Säädettävän AC-AC (HV-DC) jännitelähteen rakentelua, osa 1.

Olen tässä hiljattain alkanut rakentelemaan säädettävää AC-AC / HV-DC jännitelähdettä. Niin että mitäkä? Siis semmoista jännitelähdettä, mistä saadaan pihalle 0 - 260 volttia verkkosähköä (AC) tai 0 - 260 volttia tasajännitettä (DC). HV = High Voltage.

Tarvitsen kyseistä laitetta erään toisen laitteen korjaamiseen, tutkimiseen ja mittaamiseen. Kyseinen laite on verkkosähköön kytkettävä vahvistin ja siitä pitäisi oskilloskoopilla mittailla vähän juttuja. Katsoin siis parhaimmaksi tehdä ensin laitteen joka suojaa oskilloskooppiani. Samalla ideoin, että mitäs muuta laitteella voisi tehdä.

Listaan tähän nopsasti mitä tässä muutaman illan aikana on tullut tehtyä lähinnä kuvien muodossa. Tarkemmat selitykset osista ja muista jutuista löytyy sitten myöhemmin rakenteluista. Päivitän linkin kun juttu on rakenteluun kirjoitettu.

Posti toimitti paketin parin päivän sisään tilauksesta. Hintaa osille kertyi vajaa parisataa euroa....

Osien sommittelua etupaneeliin... Jännitettävä säätävä osa on kuvassa näkyvä säätömuunnin.

Mittaristo ja säätömuunnin kiinnitettynä etupaneeliin. Kytkentöjä en ole vielä tehnyt ja homma on vielä vähän suunnitteluasteella...

Takakuoresta löytyy suojaerotusmuunnin sekä aukko, mistä pilkistää säätömuuntajan takaosa. Tämä osa on jännitteellinen (verkkovirta) joten sille piti tehdä kotelo.

Sehän onnistuu 3D-tulostamalla:

Tulostuksessa meni aikaa n. 6 tuntia. Kerrospaksuus 0,3mm.

Laite on tällä hetkellä tässä vaiheessa. Pahoittelen tällaisesta hyvin nopeasta päivityksestä, mutta hommat jatkuu. Kiirettä pukkaa...

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.