Uusia työkaluja labraan!

Ei onneksi joka vuosi, tai edes joka toinen vuosi, mutta välillä pitää päivittää työkaluja puuhapajaan. Tällä kertaa päivityksen aiheena oli uusi laboratoriovirtalähde ja juotosasema. Tilasin tuotteet tammikuussa 2021 expondo-nimisestä verkkokaupasta ihan omalla rahalla, ja toimitus tuli perille noin viikon kuluessa tilauksesta UPS:n toimittamana - kotiovelle asti.

Tässä kirjoituksessa "unboxaan" ja esittelen nämä tuotteet lyhkäisesti ja kerron omia huomioita näistä tuotteista. Käyttökokemusta ei näistä tietenkään vielä huimasti ole, mutta perusjutut on tekstissä selitetty ja muut vähemmän itsestäänselvät ominaisuudet tulevat varmasti tutuiksi ajan kanssa.

Tuotteiden paketointi

Molemmat laitteet olivat kohtuullisesti paketoituja, valmistajan omissa paketeissa. Eli kun nämä expondosta tilasi, niin nämä olivat molemmat omissa paketeissaan ja tulivat samalla kertaa kotiovelle asti. Yleensä saman tilauksen tuotteet paketoidaan erikseen samaan laatikkoon ainakin muissa kaupoissa, mutta ilmeisesti tässä oli hieman säästetty. No, eipä se mitään, ehjänä nämä perille tulivat.

Stamos S-LS-36 laboratoriovirtalähde

Pahvipakettien kyljissä oli pientä kolhua, mutta paketin sisällä tuotteet olivat riittävän hyvin suojattu tällaisia kevyitä iskuja vastaan.

Stamos S-LS-36 laboratoriovirtalähde

Virtalähteen merkki ja malli on siis Stamos S-LS-36. Kyseessä on ohjelmoitavilla muistipaikoilla ja 150 watin lähtöteholla varustettu aparaatti. Ominaisuuksista voit lukea tarkemmin tuotteen linkin takaa, mutta lyhyesti: 30V/5A, ylivirta- ja jännitesuoja, napaisuussuojaus, ylikuumenemissuojaus ja ylikuormitussuojaus.

Jännitettä ja virtaa voidaan virtalähteen käyttöliittymästä säätää painonapeilla, pyöreää namiskuukkelia vääntelemällä + molempien yhdistelmällä.

Laboratoriovirtalähteen paketin avaus

Päällimmäisenä pahvipaketista paljastuu pussukka, joka sisältää manuaalin lisäksi virtakaapelin, USB-kaapelin ja mini-CD-levyn.

laboratoriovirtalähde avattuna

Itse virtalähde on paketoitu omassa pussissaan kahden vaahtomuovipalan väliin.

laboratoriovirtalähde styroksin sisällä

Etupaneeli on kuvassa olevan mukainen ja ensitöikseen tästä piti nykiä suojakalvo himskattiin.

laboratoriovirtalähteen etupaneeli

Sarjanumerotarrassa ovat olennaiset valmistajan tiedot ja tuotantovuosi. Aika tuoretta kampetta on tämä ja hyvä niin.

laboratoriovirtalähteen tuotetarra

Virtalähteessä on sinisellä taustavalolla oleva nestekidenäyttö, mistä aika selkeästi nähdään käytössä olevat powerin asetukset.

Virtalähteen etupaneeli LED

Tein virtalähteen terminaaleihin tuhdimmat hyppyjohdot noin 25 mm2 (AWG 3-4) -kokoisesta kuparikaapelista, jota sattui ylimääräisenä kaapelitelineessä olemaan.

Paksu virtajohto

Nämä johtimet helpottavat kytkentöjen, mittausten yms. tekoa, kun virta saadaan lähemmäksi kytkentää paksulla kaapelilla. Kaapelin toisessa päässä on uros-banaanit ja toisessa päässä naarakset.

Virtalähteen jatkokaapeli

Tallennuspaikkoja eri jännitteen ja virran asetuksille on 100 kpl ja virtalähde sisältää automoodin, missä eri muistipaikkoja voidaan järjestyksessä käydä läpi. Tämä voi olla kätevä ominaisuus esimerkiksi tuotantoympäristössä, missä pitää testata nopeasti sarjatuotetun laitteen muutamia eri toiminta-alueita.

Käyttöliittymän logiikka powerissa on suhteellisen intuitiivinen jos laboratoriolaitteita on koskaan käyttänyt. Ummikolle ohjekirjan lukeminen aluksi on suotavaa, mutta joutuipa sieltä itsekin katsomaan, kuinka esimerkiksi automaatti-asento toimii ja kuinka pikanäppäimet muistipaikan valintaan saadaan päälle.

Laite käynnistyy muutamassa sekunnissa ja on pienillä kuormilla hiljainen käyttää. Suurempia kuormia en vielä ole testannut, mutta eiköhän sekin aika koita. Huomiona, että muistipaikoissa kannattaa käyttää ylijännitteen ja -virran rajoja (ja myöskin tallentaa ne), koska enkooderikytkimestä on aika helppo pyöräyttää väärä jännite kytkentään.

