Säädettävän AC-AC (HV-DC) jännitelähteen rakentelua, osa 3

Tämä lyhyt postaus on jatkoa osalle 2.

Sain nyt vihdoin ja viimein tämän testilaitteen valmiiksi. Aikaa kokonaisuudessaan tämän laitteen tekemiseen meni noin 3 työpäivää (8h), mutta kalenteriaikaa kului noin kaksi viikkoa erilaisten viivästysten ja sairasteluiden vuoksi. Tämän laitteen valmistuttua pääsen jatkamaan muissa hommissa eteenpäin, jotka olivat riippuvaisia tästä.

Eilisen työn (eli osan 2) jäljiltä jäi jäljelle laitteen testaus ja viimeistely. Viimeistelyyn kuului kirkkaiden muoviosien puhdistus sormenjäljistä, hieman johtojen siistimistä nippusiteellä ja tarrojen lisääminen olennaisten osien viereen. Täytyy vielä kytkentäkaavio printata ja liimata tuon laitteen taakse.

Printtasin tarrat ja lätkin ne paikoilleen. Puhdistin pinnat ennen liimausta El-Mec cleanerillä:

Laitteen mittaristo näyttää syötetyn vaihtojännitteen ja vaihtovirran, mitä testattava laite ottaa.

Testaukseen kuului kuormitustesti ja jännitetesti. Aluksi kuormatestinä käytin 10 Watin LED-työvalaisinta, mutta se ottaa 230 voltista niin vähän virtaa että mittarin neula tuskin värähtää (5 A:n asteikko). Toisen testin tein 6,8 ohmin tehovastuksella ja syötin siihen lähemmäs 3A virtaa lyhyen aikaa. En havainnut laitteessa mitään outoa, toki muuntajat voivat hieman lämmetä, mutta tätä laitetta ei ole tarkoitettu pitkäaikaisiin testauksiin. Myös tehovastus lämpesi erittäin nopeasti polttavan kuumaksi. Tämän testin tein sen vuoksi, että näin virtamittarin toimivuuden.

Jännitetestauksessa käytin kuormana LED-nauhaa, pientä vaihtovirtamoottoria sekä ihan mittailemalla tarkastin toimivuuden.

Alla vielä kuva laitteesta kokonaisuudessaan.

Ja lopuksi pieni pätkä laitteen testauksesta. Vasemmalla voidaan huomata mittarista DC-jännite ja oikealla AC-jännite. DC-jännite on 1,4 kertaa AC-jännite (tai tarkemmin sanottuna AC kertaa √2)

Kirjoittelen tästä paremmin tuonne rakenteluosioon joskus myöhemmin...ehkä! 😉

Laitteelle kertyi hintaa lopulta noin 160-200 €. En niin tarkasti laskenut kaikkia osia mitä minulla oli jo valmiiksi hyllyssä, mutta uudet osat jotka tilasin olivat noin 150 €:n luokkaa. Ehdottomasti kallein osa oli säätömuuntaja, hyvänä kakkosena suojaerotusmuuntaja.

Eikun etiäpäin muissa hommissa!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.