Työnurkkauksen päivitystä…

skooppi_ja_virtalähteet_

Ajan mittaan työpöydälle kertyy kaikenlaista tavaraa ja sotkua. Sotkusta pääsee tietysti siivoamalla eroon, mutta jos esimerkiksi samaan aikaan on ns. useampi rauta yhtä aikaa tulessa, niin projekteja ei viitsisi purkaa tai viritellä takaisin kaappeihin.

Tarvitsinkin työpöydälleni hieman lisää tilaa, sillä mittalaitteet yms vievät jonkun verran pöytätilaa ja usein, kun värkkäilee, niin tarvitsee tilaa myös kaikenlaisille työkaluille (mm. työntömittaa eli "tönäriä", ruuvimeisseleitä, sivuleikkuri, pihdit, pinsetit jne).

Olin aiemmin purkanut vanhan olohuoneen pöydän osiksi pois uuden tieltä, mutta en ollut vielä nakannut kaikkia pöytälevyjä ja osia pois, koska kuten minulla on tapana ajatella: "tätä saattaa vielä tarvita hehhe". Näistä osista löysinkin sopivan jatkopalasen pöytätilan jatkeeksi.

Palasen sahattuani, kiinnitin sen pöytääni alapuolelta naulauslevyjen avulla, mutta naulojen sijasta käytin tietenkin ruuveja.

Jatkopalan kiinnitys pöydän alle naulauslevyillä ja ruuveilla.

Lisäpalan jälkeen työtila näytti alla olevan kuvan mukaiselta, mutta ehkä tämä kaipaa hieman vielä lisää työtä.

Pöytätilaa lisää, mutta kaipailee hieman järjestelyä...
Pöytätilaa lisää, mutta kaipailee hieman järjestelyä...

Järjesteltyäni tasoa hieman lisää, sain mahtumaan oskilloskoopin ja 2 labravirtalähdettä nätisti pöydän päähän ja työtilaakin raivautui ihan kiitettävästi:

Raivauksen jälkeen hieman vapaampi pöytätila...
Raivauksen jälkeen hieman vapaampi pöytätila...

Rakentelin pöydän nurkkaan myös vanhasta Perelin ESD-suojamaadoitusrasiasta tällaisen banaanipistokkeilla varustetun jakorasian, mistä voidaan ottaa labravirtalähteen ulostulo hieman lähempää. Tämä auttaa esimerkiksi silloin, kun pitää nopeasti testata jotain kytkentää tai komponenttia, niin ei tarvitse erikseen etsiä banaanijohtimia taikka liittimiä. Rasiasta lähtee siis kaksi banaanijohtoa hauenleukapäillä varustettuna.

jakoboksi1
ESD-ranneke kiinnitetään alempaan tai ylempään neppariin (riippuen onko hihnassa vastus vai ei) ja se maadoittaa käyttäjän samaan potentiaaliin kuin tutkittava kytkentäkin.
jakoboksi2
Boksi sisältää 1N4007 diodin ja 0,22nF kondensaattorin. Nämä suojaavat häiriöiltä ja esimerkiksi moottoria testatessa tämä hieman helpottaa virtalähteen toimintaa, koska diodi ns "tappaa" moottorista tulevat negatiiviset jännitepiikit.

Että semmoista :).

EDIT 20.12.2017:

Sittemmin työtila on mennyt täysin uusiksi, siitä voit lukea lisää tästä linkistä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.