Moottoripyörän sivuposken kiinnike

Aivan hirveästi ei ole tullut pyyntöjä tulostaa mitään, paitsi kollegoilta! Ja muutamalta muulta kaverilta. Työpaikan kautta on useimmat tulostuspyynnöt tulleetkin ja monta osaa on kerennyt jo työkavereille tulostellakin.

Tämän osan tarvitsijalla oli hajonnut m-pyörän sellaisesta kosmeettisesta suojasta kiinnitystapit. Hän ajatteli, että 3D-tulostamalla saattaisi siihen kuitenkin syntyä kiinnikkeet.

Hajonnut osa tuotiin näytille ja siitä yhdessä piirrettiin mittakuva. Otin mittakuvasta valokuvan ja importtasin sen Sketchuppiin. Tämän jälkeen muodostin mittojen mukaisen sivuprofiilin yhteen tasoon:

sivutappi1
Kuvasta mallinnettu poikkileikkauksen puolikas...

Poikkileikkauksen piirron jälkeen piirretään ympyrä, joka auttaa "pursottamaan" piirretyn kuvion. Pylpyrä pitää piirtää eri tasoon, jotta pursotus onnistuu.

sivutappi2
Poikkileikkauksen piirron jälkeen piirretään ympyrä, joka auttaa "pursottamaan" piirretyn kuvion...

Kun ympyrä on piirretty, käytetään Sketchupin "Follow Me" -työkalua ja pursotetaan muoto klikkaamalla ensin poikkileikkauksesta ja sen jälkeen hiiren kursorilla seuraamalla piirretyn ympyrän kehää. Tätä voi joutua pari kertaa harjoittelemaan, mutta lopputuloksena on alla olevan kuvan muotoinen kappale. Kappale näkyy harmaalla silloin, kun hiirtä ei ole klikattu toisen kerran, eli kappaleen pintoja ei ole vielä muodostettu.

sivutappi3
Hiirellä klikataan muotoa seurataan ympyrän kehää...

Kun muoto on hyvä ja pursotus onnistunut, klikataan hiirtä ja saadaan lopullinen pinta lyötyä Sketchupissa lukkoon:

sivutappi4
Toisella klikkauksella muoto "lukitaan".

Nyt voidaan katsoa mittakuvaa ja mallinnettua kappaletta uudestaan. "Tape-measure" -työkalulla voidaan mittoja tarkistaa ja "Move"-työkalulla muotoja muuttaa, mikäli tarpeellista:

sivutappi5
Hyvältä näyttää...

Seuraavaksi kappale käännetään 3D-malliin oikein päin, vaikka se ei täysin pakollista olekaan - itse vain tykkään siitä että asiat ovat siinä järjestyksessä kuin ne tulostimestakin tulevat.

Kun kappale on tehty ja kaikki pinnan reiät suljettu, voidaan exportata malli STL-tiedostoksi. STL-tiedosto tarkistetaan NetFabb-studio ohjelmalla että kappale on umpinainen ja kaikki pinnat ovat ns. "normaalit". (Pitäisi varmaan kirjoitella näistä termeistäkin joskus hnngghh...):

netfabb_standard_analysis

sivutappi6
Analyysi osoittaa, että kappale on OK.

Alla olevassa kuvassa nähdään vertailun vuoksi vain, miltä näyttää kun palikka on esillä yhtä aikaa Sketchupissa ja tulostimen ohjelmassa (Repetier-Host).

sivutappi7
Kuin kaksi marjaa. Paitsi että ovat sama marja. Eli yksi marja. No juu ket the aidia 😀

Ja sitten vielä slaissaus ja homma on paketissa. Ihan umpijöötiä en tästä tehnyt, koska kuulemma tämän kiinnitys tuli ruuveilla ja umpijöötiin on melko hankala porata reikää, koska PLA-muovi on melko kovaa evästä.

sivutappi8

Lopputuloksesta en ikävä kyllä hoksinut ottaa kuvia, mutta jospa tämä välttää. Kappaleita piti tulostaa lopulta 3 ja ensimmäisen kappaleen jälkeen kappaleen muotoa piti vielä vähän muuttaa niin että se on 2 mm lyhyempi.

Otan joskus kaverin pyörästä kuvan ja liitän alle, mikäli asennus onnistui  ja sen satun joskus näkemään.

Molskista, sano Eemeli!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.