Työhuoneen uudistus

Uudessa (vanhassa) talossa riittää paljon laiteltavaa, ja työhuone on yksi olennaisimmista. Muutettuamme tähän taloon, en pystynyt aivan heti panostamaan kunnolla työpisteisiini, vaan se oli vain saatava jotenkuten toimimaan ja kasaan. Nyt tilanteiden rauhoituttua on pystynyt rauhassa "makustelemaan", miltä työskentely tuntui ja mikä voisi olla paremmin. Tässä jutussa käydään enemmälti kuvien kera läpi, millaiseen lopputulokseen päädyin uudistetun elektroniikka- ja tietokonetyöpisteen osalta.

Työpiste ennen muutosta
Työpiste ja etäkonttori ennen uutta pöytää

Vanhasta uutta

Yllä olevassa kuvassa nähdään millainen oli lähtötilanne. Vaikka työpöydällä sinänsä oli tilaa, tuntui se silti ahtaalta. Martelan pöydät ovat 80 cm syvät, mutta kulmamallinen pöytä jätti paljon tyhjää tilaa nurkkaan ja tämä oli mielestäni hukkaan heitettyä tilaa. Elektroniikan kanssa työskentelyyn tarvittavia komponentteja ja muita välineitä oli myös hieman ympäri huonetta, joten halusin myös saada tähän asiaan enemmän järjestystä.

Martelan kulmapöytä
Kulmamallisen pöytälevyn koko 140x140 cm

Aluksi mietin, että olisin tehnyt uuden pöydän täysin uusista alumiiniprofiileista, mutta laskeskeltuani materiaalikustannuksia päädyin siihen tulokseen että hyödynnän olemassa olevia pöydän runkoja niin paljon kuin mahdollista. Kyselin kuitenkin hintoja myös mittaan sahatuista huonekaluputkista paikallisesta rautakaupasta (Kainuun Käyttörauta Oy), jotka olisin hitsannut yhteen. Tässä ajatuksessa ongelmaksi olisi kuitenkin muodostunut se, ettei mittojen mukaista hitsattua runkoa olisi voinut tuoda ovista ja käytävistä sisään huoneeseen, joten päädyin käyttämään olemassa olevia rungon osia. Eipä sitten muuta kuin romut pois vanhalta pöydältä ja purkuhommiin.

Tavaroiden siivoamista
Tavaroiden siirtelyä paikasta toiseen...

Rungon jalat ovat kiinni pulteilla, joten tällaista runkoa on helpompi kuljetella ja siirrellä tarpeen mukaan. Mittasin muutamia strategisia mittoja uutta runkoa varten ja kävin tallin puolella rälläköimässä ja hitsaamassa uuden rungon kehyksen kasaan.

Martelan pöydän runko
Vanhan pöydän runko-osa on liian leveä.
Rungon hitsaaminen
Rälläköimällä ja hitsaamalla rungon saa pienennettyä.

Uusi pöytälevy ostettiin Prismasta 3 metrin mittaisena palana, mistä myyjä sahasi 60 cm pois päädystä. Kun pöytälevy oli tuotu sisälle ja laskettu levyn pintaa suojaavan viltin päälle, pääsikin seuraavaksi suunnittelemaan uutta runkoa vanhoista putkista.

Pöytälevy prismasta
Uusi 240 cm pitkä pöytälevy

Kehys on kaksiosainen ja pöydän toiseen päähän tuli vain 2 jalkaa kun neliön mallisessa rungossa on 4 jalkaa, eli yhteensä pöytään tuli 6 jalkaa. Rungon kiinnitys pöytälevyyn tapahtui alapuolelta jo olemassa olevilla ruuveilla. Vetolaatikon (https://www.hutasu.net/rakentelut/tyopoydan-vetolaatikko/) kiinnitystä pohjaan parantelin tukevammaksi kulmaraudoilla pöytälevyn pohjasta.

Kuvassa nähdäänkin uusi pöytä kasattuna ja laitteita ja työkaluja sen päällä.

Uusi pöytä on pystyssä
Uusi pöytä on kasassa.

