Nopeuspelin rakentelua osa 5 (Speden Speli)

Tämä julkaisu on jatkoa osalle 4 - nopeuspelin rakentelua

Paljon maalausta, paljon hiomista, puhdistusta, uudelleen maalausta, maskiteippien virittelyä ja monta iltaa myöhemmin kotelo näyttää nyt hiljalleen valmiilta. Eihän tästä täydellinen tullut kun spraymaaleilla piti ähertää, mutta eipähän ainakaan paista sisuskalut pleksin läpi.

Olen käyttänyt kotelon viimeistelyyn kaikista eniten aikaa, sillä kun aloin laskemaan montako tuntia tämän kanssa on mennyt niin ohjelmointi ja elektroniikan teko otti vain noin kolmanneksen muusta ajasta mitä koteloon ja sen suunnitteluun on käyttänyt... Johtunee varmaan vähän siitäkin, että en ole ammatiltani kotelosuunnittelija vaan elektroniikkasuunnittelija... 🙂

Kotelon kasaus

Sain kotelon lisäksi lisättyä nappulat ja näytön sekä niitä ohjaavan elektroniikan eli "aivot" masiinan sisälle.

Nopeuspelin rakentelua osa 5 Speden speli - elektroniikka ja sisuskalut

Kuvassa nähdään kotelon sisusta ja ylimpänä vasemmasta kulmasta löytyy virtakytkin, millä 9 voltin paristo kytkeytyy LM2594N Simple Switcher hakkurille. LM2594N-piiri tekee ledeille ja summerille tarvittavan 5 voltin jännitteen ja LM317L (TO-92) jänniteregulaattori tekee mikrokontrollerille tarvittavan 3.3 voltin jännitteen (ottaa jännitteensä 5 voltin linjasta siis).

Varmistelin osat paikoilleen kuumaliiman avulla ja paristonkin kiinnitin tipalla kuumaaliimaa kotelon sisäkylkeen. Paristonvaihdon aika kun tulee, niin takakansi tai siis pohja ruuvataan auki ja paristo vaihdetaan. Kytkentä ottaa pelitilanteessa noin 60-90 mA virtaa (riippuu miltä ajanhetkeltä mittaa), joten 9 voltin paristolla peliä pystyy pelaamaan noin 5-6 tuntia putkeen. Suurimmat virtasyöpöt ovat käytetyt virtapiirit ja ledit, itse laitteen aivot (MSP430G2553 @ 16 MHz) kuluttavat vain noin 3-4 mA.

Nopeuspelin rakentelua osa 5 Speden speli - näytön kasaus

Laitteen takaa löytyy summerin äänireikä sekä virtakytkin:

Lopullinen ulkoasu

Kuva jonkin verran kaunistaa, koska oikeasti tuon kotelon pinnassa näkyy hieman epätasaisuuksia maalin pinnassa. Kun lakka on laitettu päälle niin kotelo sai hieman lisää kiiltoa ja lakka suojaa maalipintaa hieman paremmin kuin pelkkä maali itsessään.

Maalauksessa kävi lopulta niin, että mustan maskin alle tuli oranssi väri ja punainen tuohon keskelle. Hallitseviksi väreiksi tulivat siten punainen ja oranssi. Alla on kuvat vajaan viikon takaa sekä tilanne nyt tällä hetkellä:

Nopeuspelin rakentelua osa 5 Speden speli - Kotelo näyttö ja napit

Tässä pömpelissä 7-segmenttinäytöt eivät ole aivan täysin kotelon keskellä, mutta asemoinkin näytön kehyksen koristesalamoiden mukaan ja toivon vain parasta että sitä ei kukaan huomaa. Tosin mitäpä tuo haittaa, ku pittää se olla vähän tehyn näkönennii!

"Tuli pari muuttujaa..."

Ohjelmasta täytyy poistaa muutama ylimääräinen juttu, mitkä sinne kehitysvaiheessa jäi ja ehkä vielä lisätä ohjelmointiliitin kotelon taakse. Näin voin vielä tehdä muutoksia pelikoodiin ja kehittää uusia pelimoodeja tälle, sillä ohjelmatilaakin on vielä huimat reilu 4 kilotavua. Tässä meinaa vaan vähän kiirettä pukata, kun hommia on muitakin jonoksi asti. Mutta eiköhän tämä tästä!

"Kuinka vaikeaa voi olla kasata yksi Speden speli..."

Videopätkä pelin toiminnasta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.