Tämä julkaisu on jatkoa nopeuspelin rakentelua osa 2 -kirjoitukselle.
Koodin kehitys on edennyt siihen pisteeseen, että pelin logiikka toimii ja näppäimiä voi painella ja pisteitäkin laskeskellaan. Alla olevassa videossa on esitetty ohjelman toiminta pelitilanteessa. Peli käynnistyy näppäimen painalluksesta (laite vilkuttelee valoja "demomoodissa" kun peli ei ole käynnissä).
Kytkennät näkkärille ja kotelon kimppuun
Koekytkentäalustalta kopioin kytkennän näkkärille niin, että en purkanut mitään koekytkikseltä vaan otin kaapista toiset samanlaiset osat ja pyrin tekemään asiat samalla tavalla kuin ne oli koekytkennässäkin. Tekevälle sattuu ja niin sattui tässäkin tapauksessa, nimittäin yksi NAND-piiri kärtsähti kun output ja input olivat ristissä. Tämä johtui siitä, että näkkärille sattui menemään pari johtoa ristiin. Näin jälkeenpäin ajateltuna olisi ollut ehkä vähemmän aikaa vievää tehdä protopiirilevy ja syövyttää se itse. Rakenteluun kului kahtena iltana aikaa noin 5-7 tuntia ja protopiirilevyn ja komponenttien kanssa ei varmaankaan niin paljoa olisi kulunut. No, kaikesta viisastuu. Tässä se kytkentä nyt sitten kuitenkin on:
Kun olin ohjelman ensimmäisen toimivan version saanut jokseenkin valmiiksi, jatkoin kotelon muokkausta. Aluksi purin nappulat pois tieltä (joo, tiedän... nappuloiden kuumaliimaus osassa 2 oli turha homma :)) ja aloin suunnittelemaan kotelon ulkonäköä.
Päädyin kuvitelmissani siihen, että teen jonkinnäköistä diffuusoripintaa kotelon näkyvimpään osaan eli kanteen tulevia "koristeita" varten. Tämä onnistunee (? ei tiedä vielä ?) hiomalla akryylin pintaa hiomapaperilla molemmin puolin:
Krhm. Peukalossani ei ole mitään vikaa, se vain on tuollainen...
Koteloa kasatessani olin jo aiemminkin huomannut, että yksi 3D-tulostetuista kulmapaloista on liian korkealla minkä vuoksi kansi ärvöttää. Oikeastaan se ei ole sen palikan vika, vaan minun poraukseni vika, mutta joka tapauksessa asialle piti tehdä jotain:
Yllä oleva kuva selittänee itse itsensä ja alla näkyy lopputulos. Ainakin vähän parempi.
Viilatessani sain ajatuksen, että "mitäpä jos upottaisin nämä ruuvit tähän pleksiin" ja siitäpä se ajatus sitten lähti. Mittasin silmämääräisesti onko ajatus mahdollinen ja sen jälkeen työntömitan avulla säädin pylväsporakoneen oikeaan poraussyvyyteen:
Säädin porakoneeseen noin 2,4 - 2,8 mm (vähän epätarkka tuon halppis porakoneen asteikko) syvyyden ja tein testiporauksen:
Ja sinnehän se uppoaa nätisti kuin vanhaan ihm... tai siis kuin kus.. no keksikää itse vertaus.
Kun olin kahteen seinämään saanut tehtyä upotukset, kasailin koteloa uudestaan sitä mukaa kun paloja sain tehtyä:
1,5 tunnin jälkeen olin saanut kaikki upotukset porattua ja kotelon kasattua.
Tässä vaiheessa siivosin työpöytää koska rojun ja roskan määrä alkoi olla hieman liikaa. Ja toisekseen en enää kotelon muokkaamiseen käytettyjä työkaluja tarvinnut.
Seuraavat vaiheet
Seuraavaksi kotelon seinät liimataan toisiinsa kiinni (paitsi pohjalevy, mistä elektroniikka kasataan kotelon sisälle). Liimauksen kuivuttua kulmat hiotaan tasaiseksi ja jos koloja tms. vielä näkyy niin paikkaan ne muovikitillä, minkä jälkeen vielä uusi kevyt hionta kitin kuivuttua sekä kotelon huolellinen puhdistus maalausta varten.
Näiden vaiheiden jälkeen tulee pohjamaali (valkoinen), kuvioinnin 1. alusmaali päällysmaali sekä lopuksi sapluunan avulla koristemaalaukset (jotka on tosin vielä keksimättä). Lopuksi jos hyvältä näyttää niin maalin päälle tulee lakka.
Ja lopuksi tietenkin elektroniikka ja softan viimeisimmät viritykset. Minulla on mielessä eräs toinenkin pelimoodi tälle värkille, mutta ei siitä tässä vaiheessa sen enempää... 😉
Lue seuraava osa: Nopeuspelin rakentelua osa 4 (Speden Speli)
speden peli mitä maksaa t.pasi
Hei Pasi!
Kiitos viestistäsi. Vastasin sinulle antamaasi sähköpostiosoitteeseen.
-Ylläpito