Tämä julkaisu on jatkoa nopeuspelin rakentelua osa 3 -kirjoitukselle.
Pidin tämän projektin kanssa hieman taukoa muutaman illan samalla, kun pohdiskelin maalausta, että kuinka sen oikein hoidan. Oikein tarkkaa kuvaa ei kyllä ollut vielä maalaushommien valmistelun aloittamisen aikaan, mutta ei auta, tämä on nyt tehtävä loppuun kun on kerta aloitettu.
Koska käsipelillä sahaamani kotelon palaset osoittivat olevansa osa hieman vinoja leikkauskohdista, täytyi kotelon ollessa kasattuna, ylimeneviä kulmia hieman hioa. Kokeilin aluksi käsin viilalla ja hiomapaperilla, mutta aavistelinkin että työhön tarvitaan sähkötyökalua. Ja niinhän siinä kävi, että rälläkkä piti kaivaa esiin:
Rälläkällä ja hiomalaikalla tasoittelin kotelon reunat niin, ettei sormella kovin suuria "pykäliä" tuntunut.
Hommahan jatkui muovikitin sekoituksella. Sitä varten leikkasin keksirasiasta astian kitin sekoitusta varten. Käytin tuollaista pakla-muovikittiä tähän tasoitukseen. Kitin mukana tulee kovetinaine, mitä sekoitetaan muovin sekaan 1 %:n suhteella. Tässä en tosin mitannut, vaan heitin ihan silmämääräisellä suhteella... Tiedä sitten oliko se niin järkevä ratkaisu näin jälestäpäin mietittynä.
Annoin kitin kuivua parvekkeella vuorokauden verran kunnes rapsuttelin ja hioin ylimääräiset kitin jäämät pois ruuvien upotuksista sekä kotelon reunoilta.
Nakkasin seuraavaksi päälle pohjamaalin valkoisella. Ostin myös tätä tarkoitusta varten muovisen, noin 3 euroa maksavan spraypulloon sopivan pistoolin:
Pohjamaalauksen jälkeen ja maalin kuivuttua, vetäisin päälle oranssin värin:
Maalasin oranssin värin pariin kertaan ja aina maalausten välillä hioin roiskeita ja kuplia pois maalin pinnasta. Seuraavaksi aloitin koristelujen teon. Luonnostelin GIMP-ohjelmalla laitteen etupaneelin ja lisäilin grafiikkaa etupaneeliin sapluunoiden tai maalausmaskien tekoa varten. Maalausmaskit tulostin tavallisella laser-tulostimella tarra-arkille, mitkä olin joskus roskiksesta pelastanut.
Halusin kotelolle sellaiset mustat kehykset joten aloitin maalausmaskien teon maalarinteipin avulla:
Tälläinen terävä kulma (yllä oleva kuva) näytti mielestäni ehkä hieman liian "kovalta" joten lisäsin siihen "radiusta" eli pyöristystä käyttämäni nappuloiden kehyksen ja exacto veitsen avulla:
Samalla hioin vielä joitain kohtia maalin pinnasta.
Olin tämän kaiken keskellä myös suunnitellut ja tulostanut 7-segmenttinäytöille kehyksen. Alla olevassa kuvassa nähdään alimmaisena täysin pieleen mennyt kehys, missä mallissa oli mitat aivan pielessä. Johtui ihan minun mittausvirheistäni.
Keskimmäinen kehysmalli oli jo lähelle, mutta siinä tarvittiin vielä noin 0,2 mm lisää tilaa näytöille. Ylimpänä on sitten viimeinen malli minkä sisään näytöt jo mahtuivatkin ns. press-fit tekniikalla, eli upotettava komponentti pysyy kiinni kitkan avulla. Maalaiskielellä sanottuna on "ihan v***n tiukka asentaa".
Lopullisen kotelon pääväri on punainen ja yksi kevyt kerros punaista on tällä hetkellä maalattuna ja kuivumassa:
Maskiteippien pitäisi suojata oransseja kohtia. Aivan täysin selvä ei kyllä vieläkään ole se, että miltä lopullisen version tulisi näyttää. Mutta tämä puuhastelu ja varsinkin suunnitelmat elävät koko ajan kun tätä tekee.
Kunhan saan kotelon ulkonäön kuosiinsa, niin pääsen viimeistelemään tämän projektin ja siirtymään muihin hommiin. Jonossa on tällä hetkellä 4 projektia/työtä, jotka eivät ole omia... 🙂
Kiitos lukijalle mielenkiinnostasi! Jatkuu seuraavassa osassa.
Lue seuraava osa: Nopeuspelin rakentelua osa 5 (Speden Speli)