NP – PCB-jyrsimen rakentelua

Raapustellaanpas sunnuntain kunniaksi pientä nopeaa postausta piirilevyjyrsimen teosta. Ehkäpä tästä joskus pidempi rakentelu-kirjoitus syntyy, nyt lisätään vaan nopsasti "kontenttia".

old and original miniFactory beta -versio
Vanha 3D-tulostimen runko uuteen käyttöön

Elikkä mikä siis? Piirilevyjyrsin olisi tarkoitus rakentaa tästä vanhasta 3D-tulostimen raadosta. Tämä on vuosikausia lojunut varastossani ja sain tähän vasta modattua uuden firmiksen (Marlin 1.1.8) siihen uskoon, että kaikki akselit eli ZYX toimivat oikein ja liikkuvat oikeisiin suuntiin.

3D-Tulostettu Dremel adapteri

Printteriin tulee kiinni Dremel ja adapteri tehdään 3D-tulostamalla PLA-muovista. Koskapa tällä ei ole tarkoitus yrittää jyrskäytellä mitään metallia tai muuta kovempaa materiaalia, niin vanhan printterin raamit tähän sovellutukseen kelpaneevat. Tämähän on tosin vähän testailua, koska täysin DIY-kampe on kyseessä.

Dremelin pidikkeelle hahmottelin ensin paperille mittakuvaa:

Mistä se sitten siirtyi 3D-ohjelmaan digitaaliseksi kappaleeksi:

Fusion 360:lla mallinnettu Dremel-adapteri

Ensimmäinen adapteriversio ei ihan osunut kohdalleen:

Muokkasin mittoja ja tulostin sitten ohuemman "käänteisen" testiversion mitoista. Ajan säästämiseksi testipala tulostettiin pienenä ja kun nuo mallin muut mitat on mitoitettu tästä muodosta, niin parametrisen suunnittelun avulla mallia ei juuri tarvinnut muokata kuin numeroita pyöritellä oikeaan suuntaan.

Curassa pystyy mallia skaalaamaan myös yhden akselin suhteen

Muokatuilla mitoilla alkoi jo sitten näyttää paremmalta:

Lopullinen tulostettu uusi pala valmistui vielä samalle illalle - tai yötä se jo oli. Pikainen asennus ja sehän kävi paikalleen:

Jyrsimen pöytä

Alustaksi hommasin paikallisesta Lidlistä kovapuisen Ernesto leikkuulaudan, jota vähän leikkelin pienemmäksi ja pyöristelin kulmia hiomakoneella. Kuvassa on japanilainen vetosaha, jolla alkuun tein viiltoa puuhun, mistä jatkoin sitten suuremmalla sahalla loppuun. Aikasta kovaa materiaalia tämä lauta.

Leikkuulauta leikattuna

Alustaan upotukset tämmöisellä terällä, jotta ruuvinkannat saadaan piiloon ja turvaan. Tai itse asiassa jyrsinterän suojaksi enemmän. Terän mukana tulevalla stopparilla ei tullut ihan tarpeeksi syvää upotusta, niin laitoin pari prikkaa magneetin avulla oikeaa syvyyttä säätämään.

Tulostimen alustaan nämä tulivat kiinni neljällä M4 ruuvilla ja ruuvien alla on metalliprikat.

Koskapa tämä ei enää mikään miniFactory ole, niin porataanpa nuo niitit tuosta pois ja annetaan tilaa uudelle kyltille joka siihen ehkä joskus tulee:

Niittien poraus

Nyt on sitten vain keksittävä sopiva nimi tälle värkille ja printattava uusi nimikyltti. Se voisi olla lopun pään hommia sitten kun muuten on valmista. Jos tästä edes mitään tulee...

Testiasennus Dremelille:

Dremel paikallaan tulostimessa

Ja kuvakulma ylhäältä:

Ainakin dremelin nokasta heiluteltuna rakenne tuntui jäykältä eli hyvältä. Samoin puualusta tuntuu sopivan jämerältä eikä vaapu tai notku mihinkään suuntaan.

Mitäpä tästä muuta tälle iltaa kertomaan. Tekemistä riittää! Päivän piristyksenä paremmalle puoliskolle tuli tehtyä ruokakaappiin pikku jekku aiemmin päivällä...

🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.