TDA7266 vahvistin ja tulostettu kotelo

rikkinäinenVahvari
Vahvistimen elektroniikka on sijoitettuna subbarikoteloon.

Kauan käytössä ollut philipsin 5.1 kaiutinjärjestelmäsetti päätti lopettaa yhteistyön kanssani. Olin käyttänyt järjestelmää ainoastaan tietokoneen kaiuttimina ja harvemmin musiikin kuunteluun (koska kuuntelen musiikkia kotiteatterisarjasta ennemmin). Nyt kun yhteistyö oli tullut päätökseen, jouduin miettimään vaihtoehtoisia ratkaisuja tietokoneen äänimaailman korvaamiseen. Vaihtoehtoina olivat joko ostaa täysin uusi setti tai erilliset pienet tietokonekaiuttimet.

En päätynyt valinnassani kumpaankaan vaihtoehtoon, vaan rakensin itselleni uuden kaiutin-vahvistin yhdistelmän olemassa olevista osista sekä Fasttech-verkkokaupasta tilatulla parin euron vahvistinpiirilevyllä.

Piirilevyjä sai odotella noin kuukauden verran ja sen ajan käytin kuulokkeita tietokoneellani (esim. pelattaessa yms). Suhteellisen pitkä aika, mutta hei, ei voi parilla eurolla ihmeitä odottaa! 🙂

Vanha atomeiksi

Vanha vahvistin päätyi puretuksi ja tarkoituksena oli yrittää korjata kyseinen laite. Oireina olivat siis äänen rätinä kaiuttimissa. Kun pömpeli avattiin, ei sieltä näkynyt mitään havaittavaa vikaa, joten vian etsintä olisi mennyt oskilloskoopin ja eri testisignaaleiden kanssa pelleilyksi ja minusta tuntui, että siihen ei nyt riitä mielenkiintoa (on muutakin korjattavaa työn alla).

eiMitään erityistä
Piirilevystä ei löytynyt mitään selvästi poikkeavaa, kuten pullistuneita konkkia tai hiiltyneitä komponentteja.

Kyseinen elektroniikka on tarkoitus vielä käydä tarkemmin läpi ja ottaa talteen hyödylliset ja ehyet osat. Tuossapa riittääkin purettavaa hetkeksi aikaa.

Testaus ja 3D-suunnittelu

Testasin ensin, ennenkuin aloin mitään muuta tekemään, että piirilevy toimii ja ääni tulee pihalle. Ja toimihan se.

Seuraavaksi tarvitsin kotelon ko. värkille ja mistäpä muustakaan sen voisi tehdä kuin muovista. Ei muuta kuin Skethup tulille ja kotelon värkkäykseen.

Otin aluksi mitat olemassa olevasta piirilevystä työntömitan avulla ja mallinsin piirilevyn ja tärkeimmät tai suurimmat komponentit:

sketchupPiirilevy
TDA7266 mallinnettuna ainakin suurinpiirtein...

Koteloksi muodostui alla olevan kuvan kaltainen muoto. Halusin tehdä kotelon kansiosasta sekä pohjaosasta ja mielestäni punainen ja musta sopii hyvin yhteen tässä tapauksessa. Kotelon lukitus tapahtuu kitkalla, eli kotelon osat ovat sen verran tiukkoja toisiinsa nähden, että ne pysyvät toisissaan kiinni hyvin.

kuvakuva
Kuvassa valmis lopputulos.

Punaisessa osassa huomataan tuollaiset pyöreät tassut kulmissa. Ne ovat tulostuksen vuoksi siksi, koska usein laatikkomaisissa rakenteissa kulmat tahtovat lähtä nousemaan, kun tulostin tekee ylempää kerrosta. Tämä käyristyminen tai "warping" johtuu siitä, että muovi jäähtyessään kutistuu ja vetää ns. kulmia kurttuun. Malliin suunniteltujen tassujen avulla kulmat pysyvät mukavasti paikoillaan ja tulosteesta tulee halutun muotoinen.

Ylimääräiset osat veks!

"Mittee minä näellä teen oikkeen ee muutaku mäjelle!" Eli suomeksi kaikki mikä ei lopullisen laitoksen toiminnan kannalta ole oleellista irroitetaan.

Poistin piirilevyltä piikkiriman (input-signaali) sekä ruuviliittimet, koska halusin juottaa johtimet suoraan levylle kiinni. Näin ollen ahtaassa kotelossa olisi hieman paremmin tilaa johtimille.

RuuviLiittimetIrti
Ruuviliittimen irroitus ihan tavallisesti kolvin avulla. Uutta tinaa voi tarvittaessa käyttää niin saadaan lämpö siirtymään paremmin kohteeseen.
piikkiriman irroitus
Piikkirima irti ja reiät ovat vapaana johtimille.

Kokoaminen

Kun kotelo oli tulostettu, niin porasin kanteen parit reiät johtimille (okei tän olisi voinut huomioida jo tulostuksessa ettei poraamista olisi tarvinnut, mutta nääh, en jaksanut :D).

Audiojohdin eli input-signaali tulee kotelon seinästä reiän kautta läpi ja koska reikä oli turhan iso, lisäsin siihen vedonpoiston nippusiteellä, kuten alla olevassa kuvassa:

vedonPoistoNippusiteellä
Vedonpoisto nippusiteen avulla.

Seuraavaksi pujotin kaiuttimen johtimet koteloon poratusta toisesta reiästä ja juotin johtimet paikoilleen. Alla olevassa kuvassa nähdään lopputulos tästä vaiheesta:

johtimetKiinnitettyinä
Johtimet juotettuina ja kotelo valmiina kasausta varten.
melkeinValmis pohjaa vailla
Kansi kiinni, omaiset on nähneet...

Lopuksi tarvitsi vain asemoida piirilevy paikoilleen ja napsaista kansi ja pohjaosa kiinni ja tadaa, tässä lopputulos:

valmisKoteloTD7266
Valmis tulostettu kotelo osineen.
loppuasennus
Loppusijoituspaikka pöydän laidalla näyttöjen vieressä.

Virtalähteenä käytin 5V 2A romukopasta löytynyttä hakkuria, joten tämäkin laitos on pitkälti valmistettu kierrätetyistä materiaaleista (pl. vahvistinlevy ja kotelon materiaali, tosin se on kylläkin bio-ystävällistä).

Kaiuttimet ovat hieman liian heikkotehoisia siihen nähden mitä vahvistin pystyisi ohjaamaan, joten kovin kovalla tästä ei mölyä voi kuunnella, mutta tietokonekäytössä ja pelattaessa riittää varsin mainiosti tähän tarkoitukseen. Ja voihan tämän ottaa matkallekin mukaan, jos pienen vahvistimen tarvista joskus on.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.