tämä kirjoitus läpi) ja tein terälle pidikkeen M12 pultista ja reikäsahan holkista, mistä sorvasin kaulusta ohuemmaksi niin että se sopii pyörösahan terään. Pultista pää on leikattu rautasahalla pois ja terän lukitus tapahtuu mutterilla holkkia vasten. Hirmu tiukkaan tätä ei kannattane vääntää kuitenkaan, sillä saattaa holkki kärsiä liikaa. Nyt kuitenkin pystyn leikkaamaan materiaalia nopeammin ja paljon siistimmin, alla vertailukuva sahausjäljistä käsin ja koneella.

Käsin vs. koneella sahattu
Koneella ja käsin sahaamisen ero

Putki on tavallista ohutta teräsputkea. Tarkemmin sanottuna käytöstä poistetun kylpyhuoneen tavaratelineen putkea.

Plotterin eri piirustusrobotin tekoa

Tarvitsen erästä laitetta varten piirilevyn. Voin sen tehdä toki syövyttämällä (ja todennäköisesti teenkin), mutta halusin kokeilla mitä se ottaa jos yrittää käyttää 3D-tulostinta plotterina eli piirtorobottina. Aihe otti aikaa muutamia tunteja, Flatcamin asennuksen ja gerbereiden kanssa puljaamista. Sain 3D-tulostimen piirtämään Enderille suunnitellun kynänpidikkeen avulla. Tosin käyttämäni tussi ei piirilevyn piirtoon sovellu, eikä ohuempaa tähän hätään löytynyt, joten täytyi jättää tämä leikki sikseen.

Jälleen kuulokkeiden korjausta...

Tämä korjaus ei oikeastaan tapahtunut viikonloppuna vaan jo viime viikolla, joka tapauksessa, moneskohan kuuloke lie minkä olen korjannut. Ainoa ongelma tässä korjauksessa oli se, että mistä löytää 4-napaista 3,5mm juotettavaa plugia edullisesti. Selailin tutuimmat ja vähän tuntemattomimmatkin nettikaupat läpi mutta ai että, yhden (tai vaikkapa useammankin) plugin hintaan tulee järkyttävä määrä postimaksuja. Onneksi paikallisesta TV-ja videohuoltoliikkeestä (Telepoint KY) löytyi 2 kpl juotettavia plugeja. 5 euron kappalehintaan tosin, mutta hei, tuetaan paikallista yrittäjyyttä sentään!

3,5mm 4-napainen plug juotettava
Kuulokeplugin korjaus

... ja muuta pientä puuhailua

Järjestelin myös hieman laatikoita uusiksi ja nakkelin tarpeettomia romuja menemään, ainakin vähäsen.

Tuuletin tarvikkeet
Tuuletintarvikelaatikko
Lattakaapeli
Lattakaapelit rullalle

Lattakaapelit niputtuu nätisti rullalle ja kun käyttää teippiä, ne myös pysyvät rullalla. Pieni vinkki kaikille pikku näpertelijöille. Okei isommille myös.

Tällä hetkellä suurempana projektina työn alla on iskaritesterin liikennevalot (rakenteluprojekti Kuopion Katsastuskonttiin, sekä oman piirilevyjyrsimen teko + muut pikkujutut ja sivujen päivitystä...).

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.