Seinähyllyt sekä muut lisäosat pöytään

Tässä vaiheessa aloitin myös uusimaan hyllyjä, jotka olivat nekin jääneet hieman puolitiehen muuttamisen alkurytäkässä. Kävin toisena päivänä Prismasta hakemassa 3 kpl 3 metrin mittaisia melamiinipäällysteisiä hyllylevyjä, joista sahasin pyörösahalla sopivat pätkät. Kiinnitin hyllyt seinään säätökiskojen avulla. Ainoastaan oikeassa reunassa joutui käyttämään kipsilevyankkureita, muut kiskot sai koolauksiin kiinni pitkällä ruuvilla.

Melamiinilevyjen reunanauhan kiinnitys
Reunanauhan lisäys
Reunanauhojen siistiminen
Käytetyt trimmaustyökalut

Hyllylevyjen päädyt siistittiin muovisen reunanauhan avulla. Työkaluina kiinnityksessä on silitysrauta, joka sulattaa muovin liimapintaa, kun sitä lämmitetään valkoiselta puolelta eli julkisivun puolelta. Ylimääräiset nauhan palaset trimmataan katkoteräveitsellä ja pienemmällä tarkkuusterällä. Koitin myös reunoja hieman "sliipata" muovisella tangolla, jotta nauhan reunat painuisivat hyvin melamiinilevyn reunoille asti. Sahausjälkiä ei kuitenkaan voinut täysin peittää reunanauhalla, jolloin piti vielä turvautua valkoiseen maalikynään.

Maalikynällä korjaus
Väriä pintaan. Vai onko valkoinen väri? 😉
Asennetut seinähyllyt

Lopputuloksena kuitenkin ihan siedettävän näköiset hyllyn päät. Seinän puolen päätyjä en viitsinyt alkaa peittelemään, ne kun eivät sieltä minnekään näy. Seinähyllyistä tulee ikäänkuin toisen pöydällisen verran lisätilaa ja ylikin, joten säilytysratkaisut pitäisi nyt olla kertaheitolla hoidettu kuntoon.

Seuraavaksi oli vuorossa pöydän asettaminen oikealle paikalleen ja tietokonelaitteiden asentaminen, sekä hyllyjen organisointi.

Pöydän siirto
Pöytä siirretty paikoilleen ja järjestely voi alkaa

Näytön jalustassa ei ollut ongelmia kiinnityksen suhteen, mutta kaapelointeja joutui hieman miettimään. BTW näyttöteline on ostettu Verkkokauppa.comista ja se on toiminut tähän päivään asti hienosti.

Näyttöteline verkkokaupasta
Kaapelointihässäkkää...

Johtosykeröt eivät kuitenkaan näyttöjen takaa mihinkään näy, niin tarpeeksi nippusiteitä hoiti homman.

Työpiste tietokoneelle ja näytöille
Tietokonepiste alkaa muodostua

Kollegani vuosia sitten lahjoittamat kaiuttimet ovat olleet käytössä ja aiemmin ne olivat pöydällä. Nyt halusin ne kuitenkin pois pöydältä, joten ajattelin parhaimmaksi kiinnittää ne telineen avulla suoraan päänäytön taakse.

Kaiuttimet
Asennettavat kaiuttimet.
Kaiuttimien asennus leijuvaksi
Tuonne taakse ne pitäisi saada.

Hieman mittojen ottamista ja suunnittelua ja tallihommiin. Tein niveltyvät osat kaiuttimille M10 pultista ja mutterista hitsaamalla ja kiinnitin ne lattaraudan päihin myöskin hitsaamalla.

Näin kaiuttimia voi käännellä tarpeelliseksi katsomansa määrän ja lattaraudassa olevat reiät tulivat VESA-kiinnityksen reikiin näyttötelineen runkoon. Päänäyttöni on kaareva näyttö, joten kiinnityssysteemi on erilainen ja VESA-paikat olivat sopivasti tähän tarkoitukseen vapaana.

Kaiuttimien asennus
Kaiuttimet asennettuna

Myöskään USB-hubeja en enää halunnut pöydälle tekemään johtosotkua. Päädyin tekemään "leijuvan" tason alumiinipellistä ja sopivasti taitellusta raudasta. Alumiinipelti kiinnittyy lattarautaan niittimuttereiden avulla, nämä materiaalit kun eivät oikein hitsaudu keskenään kiinni. Lopputuloksena sopivasti ilmassa oleva taso, mikä mielestäni siisteyttää pöydän ympäristöä huomattavasti.