Pikavalintoja (eli numeronäppäimiä) käytettäessä virtalähde katkaisee lähdön automaattisesti, mikä on ihan järkevä suojausominaisuus kytkentöjä ajatellen. Virtarajan toiminta on nopeaa ja virtaraja voi sen vuoksi "paukkua", jos kuormassa on paljon kapasitanssia, joten sen kanssa saa olla tarkkana. Virtaraja ja oikosulkuvirta kannattaakin asettaa toisistaan tarpeeksi kauas, niin ongelmilta välttyy.

Stamos S-LS-4 juotosasemasetti

60 Watin juotosasemasetissä on mukana erilaisia tarvikkeita, sekä suurennuslasi valolla. Juotosasemassa on myös 650 watin kuumailmajuotin samassa yksikössä, mikä varsinkin tässä labrassa helpottaa juotostöitä, kun ei tarvitse kömpelön erillisen kuumailmapuhaltimen kanssa töhöillä. Lisäksi juotosaseman kuumailmajuottimen päähän saa erilaisia suuttimia kiinni, mikä auttaa kohdentamaan kuumaa ilmaa paremmin haluttuun kohteeseen.

Juotosaseman pahvipaketti

Juotosasema on niin ikään paketoitu samaan tyyliin ja ensimmäisenä paketista paljastuu suurennuslasi valolla. Suurennuslasin malli on S-LP-3S. Vertasin tätä suurennuslasia lidlin "vastaavaan" (paristoilla toimivaan) höpösuurentimeen ja ero linssin laadussa on merkittävä.

Juotosasemasetin LED-valo

Tätä voi oikeasti jopa käyttää tarkempaan tiirailuun. Led-valolle sähkö tulee verkkovirrasta ja suurentimen jalassa on erillinen selkeä kytkin valolle.

Suurennuslasin jalusta on ohutta, mutta suhteellisen painavaa pulverimaalattua terästä ja tämä pitää suurennuslasin hyvin paikoillaan.

Alumiini L-palat
Piirilevypidike

Alustan mukana tulevat L:n muotoiset alumiiniset kulmapalat, joissa kulkevat urat piirilevyn pitoa varten ja pohjiin on liimattu kaksi supermagneettia. Toisessa L-palassa on myös ruuvi ja laatta, jotka toimivat puristimena esimerkiksi liittimille, johdoille, tai mitä tällä nyt tarvitseekaan "klämpätä". Alemmassa kuvassa on juotostestilevy (paljas 1.6mm kuparilevy) joka asettui hyvin ja nopeasti puristimien väliin. Levyä voi tukea valon takareunaa vasten, jolloin se ei myöskään luisu pois paikaltaan, kun juottimella hieman levyä työntää.

Juottimen materiaalit

Toisena paketista paljastuu itse juotosasema ja setti tarvikkeita.

Juottimen kärjen suoja

Juottimeen asennettu vakiokärki on suojattu kovamuoviosalla ja muut kärjet ovat erillisessä pussissa laatikon sisällä. Mukana tulee myös imusukkaa vajaat pari metriä, sieni, pinsetit sekä kolme eri suutinta kuumailmajuottimelle.

Juotinsetin osat

Kuumailmajuottimen pää ilman lisäkärkiä näyttää tältä.

Kuumailmajuottimen suutin
Tuotteen Q.C tarra

Aitoustarraan on myös panostettu, mikä toivottavasti kertoo myös laadusta pidemmässä juoksussa.

Stamos juotosaseman takapaneeli

Laitteen takaa löytyy päävirtakytkin ja edessä ovat varsinaiset on/off-kytkimet. Juotosaseman etupaneeli alla olevassa kuvassa.

Stamos juotosaseman etupaneeli

Juotosasemanurkkaus näyttääkin nyt tältä.

Led valot päällä

Kuumailmapuhaltimessa on magneettinen tunnistin, joka lopettaa lämmittämisen, kun suutin asetetaan telineeseen. Puhaltimen rupeli lopettaa pyörimisen vasta sitten, kun lämpötila alittaa 100 C-astetta suuttimen ollessa telineessä paikoillaan. Puhaltimen lämpötilaa säädetään punaisista napeista digitaalisesti ja tuulettimen nopeutta portaattomasti rotaatiokytkimestä (ilmeisesti potikka).

Juotinkärki on lämmöissä niin pitkään, kuin etu- ja takapaneelin virtakytkimetkin ovat päällä. Lämpötilan säätö on portaaton ja punainen led osoittaa kun lämmitys on käytössä. Juottimessa riittää hyvin lämpöä umpikuparin juottamiseen ilman, että säätöjen tarvitsee olla täysillä.

Pelkästään takavirtakytkimen ollessa päällä, laitteen muuntaja pitää pientä matalataajuista surinaa ja tämän vuoksi pidän asemaa kokonaan pois päältä silloin, kun en sitä käytä.

Loppusanat

Hintaa näille laitteille tuli yhteensä 244 euroa (1/2021), mikä on mielestäni ihan kohtuullinen hinta tämän tason laitteistosta. Kalliimpiakin löytyy, mutta mielestäni ei juurikaan paljon halvempia vähintäänkin samoilla spekseillä.

Laatu on molemmissa tuotteissa mielestäni kohdallaan ja voin näitä ainakin ensivaikutelman perusteella suositella muillekin.

Niin vielä semmoinen juttu: tämä kirjoitus ei siis ollut mainos expondon puolesta, vaan ihan omasta tahdosta kirjoitettu juttu. 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.