NP – 3D-tulostettu lukon pidike polkupyörään

Vanha ja luotettava(?) lukkoni on aina ollut ongelmallinen saada johonkin kiinni pyöräilyn ajaksi, mutta ei enää, koska tein tälle lukolle pidikkeen pyörän runkoon.

Polkupyörän lukon eli U-lukon pidike muovista tulostamalla
Lukon pidike asennettuna paikoilleen.

Otin tönärillä parit ratkaisevat mitat itse lukosta ja kiinnityspisteistä rungossa (65mm välillä kaksi pulttia) ja mallinsin kappaleen Fusion 360:lla. Loft työkalulla pystyi muodostamaan kahden mittapisteen välille "sulautuvan" muodon. Ellipsit eivät siis ole identtisiä vaan eroavat hieman toisistaan, joten loft-työkalu on tässä ainoa keino (tietääkseni).

Rungon putki mallinnettu ensiksi.

Kun pyörän rungon putki on tehty, voidaan siihen alkaa hahmottelemaan kappaletta, joka pitäisi lukon aloillaan pyöräilyn ajan. Pyrin pitämään suunnittelun mahdollisimman yksinkertaisena ja helposti tulostettavana ja noin tunnin mietiskelyn ja 3D-mallinnuksen jälkeen raakaversio oli valmis. Lukon on tarkoitus pitää itse itsensä pystyssä, ettei se kaadu sivulle, siksi tuo L:n muotoinen peräosa lukon pidikkeessä.

3D-mallinnetty raakakappale lukon pidikkeestä

Seuraavaksi täytyi hieman muotoilla lukon pidikettä esteettisemmäksi (en ole mikään teollinen muotoilija ammatiltani, joten tästä varmaan ammattilaiset jos näkevät, niin saavat hyvät naurut :D).

Polkupyörän lukon eli U-lukon pidike muovista tulostamalla
Lukon pidike asennettuna paikoilleen.

Lopuksi tulostus mustasta PLA-muovista. Tulostusasetukset: 0.3mm kerrospaksuus, 4 ulkokerrosta, 20% täyttö ja ei tukimateriaaleja eikä brim/raftia. Asennus pyörässä valmiina oleviin muttereihin kuusiokolopultilla. Mallinnus onnistui ensimmäisellä kerralla oikein (ihme kyllä) ja lukkoa pystyy nyt pitämään esteettä matkassa pyörän mukana. Vóila!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.