Leijuvan tason tekeminen
"Leijuva hubitaso"
Se leijuu, näettekös?

3D-tulostetut osat

Mitäpä se tämäkään rakenteluhomma olisi ilman 3D-tulostusta. Banaanijohtimille sekä monille muille johtimille piti saada telinettä aikaiseksi, joten laitoin tulostimeni laulamaan niin sanotusti. Tulostin tarvittavan määrän johtimen pidikkeitä (3D malli thingiversestä: https://www.thingiverse.com/thing:1023662) mustasta PLA:sta ja kiinnitin nämä ruuvilla seinään.

3D-tulostettu johtopidike
3D-tulostettu mittajohtojen pidike
Pois nipusta
Johdot nippuun... Tai pikemminkin pois nipusta!

Viimeistely ja lopputulos

Uusi ESD-matto pistettiin tilaukseen helmikuun lopulla Welectronista (https://www.welectron.com/) ja viikon kuluttua elektroniikkatyöpisteen sai viimeisteltyä. Samassa tilauksessa tuli myös uusi digitaalimikroskooppi omalla näytöllä (näkyy kuvassa) sekä pihtivirtamittari (ei näy kuvassa), näistä lisää ehkä joskus myöhemmin.

Elektroniikka työpiste
Uudistettu elektroniikkatyöpiste
Taisteluasema
Uudistettu tietokonetyöpiste aka. "taisteluasema"

Kokonaisuus näyttää nyt suurinpiirtein tältä. Tavarat ovat hiljalleen löytäneet oman paikkansa hyllyssä ja mittalaitteet sekä powerit/generaattorit ovat siististi samalla hyllyllä. Hylly hieman niiaa, kun painavimmat powerit ovat keskellä, mutta sen alla on ylimääräinen tuki lokerikon muodossa, jos se tuosta vielä enemmän taipuu. Powerit saattavat toki vaihtaa vielä järjestystäkin.

Uudistettu työpiste

Ja vertailun vuoksi lähtö- ja lopputilanne:

Kun pöydän syvyys pieneni ja nurkkauksen sai käyttöön, tuli työpisteisiin oikeastaan enemmän tilaa kuin olin kuvitellut. Työskentely ei vaikuta niin ahtaalta ja työtuolilla rullailu kolvin, tietokoneen ja 3D-printtereiden välillä on sujuvaa. Hyllyistä tuli hyvin tilaa järjestyksen ylläpitämiselle ja erilaisten tavaroiden säilyttämiselle. Eiköhän tällä pöydällä saada jossain vaiheessa myös muitakin projekteja tehtyä, eikä pelkästään näitä työtilojen laittoa.

Mitäs tähän meni sitten aikaa ja rahaa?

Hyvä kysymys. Aikaa kalenteriajassa meni noin viikko, aktiivisia työtunteja kuitenkin vain noin 10-12. Rahaa kului arviolta seuraavanlaisesti.

  • Runko 0 €
  • Pöytälevy 100 €
  • Hyllylevyt 30 €
  • Kiskot ja kannattimet 20 €
  • ESD-matto 40€
  • Reunanauha, ruuvit yms n. 10 €
  • Yhteensä 200 €

Jos olisin tehnyt rungon alumiiniprofiileista, kuten aluksi suunnittelinkin, olisi pelkästään niihin mennyt lähemmäs 500 €. Tavallisilla uusilla huonekaluputkilla tehtynä (ja hitsattuna) rungolle olisi tullut hintaa noin 100 €. Sain kuitenkin vanhaa käytettyä uusiksi, niin säästin. Vai miten sen nyt laskee, rahaahan sitä tähänkin kului.

Ja näin on taas yksi työpiste uudistettu. Muista uudistuksista ja eri työpisteistä tallin puolella on jutut vielä kirjoittamatta ja videot editoimatta, mutta vähän kerrallaan! Kiitos mielenkiinnostasi jos jaksoit jutun lukea loppuun ja kommentteja saa aina heitellä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.